Εδώ και τώρα αλλαγή

Από …αριστερά έχει αποφασίσει να βγαίνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τουλάχιστον όσον αφορά σε ένα μεγάλο θέμα, αυτό του εκλογικού νόμου, που τείνει να γίνει και σημαία του ΠΑΣΟΚ. Η επίκλησή του, άλλωστε, ξεκίνησε προεκλογικά και δεν πρόκειται να σταματήσει, τουλάχιστον όχι πριν από την έναρξη της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Με τους ρόλους να έχουν αντιστραφεί, είναι πλέον η Χαριλάου Τρικούπη που ζητά, ως μικρό κόμμα, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την αρνείται –φευ, υπήρξε δική του «σημαία» για δεκαετίες- πλην όμως κυβερνά έχοντας ήδη «εκμεταλλευτεί» το μπόνους των 50 εδρών, όπως καθιερώθηκε στον εκλογικό νόμο εμπνεύσεως Σκανδαλίδη άλλοτε.
Η συζήτηση μάλιστα έχει φτάσει να γίνεται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. «Καλώ τώρα τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσουμε στο πρώτο βήμα, που δεν απαιτεί και συνταγματικές αλλαγές, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του bonus που διχάζει και οδηγεί σε πλασματικούς συσχετισμούς», είπε χθες από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η Φώφη Γεννηματά. Ζήτησε μάλιστα, ειδική συζήτηση και δέσμευση και όχι «γενικόλογες αναφορές περί “διαλόγου για τον εκλογικό νόμο”», όπως είπε, απαντώντας στον ίδιο τον πρωθυπουργό και όσα είχε πει από το ίδιο βήμα στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων δύο μέρες νωρίτερα. «Αν είστε ειλικρινής, ελάτε να θέσουμε τις βάσεις για μεγάλες αλλαγές, χωρίς παιγνίδια και καθυστερήσεις», του είπε.
Λίγο νωρίτερα, ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είχε ζητήσει ευθέως την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. «Το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική είναι πλέον απαίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και είναι πραγματικά κρίμα που μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλέσθηκε ως «πρώτη φορά αριστερά» δεν τολμά να δηλώσει ξεκάθαρα: Να πει «Προτείνω την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του Bonus των 50 εδρών! Και αυτό θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που η κυβέρνησή μας θα θεσμοθετήσει πέραν των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου ανοίγοντας από αύριο τη συζήτηση με στόχο την ψήφιση του εκλογικού νόμου ως το τέλος του 2015»!», είπε, καταλογίζοντας γενικόλογη μόνο αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. «Αν είναι παράλειψη διορθώστε την. Αν δεν αποτελεί προτεραιότητά σας διαπράττετε ένα σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα. Και θα είστε και ιστορικά υπόλογοι…», είπε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα