ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ: Από Ελένη σε Ελένη…

Στα 52 χρόνια της η αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Τουλουπάκη, ανέλαβε τα ηνία της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τα επόμενα δύο χρόνια, και μαζί με αυτά τον χειρισμό κάποιων από τις πιο σοβαρές δικογραφίες που εκκρεμούν αυτή την περίοδο στη Δικαιοσύνη όπως η υπόθεση της Novartis.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Η επιλογή της νέας επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς ήρθε μετά την ηχηρή παραίτηση της Ελένης Ράικου, η οποία συνοδεύτηκε από τις καταγγελίες για «παράκεντρα εξουσίας» που παρεμποδίζουν το έργο της. Μάλιστα, οι καταγγελίες αυτές ήρθαν τη στιγμή που η κα Ράικου, όπως ανέφερε, είχε εντοπίσει μίζες €28.000.000 που διακινήθηκαν προς γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους και ενδεχομένως πολιτικά πρόσωπα, στο σκάνδαλο της Novartis. Πλέον, η έρευνα αυτή περνά στα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη, όπως και οι άλλες σοβαρές δικογραφίες που χειρίζεται η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η νέας επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς εισήλθε στο δικαστικό σώμα την 1η Οκτωβρίου 1999 και διορίστηκε εισαγγελική πάρεδρος στην Αθήνα την ίδια χρονιά. Νωρίτερα, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Νομική Αθηνών και είχε εισέλθει 4η στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών το 1998. Στη θέση της αντεισαγγελέως Εφετών προήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο. Η αλήθεια είναι ότι η Ελένη Τουλουπάκη είναι… συνηθισμένη  τα τελευταία χρόνια να ασχολείται με σημαντικές υποθέσεις που έχουν οικονομικό αντικείμενο. Το τελευταίο διάστημα, ανήκε στην ομάδα του οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ενώ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η κα Τουλουπάκη –υπό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη– έλαβε καταθέσεις και στοιχεία από τον πρώην υπάλληλο της τράπεζας HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί, για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και την εμπλοκή Ελλήνων σε κύκλωμα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Επίσης, χειρίζεται και διερευνά και τις υπόλοιπες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς) με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, ενώ πρόσφατα ταξίδεψε με τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου στη Χάγη, όπου συναντήθηκαν και ζήτησαν από τη γενική εισαγγελέα του Παναμά στοιχεία για τους Έλληνες των Panama Papers. Επιπλέον, έχει χειριστεί την υπόθεση του σκανδάλου της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen που αφορούσε τα «ένοχα» λογισμικά τα οποία τοποθετήθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα μερικά από τα οποία έφτασαν και στη χώρα μας.

Παράλληλα, εκτός από επικεφαλής του Ανακριτικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει διατελέσει και εισαγγελέας κατά του Ρατσισμού. Το 2004 η Ελ. Τουλουπάκη είχε στείλει με τον κ. Αθανασίου δικογραφία για τα εξοπλιστικά στη Βουλή που αφορούσε τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο.

Αναλαμβάνει άμεσα καθήκοντα

Η θέση του Εισαγγελέα Διαφθοράς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2013 με στόχο τον συντονισμό και την εποπτεία των εισαγγελικών ερευνών για τη διερεύνηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κατασπατάληση του βρώμικου χρήματος και τον έλεγχο της κακοδιαχείρισης εσόδων και εξόδων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρώτη Εισαγγελέας Διαφθοράς διετέλεσε η Ελένη Ράικου, η οποία επιλέχθηκε δύο φορές από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η κα Τουλουπάκη αναμένεται να αναλάβει άμεσα καθήκοντα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η ομάδα των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, η οποία βρισκόταν υπό την Ελ. Ράικου τα τελευταία χρόνια, εάν δηλαδή θα συνεχίσουν με τη νέα επικεφαλής ή θα ζητήσουν την αντικατάσταση τους.

 

Έμπειρη, έντιμη και αφοσιωμένη…

Η Ελένη Τουλουπάκη χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους τους έμπειρη, έντιμη και αφοσιωμένη στο έργο της. Είναι ανύπαντρη, δεν έχει παιδιά και κατάγεται από την Κρήτη. Η τοποθέτησή της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης για το πρόσωπό της, καθώς επιλέχθηκε σχεδόν ομόφωνα από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Στην επιλογή της συμφώνησαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, ο εισηγητής αρεοαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας και τα υπόλοιπα 7 μέλη του συμβουλίου.

Ο μόνος που διαφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την επιλογή της κας Τουλουπάκη ήταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος είχε την άποψη ότι έπρεπε να προτιμηθεί άλλος αρχαιότερος στην ιεραρχία εισαγγελικός λειτουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα