Εκλογές παρωδία στην Αλβανία με άνετη επικράτηση Ράμα

Εκλογές παρωδία και με μεγάλη αποχή από τις κάλπες  διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αλβανία με τον Έντι Ράμα να επικρατεί άνετα εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό κοντά στο 45%, το μικρότερο σε εκλογές στην μετά Χότζα Αλβανία. Ωστόσο στη γειτονική χώρα δεν έλειψαν η χρήση πυροβόλων όπλων και με τραυματισμούς, οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων, οι απειλές, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί.

Από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 1418 από 5362 κάλπες σε όλη τη χώρα, δηλαδή από την καταμέτρηση του 29,3% των ψήφων μέχρι τις 08:15 τοπική ώρα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός News 24, προκύπτει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει 49,7% ή 75 έδρες, οδεύοντας προς αυτοδύναμη κυβέρνηση, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 41 έδρες, το ΣΚΟ του Μέτα κερδίζει 20 έδρες, το Κόμμα των Τσαμηδων PDIU κερδίζει 3 έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κερδίζει μία έδρα.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου όλα έδειχναν ότι η χώρα θα ζούσε, τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές, μια κορύφωση του προεκλογικό αγώνα και μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Θυμίζουμε ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν, η πολιτική ζωή στη χώρα είχε σχεδόν παραλύσει, με το Δημοκρατικό Κόμμα να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο της χώρας και τους βουλευτές του να μην καταθέτουν επίσημα υποψηφιότητα για τις εκλογές. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε στήσει μια μεγάλη σκηνή απέναντι από την έδρα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού και ζητούσε, μέσω μεγαφώνων, την παραίτησή του.

Μόνο χάρη στη διαμεσολάβηση της ΕΕ και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε εφικτή μια συνάντηση των προέδρων του δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα συμφώνησαν τελικά στον σχηματισμό υπερκομματικής μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά και σε μια σειρά μέτρων για να εγγυηθούν την διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Παρόλα αυτά, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών για ακόμη μια φορά ήταν οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, αλλά και για κλίμα τρομοκρατίας, στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα χρειάζεται πολύ δουλειά στον τομέα του εκδημοκρατισμού και της πορείας προς την Ευρώπη.

Οι καταγγελίες προήλθαν από τα στελέχη της ελληνικής μειονότητας, ενώ από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδόθηκαν καταγγελίες ότι ψηφοφόροι δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα στα κινητά τους προκειμένου να ψηφίσουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι τα μηνύματα αυτά φέρονται να έχουν αποσταλεί από εταιρεία στην Αθήνα.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων αγοραπωλησίας ψήφων, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι καταγγελίες γίνονται κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγορούν για το φαινόμενο αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρόμοιες κατηγορίες εκτοξεύονται και αντιστρόφως, φορτίζοντας το πολιτικό κλίμα.

Στο μεταξύ, αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία από πυροβόλο όπλο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Αλβανία. Ένοπλοι πυροβόλησαν πολίτη, μέλος του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης», στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων, σε επεισόδιο που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.

Σε δηλώσεις του ο ιδρυτής του κόμματος αυτού, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος έχει εκλεγεί από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει καθήκοντα στα τέλη Απριλίου, κατήγγειλε όσον αφορά στους δράστες ότι πρόκειται για τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών, που όπως είπε ανήκουν, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα με τον οποίο πάντως το κόμμα του και ο ίδιος συγκυβέρνησαν την τελευταία θητεία.

Τραμπουκισμοί και εμπρησμοί

Στις 02.15 τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό Σεντελί των Αγ. Σαράντα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε τρία αυτοκίνητα στην αυλή του σπιτιού μέλους της Τοπικής Εκλογικής Επιτροπής που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του Ιλίρ Μέτα.

Η οργάνωση του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης στο Αργυρόκαστρο κατηγόρησε την τοπική Αστυνομία ότι το βράδυ της Παρασκευής σταμάτησε για έλεγχο τα αυτοκίνητα ορισμένων οπαδών Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης στη Δρόπολη.

Πραγματικός στόχος της Αστυνομίας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν να τοποθετήσει ναρκωτικά στα αυτοκίνητα και μετά να κατηγορήσει τους οπαδούς του Κινήματος για διακίνηση ναρκωτικών.

Η Αστυνομίας κλήθηκε να επέμβει σε ορισμένα εκλογικά κέντρα στο Μπεράτι ύστερα από αίτημα Περιφερικών Επιτροπών Διαχείρισης των Εκλογών, διότι ορισμένα άτομα (τραμπούκοι) παρενοχλούσαν τους Επίτροπους των εκλογικών κέντρων.

Υπήρξαν διάφοροι ξυλοδαρμοί σε όλη τη χώρα, άνοιξαν πολλά κεφάλια, δείτε έναν μετά από τα ράμματα:

Σε επεισόδια ενεπλάκησαν και υπουργοί. Σύμφωνα με καταγγελία του πολιτευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τομ Ντόσι, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος είναι πρώτος στην λίστα των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια της Σκόδρα, εισήλθε σε εκλογικό κέντρο απειλώντας τον Εκλογικό Αντιπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γκιέργκι Σόκολι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα