“Είμαστε χώρα δίχως πηδάλιο”

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Φλεβάρη γιατί αμέσως μετά θα αποφασίσει η ΕΚΤ αν θα βάλει τη χώρα μας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης -που σημαίνει φθηνότερο χρήμα για τις τράπεζες και για τους ιδιώτες. Αυτό που ανησυχεί εμάς είναι ότι οι υπουργοί εμφανίζονται με διαφορετικές αντιδράσεις και συμπεριφορές, είτε σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, είτε σε σχέση με το ρόλο του Σόιμπλε, είτε σε σχέση με τις εκκρεμότητες στα εργασιακά. Φοβάμαι ότι για ακόμη μια φορά είμαστε μια χώρα χωρίς πηδάλιο, χωρίς κατεύθυνση, με τον καθένα να προσπαθεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη βλέποντας προς τα που γέρνει η ζυγαριά της κοινής γνώμης, ενώ η χώρα σιγά-σιγά χάνει αυτούς τους ελάχιστους πόντους που είχε, και πρέπει να έχει, στο εξωτερικό ώστε να κλείσει η αξιολόγηση» εκτίμησε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
O επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε τη λάθος ανάγνωση δηλώσεων Σόιμπλε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τόνισε ότι προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις των διάφορων αξιωματούχων, με βάση τις ιδεοληψίες της στιγμής.
«Αυτό που θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση είναι τι ακριβώς θέλει από το ΔΝΤ. Θέλει να φύγει το ΔΝΤ και να μείνουμε μόνοι μας με το Σόιμπλε; Θέλει το ΔΝΤ να είναι μόνο για να λέει την γνώμη του και να μη δίνει χρήματα; Όχι μόνο δεν υπάρχει κυβερνήτης αλλά δεν υπάρχει ούτε καν πηδάλιο στην κυβέρνηση για να κατευθύνει τη χώρα σε μια πορεία απεξάρτησης από τα μνημόνια. Όσο καθυστερούμε το μόνο που συμβαίνει είναι να οδηγούμε τη χώρα στον προθάλαμο του επόμενο Μνημονίου. Αυτό είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Για ΠΑΣΟΚ – Κεντροαριστερά
Μιλώντας για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των συνεργασιών δήλωσε: «Μην ζητάς από τον άλλο να έρθει να βοηθήσει στην αναστύλωση του σπιτιού σου. Πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα και στην κοινωνία και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μπορούν να υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα βγουν μπροστά αν τους πεις έλα στο Ποτάμι ή έλα στο ΠΑΣΟΚ; Δεν θα έρθουν. Αν τους πεις όμως πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο πιθανόν και να έρθουν. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Άρα πάμε να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή με βάση μια πολιτική συμφωνία και όχι σεβόμενοι τους υπάρχοντες μηχανισμούς που ό,τι και να γίνει θα προσπαθήσουν να ελέγχουν τις εξελίξεις».
Σε ότι αφορά το εγχείρημα των Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Φλωρίδη ανέφερε ότι το Ποτάμι ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο την δημιουργία ενός δυνατού προοδευτικού κινήματος στον χώρο του Κέντρου. «Με τη χθεσινή απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού, επανερχόμαστε στην πρότασή μας απ’ τον Σεπτέμβρη, ότι πρέπει να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία όλων των δυνάμεων, γιατί το θέμα είναι τι κάνουμε στην πολιτική, τι κάνουμε με την κυβέρνηση, τι κάνουμε με την Ν.Δ., τι κάνουμε με τη χώρα -αυτό έχει σημασία να απαντήσουν τα κόμματα. Να κάνουμε μία πολιτική συμφωνία και να οδηγηθούμε μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες στην εκλογή μίας νέας ηγεσίας απ’ τη βάση που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις. Αυτή η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε εμείς σ’ ένα από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα. Η χώρα, όμως, δεν έχει ανάγκη από αναπαλαίωση. Δεν μπορούμε να είμαστε πίσω απ’ αυτούς που έχουν μικρή ή μεγάλη ευθύνη».
Το Πολιτικό συμβούλιο
Την άρνησή του να προχωρήσει σε συνεργασία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά το Ποτάμι με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του.
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, επανέφερε την πρότασή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων εκτιμώντας ότι «η πρόταση για ένταξη όλων των δυνάμεων σε ένα από τα υφιστάμενα σχήματα δεν συσπειρώνει τους προοδευτικούς πολίτες και αφορά κυρίως τους επαγγελματίες της πολιτικής».
Όπως αναφέρει η απόφαση του Ποταμιού:
«Η πρότασή μας όπως διατυπώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου περιγράφει με σαφήνεια όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να συγκροτηθεί ένα Κίνημα δυνατό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα δίνει λύσεις. Ένα Κίνημα που θα συσπειρώσει τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις οπισθοδρομικές και λαϊκίστικες πολιτικές, όλους αυτούς που γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θεωρούν λύση την συντηρητική ΝΔ. Οι στιγμές απαιτούν από όλους να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους. Οι πολίτες δεν θα δεχθούν μεσοβέζικες και παλιές λύσεις. Η πρόταση για ένταξη όλων των δυνάμεων σε ένα από τα υφιστάμενα σχήματα δεν συσπειρώνει τους προοδευτικούς πολίτες και αφορά κυρίως τους επαγγελματίες της πολιτικής.
Πρέπει να τολμήσουμε και να κινηθούμε άμεσα. Να κάνουμε το δύσκολο και αναγκαίο. Να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων. Για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική .
Προέχει η συμφωνία για τις πολιτικές προτεραιότητες.
Αμέσως μετά ακολουθεί η εκλογή της νέας ηγεσίας από τον λαό. Έτσι δημιουργούνται τα πλειοψηφικά ρεύματα. Όχι με συμφωνίες κορυφής και παζάρια κομματικών μηχανισμών. Όχι με διορισμένους συνέδρους σε κλειστά συνέδρια. Μόνο ανοιχτές διαδικασίες – πολλές υποψηφιότητες – καθαρές θέσεις θα φέρουν στο νέο πολιτικό πόλο τους πολίτες που σήμερα είναι απογοητευμένοι από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Σε αυτή την πορεία κάποιοι από εμάς θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω έτσι ώστε κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά.
Οι ατέρμονες συζητήσεις και οι συνεχείς κομματικές διαβουλεύσεις απογοητεύουν τους πολίτες, την ίδια στιγμή που η χώρα πρέπει να κάνει άλματα μπροστά» καταλήγει το Ποτάμι στην πρότασή του με την οποία απευθύνεται σε σχηματισμούς, κόμματα, προσωπικότητες, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα