Εκδηλώσεις στο… φουλ για το full moon του Αυγούστου

Σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου, βραδιά του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει την παράδοση χρόνων κι έτσι θα παραμείνουν ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, όπου έχουν προγραμματιστεί πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Όπως ανακοινώθηκε, τη Δευτέρα 7/8 που είναι και η νύχτα της Πανσελήνου, 93 χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιήσουν δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών) ενώ άλλοι 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η είσοδος σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις

Οι αρχαιολογικοί χώροι που θα παραμείνουν ανοιχτοί κατά την διάρκεια της Δευτέρας είναι:

ΕΦΑ ΡΟΔΟΠΗΣ: Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, Bυζαντινό κάστρο Ανακτορουπόλεως και ο αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου

ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣ: Ο αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, ο αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης και ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Πλατανιάς

ΕΦΑ ΕΒΡΟΥ: Ο αρχαιολογικός χώρος Ζώνης, το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, ο αρχαιολογικός Χώρος Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης και ο αρχαιολογικός χώρος Ιερού Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη

ΕΦΑ ΞΑΝΘΗΣ: Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Ο Κεντρικός αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και ο Αρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Το Αρχαίο Θέατρο του Γυμνασίου του Αριστοτέλη στη Μίεζα, το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣ: Ο Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας, ο Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας και η Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας.
ΕΦΑ ΣΕΡΡΩΝ: Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

ΕΦΑ ΠΙΕΡΙΑΣ: Κάστρο Αρχαίας Πύδνας, Αρχαιολογικός χώρος Λειβήθρων, Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων, Αρχαιολογικός χώρος Δίου, Σπηλαίο Πετραλώνων

ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Έχει προγραμματιστείθ εκδήλωση -σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου- στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

ΕΦΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:Πλατεία Παναγίας Κουμπελίδικης στην Καστοριά

ΕΦΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου, Δεσκάτη

ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας – υπαίθριος χώρος.

ΕΦΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Αρχαιολογικός χώρος Ελέας, Αρχαιολογικός χώρος Πύργου Ραγιού.

ΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης – Στάδιο

ΕΦΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:Αρχαιολογικός Χώρος “Νεκρομαντείου”

ΕΦΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Κάστρο Φαναρίου , Άνω Κερασιά, Δήμου Ρήγα Φεραίου (ιστορικός τόπος).

ΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Βυζαντινό Κάστρο Βελίκας

ΕΦΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων.

ΕΦΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Πύργος Δομενεγίνη, Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέως Ιθάκης.

ΕΦΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Αρχαιολογικός χώρος Στράτου, Κάστρο Αγίας Μαύρας, Αρχαιολογικός Χώρος Οινιάδων (Νεώσοικοι)
ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ: Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας, Αρχαιολογικός Χώρος Επικουρίου Απόλλωνος, Αρχαιολογικός χώρος κάστρο Χλεμούτσι

ΕΦΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: Περιήγηση στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας, Περιήγηση στις αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας, Περιήγηση στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης, Αρχαιολογικός χώρος Πρόερνας – Νέο Μοναστήρι

ΕΦΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: Κάστρο Καράμπαμπα, Χαλκίδα- Δυτικός Προμαχώνας,  Λέων Χαιρώνειας, Αρχαιολογικό Μουσείου Θηβών, Αρχαιολογικός Χώρος Αλυκής, Αρχαιολογικός χώρος Ορχομενού

ΕΦΑ ΦΩΚΙΔΟΣ: Κάστρο Άμφισσας

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Μουσική εκδήλωση με την Ανδριάννα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο Quarderinas Quartet. “Quarderinas Moonlight Stories”. Ώρα 21.00, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 20.00 έως τις 24.00. “Νυχτερινές Ιστορίες” (20.00-21.30): αρχαιολόγοι του μουσείου και ξεναγοί αφηγούνται… “Στον κήπο του Μουσείου” (21.30-23.00): συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαϊα στο αίθριο του Μουσείου.

ΕΦΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗ: 19.00 – 20.00. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας. 20.00-21.00 Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. 21.00-23.00 Συναυλία του μουσικού σχήματος “Χειμερινοί Κολυμβητές” στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Μαρκοπούλου. Ο Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24.00.

ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20.00-22.00.
Ναός Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων
Αρχαιολογικός χώρος Κρήνης Θεαγένους στα Μέγαρα
Αρχαιολογικός χώρος Αφαίας, Αίγινα – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός χωρίς εκδηλώσεις από 21.00 έως 23.30
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (αύλειος χώρος μουσείου)

ΕΦΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Μνημειακή ενότητα οικοπέδων στις οδούς Άγιδος και Τριακοσίων

ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Φρούριο Παλαμηδίου

ΕΦΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ισθμίας

ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Αρχαιολογικός Χώρος Ανακτόρου Νέστορος, Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης, Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Καλαμάτας

ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας, Κάστρο Παραλίου Άστρους
ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ: Αύλειος χώρος Τσαρσί Χαμάμ, πόλη Μυτιλήνης

ΕΦΑ ΧΙΟΥ: Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού Χίου, Βυζαντινό Μουσείο Χίου
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχοντίκι Ψαρρών, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος (Σάμος), Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Κηρύκου (Ικαρία)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Αρχοντικό Νικολαϊδη, Χώρα Πάτμου, Ωδείο Ρόδου, Αρχαιολογικός χώρος Χριστού της Ιερουσαλήμ, Κάλυμνος, Ρωμαϊκό Ωδείο Κω, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.

ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου, Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια Τήνου, Ύρια Νάξου Μουσική εκδήλωση με την Άννα Αναματερού 21.30-24.00, Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

ΕΦΑ ΧΑΝΙΩΝ:Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας, Αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας

ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας, Αρχαιολογικός χώρος Τυλίσου

ΕΦΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Ενετική Έπαυλη De Mezzo στην Ετιά Σητείας

 

Στη Θεσσαλονίκη

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθούν οι μουσικοί του δρόμου ως ένδειξη αποδοχής τους από την Πολιτεία, με αφορμή το ατυχές περιστατικό απομάκρυνσης τους από τη Δημοτική Αστυνομία την Άνοιξη που μας πέρασε.

Η διευθύντρια του Μουσείου, μάλιστα, Πολυξένη ΑδάμΒελένη, μετά το επεισόδιο αυτό, τονίζει πως η πόλη ξεσηκώθηκε και τους υποστήριξε. «Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικούς μουσικούς, που σε καιρούς τόσο δύσκολους προσπαθούν να ψυχαγωγήσουν την πόλη με την τέχνη τους, ενδεχομένως βγάζοντας και κάποιο μεροκάματο».

Η συναυλία θα γίνει στον κεντρικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με ώρα έναρξης 21.30.

Ξεναγήσεις, beach πάρτι bars και βαρκάδες

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι πολλές. Η ποικιλία είναι μεγάλη, από πάρτι σε beach bars, βαρκάδες στον Αργοσαρωνικό, βόλτα με τους «sup-άδες» στο Πόρτο Ράφτη μέχρι και ξεναγήσεις στα Αναφιώτικα και στους λόφους Νυμφών και Φιλοπάππου, όλα αφιερωμένα στο μοναδικό αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Τις εκδηλώσεις αναμένεται και φέτος να παρακολουθήσουν πολλοί Αθηναίοι και η φετινή πανσέληνος είναι μια σπέσιαλ μέρα, γιατί για πολλούς σηματοδοτεί την αρχή των καλοκαιρινών διακοπών.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα με τις «Νυχτερινές Ιστορίες» που θα αφηγούνται αρχαιολόγοι του μουσείου και ξεναγοί (20:00-21:30) στον κήπο του μουσείου και με συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαΐα που θα δοθεί στο αίθριο του Μουσείου (21:30-23:00).

Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Βραυρώνας στο Μαρκόπουλο θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 23:00 με ξενάγηση και συναυλία των Χειμερινών Κολυμβητών.

Όσοι βρεθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ολυμπιείου (στους Στύλους του Ολυμπίου Διός) θα παρακολουθήσουν μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού (20:00-22:00).

Μία ιδιαίτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ναό του Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου με τίτλο «Μουσική της Ανατολής σε βυζαντινούς δρόμους» από τον Haig Yazdjian.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό έως τα μεσάνυχτα. Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο του Κεραμεικού θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα.

Στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την Ανδριάννα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο Quarderinas Quartet στις 21:00.

Μέχρι τα μεσάνυχτα θα παραμείνει ανοιχτό το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, όπου και θα γίνει μουσική συναυλία.

Στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά θα ακουστούν «Μελωδίες στην Πανσέληνο» από τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τους Underground Youth Orchestra (έναρξη 21:00). Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 23:30.

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος στα Αναφιώτικα θα είναι από τα πιο ωραία events της πόλης, με ξενάγηση στα όμορφα σοκάκια και άγνωστες ιστορίες για τη μοναδική αθηναϊκή συνοικία, που είναι και μία από τις παλαιότερες.

Άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, όπου η Mariza Rizou Οfficial με την Athens Big Band, οι Polkar και οι EKMEK θα διασκεδάσουν τον κόσμο με καλοκαιρινούς ρυθμούς και πολύ χορό σε μια τζαζ, σουίνγκ, ρετρό και vintage Full Moon Fiesta.

Στο beach bar Bolivar ο ραδιοφωνικός σταθμός Red FM θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο Full Μoon Party. Στο beach bar Τζιτζίκι με θέα το όμορφο λιμάνι της Ραφήνας θα πραγματοποιηθεί πάρτι με μουσικές επιλογές του Vasilis Rizos. Από τη Ραφήνα θα ξεκινήσει και η ξεχωριστή βόλτα με ιστιοπλοϊκό που θα πλεύσει προς το Μάτι, το Ζούμπερι και τη Νέα Μάκρη με κοκτέιλ και μουσική. Τη βραδιά διοργανώνει η ομάδα ΑπόΔΡΑΣΗ και θα ξεκινήσει περίπου στις 21:15.

Τέλος, υπάρχει και η φανταστική βόλτα με sup που διοργανώνει η σχολή sup_port στο Πόρτο Ράφτη με βόλτα στον φωτισμένο από την πανσέληνο κόλπο και απόβαση σε νησάκι της περιοχής για απολαυστικό αγνάντεμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα