Εγκαινιάζεται το νέο Μουσείο “Αρέθουσα” στην Χαλκίδα

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου το απόγευμα (18.00) θα τελεστούν τα εγκαίνια στο νέο Μουσείο «Αρέθουσα» στην Χαλκίδα για τα έργα που εκτελέστηκαν με αυτεπιστασία.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

Α)Την «οικία» του Ενετού Βαΐλου, κτήριο διοικητικού χαρακτήρα με τρείς βασικές οικοδομικές φάσεις. Η παλαιότερη ανάγεται στον 13ο/14ο αιώνα και αποτελεί το μόνο δείγμα κοσμικής αρχιτεκτονικής του Negrοponte. Αργότερα κατά την οθωμανική περίοδο το κτήριο μετασκευάζεται σε αρχοντική κατοικία, ενώ στα τέλη πλέον του 19ου αιώνα  αποκτά νεοκλασικά χαρακτηριστικά.

Β) Το γυμνάσιο ρωμαϊκών χρόνων, τη λεγόμενη «παλαίστρα», όπου αποκαλύφθηκε ένα συγκρότημα κτηρίων, που μπορεί να ταυτιστεί με γυμνάσιο και λουτρό. Ανάγεται στον 4ο μ.Χ. αιώνα και διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση ψηφιδωτά δάπεδα, που απεικονίζουν αθλήματα.

Γ) Την α΄ φάση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα», η οποία εμπεριείχε την αποκατάσταση του εργοστασίου οινοπνευματοποιίας «Αρέθουσα» των αρχών του 20ου αιώνα, μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς, που το φιλοξενεί, καθώς και τη μετατροπή αυτού σε διαχρονικό Μουσείο.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και  και Αθλητισμού κα  Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στο  Νέο Μουσείο «Αρέθουσα».

Την ημέρα των εγκαινίων, το πρωί, ώρα 11:00-13:00, αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Ευβοίας θα υποδέχονται τον κόσμο και θα του αποκαλύπτουν τα μυστικά των μνημείων, της «οικίας» του Ενετού Βαΐλου και του ρωμαϊκού γυμνασίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα