«Δώστε πίσω όλα τα αναδρομικά στους δικαστές»

Κόστος εκατομμυρίων ευρώ σηματοδοτεί για τον κρατικό προϋπολογισμό, η απόφαση του Μισθοδικείου, η οποία κρίνει αντισυνταγματικούς και αντίθετους στην ΕΣΔΑ, τους νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά με τους οποίους κόπηκε το 50% των αναδρομικών που έπρεπε να πάρουν οι δικαστές μετά τη δικαίωσή τους από το ίδιο δικαστήριο για τη μείωση των μισθών τους από το μνημόνιο 2.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συναδέλφου Παναγιώτη Στάθη για το capital.gr, το δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 127/2016 απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4270/2014 και 4307/2014, που προέβλεψαν την περικοπή κατά 50% της διαφοράς αποδοχών που οφείλονταν στους δικαστικούς λειτουργούς, για το χρονικό διάστημα από 1/8/2012 έως και 30/6/2014, μετά την προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου (88/2013) που έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική μείωση των αποδοχών τους από 1η Αυγούστου 2012 έως 30η Ιουνίου 2014.

Η απόφαση ελήφθη με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Ειρήνη Σαρπ, και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Γεώργιο Βώρο, και με μειοψηφία δύο μελών του (καθηγητών Πανεπιστημίων). Το 9μελές Μισθοδικείο είναι αρμόδιο για να επιλύει τις διαφορές σχετικά με τις αποδοχές και συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και συγκροτείται από τρεις ανώτατους δικαστές, τρεις καθηγητές των Νομικών Σχολών (Α.Ε.Ι.) και τρεις δικηγόρους

Η πλειοψηφία έκρινε ότι το Σύνταγμα επιτάσσει την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, ενώ η συνταγματική αρμοδία συνάγεται την υποχρέωση συμμόρφωσης των οργάνων της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Επομένως, συνεχίζει το δικαστήριο, εφαρμοστέες για τον προσδιορισμό των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, είναι “οι διατάξεις με τις οποίες προβλέφθηκε η καταβολή στους δικαστικούς λειτουργούς του συνόλου της διαφοράς αποδοχών που απορρέει από την εν λόγω κατάργηση, για το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως τη δημοσίευση του νόμου 4270/2014”.

Η επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου αφορά 47 δικαστές που είχαν προσφύγει σε αυτό, ενώ η απόφαση που δημοσιεύθηκε αποτελεί τον προπομπό δημοσίευσης άλλων πολλών αποφάσεων που αφορούν χιλιάδες δικαστικούς λειτουργούς.

(ΠΗΓΗ: capital.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα