ΕΔΑΔ: Απέρριψε προσφυγή δύο εκπαιδευτικών, απεργών πείνας στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε σήμερα Τετάρτη (2/8) ένα αίτημα δύο Τούρκων εκπαιδευτικών, κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας, που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο ζητώντας να διατάξει την Άγκυρα να τους αποφυλακίσει για λόγους υγείας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι οι συνθήκες κράτησης της καθηγήτριας λογοτεχνίας Νουριγέ Γκιουλμέν και του δασκάλου Σεμίχ Οζακτσά «δεν εγείρουν μια πραγματική και άμεση απειλή πρόκλησης ανηκέστου βλάβης της υγείας των αιτούντωνΣυνεπώς, απορρίπτει το αίτημα των προσφευγόντων να διατάξει το Δικαστήριο την κυβέρνηση για την αποφυλάκισή τους».

Το Δικαστήριο, ωστόσο, έδωσε εντολή στην Άγκυρα να επιτρέψει σε γιατρούς να εξετάσουν τους δύο εκπαιδευτικούς ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους και να ενημερώσει το Δικαστήριο για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη. Επίσης επαναδιατύπωσε την έκκλησή του να τερματίσουν οι δύο την απεργία πείνας που κάνουν.

Σημειώνεται ότι η περιπέτεια των δύο εκπαιδευτικών ξεκίνησε όταν συνελήφθησαν έχοντας ήδη ξεκινήσει την απεργία πείνας, με τις τουρκικές αρχές να τους κατηγορούν για διασυνδέσεις με την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C.

Αιτία της διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών είναι η κυβερνητική καταστολή από την οποία έχασαν τη δουλειά τους. Αντιδρούν επίσης όπως λένε συμπαραστεκόμενοι για τα δεινά των περίπου 150.000 κρατικών λειτουργών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016..

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα