Εκλογές ΕΠΟ: Το θρίλερ του Οκτώβρη

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ στις 26 Οκτωβρίου στα Χανιά και ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στο ευαγγέλιο, ότι θα ανοίξουν οι κάλπες την συγκεκριμένη ημερομηνία. Παρά το γεγονός, ότι οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, Ευάγγελος Γραμμένος και Δημήτρης Ελευθεριάδης συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα, εν τούτοις όλα θα κριθούν την ερχόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Το θρίλερ του Οκτωβρίου εξελίσσεται με απροσδόκητο τρόπο και πέρα και πάνω από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λόγω της παρέμβασης των “μεγάλων” . Του Ιβάν Σαββίδη, του Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Αλαφούζου υπέρ του Γραμμένου και του Βαγγέλη Μαρινάκη υπέρ του Ελευθεριάδη. Κι αυτό διότι η προσφυγή της Κίνησης που ηγείται ο Βίκτωρας Μητρόπουλος στην κυριολεξία έβαλε μπουρλότο. Στην προσφυγή του ο κ. Μητρόπουλος, που έχει και την συμπαράσταση μεγάλων άσσων του παρελθόντος ζητά να μην διεξαχθούν οι εκλογές, διότι η ΕΠΟ δεν έχει εναρμονίσει το καταστατικό της με βάση τον ισχύοντα νόμο, που προβλέπει ότι οι εκλογές της ομοσπονδίας θα γίνουν από ένα σώμα 500, περίπου, εκλεκτόρων και όχι από τρία μέλη από κάθε ποδοσφαιρική ένωση. Δηλαδή έπρεπε νωρίτερα να διεξαχθούν εκλογές σε όλες τις ενώσεις και να εκλεχθούν εκλέκτορες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αποφάσιζαν για το ποιος θα διοικούσε την ΕΠΟ.

Ο εκδότης της «Α» και πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτωρας Μητρόπουλος, είχε προειδοποιήσει, προ μηνός τους μεγαλοιδιοκτήτες, ότι ο τρόπος με τον οποίο πάνε να γίνουν οι εκλογές είναι παράνομος, δεν είχε αποκαλύψει, όμως, τις προθέσεις του που η αλήθεια είναι ότι αιφνιδίασαν πολύ κόσμο. Έτσι, μετά την αίτηση για ακύρωση των εκλογών που υπέβαλε, στηριζόμενη στο ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν βάση του νόμου Ορφανού και του σώματος εκλεκτόρων και όχι με τις τρεις ψήφους ανά Ποδοσφαιρική Ένωση, υπέβαλε στο Διαιτητικό Δικαστήριο πρόταση για δημιουργία προσωρινής διοίκησης, απαρτιζόμενης από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές όπως ο Δομάζος, ο Καμάρας, ο Σκαρτάδος, ο Τουντζιάρης, ο Βαλαώρας, ο Μαχλάς, αλλά και άλλων ανθρώπων του ποδοσφαίρου.

Με αυτόν τον τρόπο, φυσικά, εξασφαλίζεται η επιστροφή στη νομιμότητα, καθώς η ΕΠΟ θα κατακλυστεί από ανθρώπους του αθλήματος, που εκφράζουν ουδετερότητα και που θα επιδιώξουν να οδηγήσουν το άθλημα ψηλά. Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, είναι επιβεβλημένη η άμεση δραστηριοποίηση της προσωρινής διοίκησης.

Πράγματι, αν δεν διεξαχθούν οι εκλογές σε 20 μέρες, θα είναι επιβεβλημένη η παρουσία μίας νέας ομάδας μέσα στο Γουδή για να τρέξουν τα «παγωμένα» θέματα της ΕΠΟ με στόχο την επόμενη φορά που θα πρέπει να εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο η Ομοσπονδία μας, αυτό να γίνει από ανθρώπους που θα δημιουργούν σεβασμό και όχι χλεύη. Τι καλύτερο από την ενεργοποίηση ανθρώπων που έχουν γράψει ιστορία στο σπορ.

Μάλιστα όπως επισημαίνει στην προσφυγή του ο κ. Μητρόπουλος ο χαμένος των εκλογών της 26ης Οκτωβρίου είναι βέβαιο ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των εκλογών. Πραγματικός μύλος, εάν αναλογιστούμε ότι από την Τετάρτη που κατατέθηκε η προσφυγή στο υπουργείο Αθλητισμού έχουν πάθει αφωνία.

Την ίδια ημέρα στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατέθεσε προσφυγή και η παράταξη του κ. Γραμμένου ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής μέχρι την ημερομηνία τέλεσης των εκλογών (26/10) προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αφήνει η απερχόμενη σημερινή διοίκηση (με πρόσχημα τη λήξη της θητείας).

Η μεγάλη διαφορά της πρότασης του Βαγγέλη Γραμμένου με αυτή του Βίκτωρα Μητρόπουλου είναι ότι αυτή του Μακεδόνα παράγοντα δεν συνοδεύεται με αίτηση αναβολής της εκλογικής διαδικασίας, καθώς δεν υπάρχει στέλεχος στο γκρουπ των συνεργατών του που να έχει αντιληφθεί τη νομική παρατυπία, που θα κηρύξει το αποτέλεσμα των εκλογών άκυρο!

Ο Γραμμένος και τα… γραμμένα

Το εντυπωσιακό είναι ότι το καταστατικό της ΕΠΣ Μακεδονίας, της οποίας ηγείται ο κ. Γραμμένος, είναι εναρμονισμένο με το νόμο και στο άρθρο 26 αναφέρεται στην εκλογή εκλεκτόρων, οι οποίοι θα ψηφίσουν στις εκλογές της ΕΠΟ.

Αλλά και στην τοποθέτησή του σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΔΕΑΔ στις 18 Απριλίου 2015, ο επίδοξος πρόεδρος της ΕΠΟ, είχε αναφέρει επί λέξη τα εξής: «Περαιτέρω και ουσιαστικά, μία και μόνο προσπάθεια έγινε σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης με το Νόμο Ορφανού, η οποία έδιδε τη δυνατότητα της αναλογικής εκπροσώπησης των ενώσεων στη Γ.Σ. της ΕΠΟ, κατόπιν εκλογής των αντιπροσώπων από τις αντίστοιχες Γ.Σ. των Ε.Π.Σ….

…Πράγματι, το συγκεκριμένο νομοθέτημα διεύρυνε ουσιωδώς το εκλογικό σώμα της Γ.Σ. της ΕΠΟ και θα μπορούσε, ενδεχομένως,  να απαγκιστρώσει και να απελευθερώσει δυνάμεις στην κατεύθυνσης της εκλογής προσώπων άξιων και ικανών». Και φυσικά εγείρονται τεράστια ερωτηματικά για την… αβλεψία του κ. Γραμμένου, ο οποίος ως νομικός γνώριζε την παρατυπία, αλλά επιμένει σε εκλογές με τρεις ψήφους ανά ένωση.

Δήλωση Μητρόπουλου

Ο ιδιοκτήτης της «Α», Βίκτωρας Μητρόπουλος, αναφερόμενος στην αίτηση που κατέθεσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, με αίτημα τη ματαίωση των εκλογών της Ομοσπονδίας –λόγω διαδικασίας ευθέως αντίθετης με την ισχύουσα νομοθεσία– και τον διορισμό προσωρινής διοίκησης η οποία θα επαναφέρει τη νομιμότητα, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Καταθέσαμε την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, προσφυγή για ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας (14/10 και 26/10) και αίτημα διορισμού προσωρινής διοίκησης με δεδομένο ότι η θητεία της νυν διοίκησης περατούται σήμερα.

Η προσφυγή ασκήθηκε με σκοπό τη ματαίωση των εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για την 26η Οκτωβρίου 2016, και μαζί με την αίτηση για διορισμό προσωρινής διοίκησης μοναδικό σκοπό έχουν να επαναφέρουν τη νομιμότητα στις διαδικασίες εκλογής του Δ.Σ. της ΕΠΟ αλλά και γενικότερα στο άθλημα του ποδοσφαίρου, το οποίο σήμερα κυριολεκτικά σφυροκοπείται από καταγγελίες για διαφθορά, παράνομες διαδικασίες και κυρίως για πλήρη αδιαφορία στην εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και κανονισμών.

Όπως αναπτύσσεται διεξοδικά στην προσφυγή, η νυν διοίκηση, με σκοπό την εκ νέου εκλογή ατόμων που πρόσκειται σε αυτήν, και έχοντας επί δεκαετίες «κλειστά» τα μάτια σε σειρά παρανομιών –που ήδη έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος στελεχών του Δ.Σ. ενώπιον της Δικαιοσύνης για σειρά κακουργηματικών αδικημάτων–, παραλείποντας να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, που διέπει την εκλογική διαδικασία και που προβλέπει ότι το Δ.Σ. της ΕΠΟ εκλέγεται από εκλέκτορες οι οποίοι έχουν εκλεγεί από όλα τα σωματεία της ελληνικής επικράτειας, αντί της εφαρμογής του νόμου να προσπαθεί να χειραγωγήσει την εκλογική διαδικασία, προσφέροντας «δώρο» υποσχέσεις και απειλές κατά περίπτωση, στις ποδοσφαιρικές ενώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους, σύμφωνα με τη διάταξη του Καταστατικού διά χειρός του υπόδικου δικηγόρου κ. Θεόδ. Κουρίδη, θα ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου μέσω του προέδρου της ένωσης και δύο ακόμη μελών του Δ.Σ. αυτής!!!

Προφανώς, η γενναία κίνηση του κ. Στ. Κοντονή να καταργήσει το επαίσχυντο δήθεν «αυτοδιοίκητο» (που με την επί δεκαετία κυριαρχία του διέλυσε τα περίπου 5.000 σωματεία, διέλυσε τη Γ΄ Εθνική, ενώ στα πρόθυρα της διάλυσης βρίσκεται και η Δ΄ Εθνική), που ως αποτέλεσμα είχε την αναβάθμιση του τρόπου εκλογής του Δ.Σ. της ΕΠΟ μέσω εκλεκτόρων και την οριστική «αποστρατεία»ατόμων που επί 25 έτη βρίσκονται στις καρέκλες της Ομοσπονδίας, έχει ενοχλήσει εκείνους που πίστευαν ότι θα διαφεντεύουν τον χώρο στο διηνεκές.

Δυστυχώς, την κατηφόρα αυτή ακολουθεί και η αντιπολίτευση, η οποία αν και γνωρίζει την ύπαρξη του σχετικού νόμου για εκλέκτορες, επί 16 μήνες σιωπά, με σκοπό να κερδίσει εκείνη τις εκλογές, με την ίδια διάτρητη διαδικασία, που οδήγησε το ποδόσφαιρο στη σημερινή κατάσταση, ανυποληψίας και διαφθοράς.

Η εφαρμογή του νόμου από τα στελέχη του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που έχει στελεχωθεί από υψηλόβαθμους δικαστικούς –αρεοπαγίτες και προέδρους Εφετών–, θεωρείται δεδομένη και είναι βέβαιο ότι με την απόφασή τους θα τεθεί «τέλος» στις διαδικασίες διάλυσης του «βασιλέα» των αθλημάτων, τίτλο τον οποίο επάξια φέρει το ποδόσφαιρο.

Τα προτεινόμενα μέλη για τη στελέχωσης της προσωρινής διοίκησης είναι άτομα υψηλού κύρους, με εμπειρία στα διοικητικά του ποδοσφαίρου και –το κυριότερο– χωρίς φιλοδοξίες για «καριέρα» ποδοσφαιρικού παράγοντα. Έχουν τη θέληση αλλά και τη δυνατότητα να επαναφέρουν την από μακρού χρόνου απωλεσθείσα νομιμότητα στις τάξεις του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του φιλάθλου κόσμου αλλά και των χορηγών που σήμερα αναζητούνται και δεν ανευρίσκονται…

Προσωπικά, είναι σε όλους γνωστό ότι επί σειρά ετών απέχω συνειδητά από τα διοικητικά του ποδοσφαίρου. Έχω απορρίψει αρκετές προτάσεις για «τοποθέτηση» σε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις απλά και μόνο διότι οι από δεκαετίες συνθήκες διοίκησης –ουσιαστικά χειραγώγησης– δεν συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία μου ως άτομο για την εικόνα που πρέπει να έχει το ποδόσφαιρο σε μικρούς και μεγάλους, σε πλούσιους και φτωχούς, και κυρίως σε χειμαζόμενους σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης ανθρώπους, που κάθε Σαββατοκύριακο έχουν ανάγκη να «ξεφύγουν» από την μιζέρια τους παρακολουθώντας έναν «καθαρό» ποδοσφαιρικό αγώνα και αυτή τη δυνατότητα κάποιοι τους την έχουν στερήσει.

Γνωρίζοντας ως εκδότης πώς παίζεται το επικοινωνιακό παιγνίδι, είμαι βέβαιος ότι κάποια οπαδικά ΜΜΕ θα σπεύσουν να αποδώσουν ύποπτα «ελατήρια»στην ενέργειά μου αυτή. Η απάντησή μου είναι αυτονόητη και σχετίζεται με το νόμιμο ή μη της προσφυγής μου. Απλά, προκαταλαμβάνω τον χαμένο των εκλογών της 26ης Οκτωβρίου –αν φυσικά γίνουν εκλογές με τρεις ψήφους η κάθε ένωση– ο οποίος θα σπεύσει να χρησιμοποιήσει τα δικά μου επιχειρήματα για να ακυρώσει την εκλογή του νικητή.

Αν η προσπάθειά μας υιοθετηθεί από τους αρμοδίους, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα,  οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα καταλάβουν  ότι το 50-50 σε κάθε παιγνίδι είναι υποχρέωση της ΕΠΟ και όχι ρουσφέτι, και κυρίως ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν τα λεφτά τους σε εκλογικές αναμετρήσεις, παρά μόνο για να ενισχύουν τις ομάδες τους.

Και κάτι τελευταίο. Προ μηνός είχα ενημερώσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες και των δύο παρατάξεων για το διάτρητο της διαδικασίας. Δεν με άκουσαν. Δικαίωμά τους, αλλά και πρόβλημά τους…»

Κι επιστολή στον Κοντονή

Οι δύο παρατάξεις, που ερίζουν για την διοίκηση, αλλά και σύσσωμος ο Τύπος μοιάζουν να τα έχουν χαμένα για το τι μέλλει γενέσθε. Αντί να τοποθετηθούν επισήμως το μόνο που κάνουν είναι να παρακολουθούν αποσβολωμένοι διάφορες άναρθρες κραυγές από ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που αναζητούν το τι κρύβεται από πίσω, αλλά επί της ουσίας δείχνουν την άγνοια τους.

Την ίδια ώρα ο κ. Μητρόπουλος με προσωπική επιστολή στον Σταύρο Κοντονή ζητά την παρέμβαση της ΓΓΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα στο ποδόσφαιρο και να ισχύσει ο νόμος. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μητρόπουλου είναι η εξής:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα κατ αρχήν να σας ενημερώσω για τους λόγους που άσκησα την από 5-10-2016 προσφυγή μου προς το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ ζητώντας πρώτον την ματαίωση της όλης εκλογικής διαδικασίας, επειδή αυτή έχει σχεδιασθεί να διενεργηθεί κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας με βάση ένα διάτρητο και πλήρως παράνομο καταστατικό της ΕΠΟ και δεύτερον τον ορισμό προσωρινού διοικητικού συμβουλίου λόγω λήξης της θητείας του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.

 Με βάση τις διατάξεις που ψήφισε η Βουλή, αποδεχόμενη την νομοθετική πρωτοβουλία που ασκήσατε εσείς ο ίδιος, ως αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υφυπουργός, καταργήθηκε το περίφημο “αυτοδιοίκητο” της ΕΠΟ, το οποίο κατά κοινή αναγνώριση των πάντων, είχε λειτουργήσει ως θερμοκήπιο σκανδάλων και πλείστων όσων παρανομιών. Συνέπεια όλων αυτών των καταστάσεων είναι το γεγονός ότι αρκετά μέλη τόσο της απερχόμενης διοίκησης όσο και προηγουμένων διοικήσεων να παραπέμπονται ήδη στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για σωρεία κακουργηματικών παραβάσεων. Αν δε κάποιος δεχθεί ως έγκυρο το δικαστικό ρεπορτάζ τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παραπομπές.

 Άμεση συνέπεια των νομοθετικών ρυθμίσεων, που συντελέστηκαν τον Μάιο 2015, ήταν να “αναβιώσει”, ειδικά ως προς τις εκλογές της ΕΠΟ, νομοθετική διάταξη του Σεπτεμβρίου 2004, που είχε ψηφιστεί από την Βουλή με νομοθετική πρωτοβουλία του τότε αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γ. Ορφανού, που προέβλεπε ότι το εκλεκτορικό σώμα πρέπει να αναδεικνύεται αναλογικά με βάση τον αριθμό των σωματείων – μελών της κάθε ένωσης.

 Παρά τις ρητές διατάξεις του νόμου σχετικά με τον τρόπο εκλογής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ, όλοι οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία, και τονίζω το όλοι χωρίς καμία εξαίρεση, από τον Μάιο 2015 μέχρι και σήμερα δηλ. για διάστημα 16 μηνών ουδέν έπραξαν για την νομιμότητα, αδιαφορώντας προκλητικά να εναρμονίσουν το καταστατικό. Αντίθετα κάνουν προεκλογικό αγώνα, αποδεχόμενοι ουσιαστικά την υπάρχουσα παρανομία, αφού αποδέχονται ότι κάθε ένωση πρέπει να εκπροσωπείται από 3 εκλέκτορες, οι οποίοι μάλιστα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ιδιότητα.

 Έτσι με βάση τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο μοναδικός μου σκοπός που άσκησα την προσφυγή ήταν η εφαρμογή της νομιμότητας και τίποτα άλλο. Οτιδήποτε άλλο γράφεται ή διαδίδεται στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο είναι απλώς ανυπόστατο και συνεπώς ανάξιο διάψευσης. Διαδόσεις δε σχετικά με συνεννόηση με εσάς είναι επίσης αναληθείς, αφού αυτή είναι η πρώτη φορά που επικοινωνώ μαζί σας και μάλιστα με τη μορφή επιστολής.

Η υπό κρίση προσφυγή μου σας ενημερώνω ότι πρόκειται να συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου 2016, στα γραφεία της ΕΠΟ και σας καλώ μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, να προβείτε παρεμβαίνοντας με κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της νομιμότητας στο άθλημα του ποδοσφαίρου το οποίο έχει πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα από όλες τις προαναφερόμενες παράνομες συμπεριφορές των μέχρι σήμερα διοικούντων την ΕΠΟ, και βεβαίως να υποστηρίξετε την εφαρμογή του άρθρου 15 του Ν. 4326/2015, που εσείς ψηφίσατε. Η οποιαδήποτε δε ενέργεια σας που θα βοηθά στην αποκατάσταση της νομιμότητας, θα “σβήσει” την εντύπωση” που έχει δημιουργηθεί ότι για την ανυποληψία στην οποία έχει περιπέσει το ποδόσφαιρο, συνυπεύθυνη είναι και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία “ παρέλειψε” να ασκήσει τα καθήκοντα της σχετικά με την εποπτεία της στην ΕΠΟ, ιδιαίτερα όσον αφορά την υποχρέωση της τελευταίας να εναρμονίσει το καταστατικό της σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4326/2015. Το διαδραμόν χρονικό διάστημα απραγίας των 16 μηνών είναι πάρα πολύ μεγάλο για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να προβάλλει την οποιαδήποτε δικαιολογία”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα