«Δώστε τώρα το εφάπαξ στον εργαζόμενο…»

«Ασπίδα προστασίας» σε χιλιάδες εργαζόμενους που δεν αποφασίζουν να διεκδικήσουν δεδουλευμένες αποδοχές ή άλλα προνόμιά τους υπό τη δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής κρίσης, αλλά και «φρένο» στην παρελκυστική τακτική επιχειρήσεων, εργοδοτών αλλά και ασφαλιστικών ταμείων ότι δεν έχουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους λόγω της κακής πορείας της οικονομίας, αποτελεί απόφαση-«βόμβα» του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας (3097/2014), την οποία παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η «Α».

 

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

 

Με την απόφασή του το δικαστήριο δικαιώνει εργαζόμενο στη Γενική Τράπεζα, ο οποίος όταν ήρθε η ώρα να βγει στη σύνταξη και να πάρει το εφάπαξ, που δικαιούται, πληροφορήθηκε από το ασφαλιστικό του ταμείο του ότι δεν πρόκειται να το λάβει. Ο λόγος; Επειδή το ταμείο, όπως ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποί του και στο δικαστήριο, τελεί σε οικονομική αδυναμία εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των εθελούσιων εξόδων εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα, αλλά και λόγω της μείωσης των εισφορών από τους εν ενεργεία ασφαλισμένους!

Έτσι, μετά από αυτό ο εργαζόμενος τέθηκε σε ένα απίστευτο καθεστώς ανασφάλειας το οποίο και τον ανάγκασε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με δικηγόρο τον κ. Κων. Γάτσιο. Όπως αναφέρει στη σχετική αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, εργάσθηκε ως υπάλληλος της Γενικής Τράπεζας, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, από τις 23/9/1981 μέχρι τις 29/6/2013, οπότε αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης.

Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα παροχής εργασίας του στην τράπεζα, ο ίδιος ήταν μέλος του ταμείου, που σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση αποτελεί «ιδιωτικό ασφαλιστικό οργανισμό επικουρικής ασφάλισης», ενώ από τον μισθό του παρακρατείτο μηνιαία εισφορά 8%, με σκοπό να λάβει μετά τη συνταξιοδότησή του το εφάπαξ.

Μετά τη συμπλήρωση 31 ετών, 9 μηνών και 6 ημερών χρόνου ασφάλισης, ο εργαζόμενος υπέβαλε στο ταμείο αίτηση, ζητώντας το εφάπαξ, πλην όμως δεν έλαβε καμία απάντηση. Έτσι, με την αγωγή του ζήτησε να υποχρεωθεί το ταμείο να του καταβάλει την εφάπαξ παροχή που δικαιούται και συγκεκριμένα να του καταβληθεί το συνολικό ποσό των 157.298,30 ευρώ αλλά και ως εφάπαξ παροχή το ποσό των 20.000 ευρώ.

Το δικαστήριο με πρόεδρο την κα ΚαλλιόπηΑντιγόνη Αδάμ έκανε δεκτή την αγωγή του και υποχρέωσε το ταμείο να καταβάλει στον συνταξιοδοτούμενο υπάλληλο το ποσό των 130.606,41 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 20.000 ευρώ αποτελεί εφάπαξ παροχή η οποία θα πρέπει να του καταβληθεί άμεσα. Μάλιστα, το δικαστήριο κήρυξε την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης του συνταξιούχου.

 

Το σκεπτικό

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το σκεπτικό πάνω στο οποίο «πατάει» το δικαστήριο για να στοιχειοθετήσει την απόφασή του. Η δικαστής, αφού απορρίπτει το αίτημα των εκπροσώπων του ταμείου για αναπροσαρμογή του ύψους του εφάπαξ, «κατά το χρόνο και το ύψος καταβολής με βάση τους όρους βιωσιμότητας του ταμείου, ώστε να είναι ανάλογο των εισφορών που καταβλήθηκαν από τον ενάγοντα», αναφέρει στην απόφασή της:

«Οι εν λόγω ενστάσεις (σ.σ. περί αναπροσαρμοφής του ύψους του εφάπαξ, κ.ά.), οι οποίες παραδεκτώς υποβλήθηκαν, είναι απορριπτέες ως μη νόμιμες, διότι οι λόγοι οικονομικής διαχείρισης και διοίκησης του εναγομένου που επικαλείται αυτό δεν αφορούν παραλείψεις ή πράξεις του ενάγοντος που να οδηγούν σε αποδυνάμωση του επίδικου δικαιώματός της … Αντιθέτως, εν προκειμένω πρόκειται για αξιώσεις που συνιστούν κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα του ενάγοντος κατά το χρόνο ασκήσεως της υπό κρίση αγωγής … τα οποία δεν αρνείται το εναγόμενο ότι έχει πράγματι αυτός αποκτήσει από τη σύμβαση της εξαρτημένης εργασίας του».

Σε ό,τι αφορά δε την οικονομική κρίση και τη δυσπραγία που αυτή μπορεί να προκαλεί, η δικαστής αναφέρει: «…Η γενική οικονομική κρίση, η επιβολή μέτρων λιτότητας και δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων δεν αποτελούν έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα, ιδίως στην ελληνική οικονομία, στην οποία είναι από μακρόν συνεχείς οι διακυμάνσεις της σταθερότητας, ιδίως κάτω από τις σημερινές συνθήκες ρευστότητας και διεθνούς οικονομικής κρίσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα