Εκλογές στη σκιά της τρομοκρατίας

Εκλογές στη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, διεξάγονται σήμερα Πέμπτη στη Βρετανία όπου 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τη νέα Βουλή, στη πιο κρίσιμη εκλογική μάχη στη σύγχρονη ιστορία του Νησιού.

.Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα – 09.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας).Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο στις 2:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ η πλειονότητα των 650 εκλογικών κέντρων εκτιμάται ότι θα έχουν καταμετρηθεί μέχρι τις 8.00 το πρωί της Παρασκευής.

Φαβορί η Τερέζα Μέι 

Αν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις, τα ευρήματά τους συγκλίνουν στο ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα επικρατήσει στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, με τους Εργατικούς ωστόσο να έχουν μειώσει την απόστασή τους από τους Συντηρητικούς.

Η Μέι ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες αιφνιδιαστικά πριν από επτά εβδομάδες, στοχεύοντας στην αύξηση της πλειοψηφίας των βουλευτικών της εδρών (σήμερα ανέρχεται στις 17 έδρες) εν όψει της έναρξης των συνομιλιών για την έξοδο από την Ε.Ε..

Οι σημαντικότερες προκλήσεις για τη νέα βρετανική κυβέρνηση

Η προεκλογική εκστρατεία ωστόσο είχε αναπάντεχες ανατροπές – μια απότομη μείωση του προβαδίσματός της στις δημοσκοπήσεις έναντι του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), καθώς και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο που κόστισαν τη ζωή σε 30 άτομα.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν νίκη των Συντηρητικών της Μέι, αλλά οι πιθανότητες για μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία έχουν εξασθενίσει.

Μια τελευταία σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει το κόμμα της να προηγείται από μία έως 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι περισσότερες προβλέπουν ότι θα αυξήσει τον αριθμό των εδρών της.

Παρά την κριτική για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, το θέμα δεν φάνηκε να ωφελεί τον κύριο αντίπαλό της και ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει ψηφίσει εναντίον νομοθετημάτων που αφορούν την αντιτρομοκρατία και έχει εκφράσει αμφιβολίες στο παρελθόν για την επιθετική πολιτική της αστυνομίας στην αντιμετώπιση υπόπτων.

Μέι εναντίον Κόρμπιν

Την Τετάρτη, παραμονή των εκλογών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επέστρεψε στο βασικό προεκλογικό της αφήγημα ότι μόνο εκείνη μπορεί να επιτύχει μια συμφέρουσα συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), αφήνοντας πίσω της τις έντονες διαφωνίες σε εθνικό επίπεδο για το θέμα ασφάλειας μετά από δύο αιματηρές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο.

«Σε ό,τι αφορά τις εκλογές αύριο (σήμερα), νομίζω πως οι επιλογές και τα ερωτηματικά που χρειάζεται να θέσει ο κόσμος είναι ακριβώς τα ίδια σήμερα με αυτά που υπήρχαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας», είπε μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Νόργουιτς, στην ανατολική Αγγλία.

«Και η πρώτη ερώτηση είναι ποιον εμπιστεύεσαι να έχει στην πραγματικότητα την ισχυρή και σταθερή ηγεσία η οποία θα φέρει την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Η Μέι έχει προσπαθήσει να εμφανίσει τον Κόρμπιν ως αδύναμο ηγέτη ενός σπάταλου κόμματος το οποίο θα διαλύσει την οικονομία της Βρετανίας και θα οδηγήσει τη χώρα σε χαοτικές διαπραγματεύσεις για την έξοδό της.

Από την πλευρά του ο Κόρμπιν, παλαίμαχος αριστερός ο οποίος κέρδισε την ηγεσία των Εργατικών το 2015 μετά από τρεις δεκαετίες στο περιθώριο του κόμματος, πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η οικονομία λιτότητας των Συντηρητικών έχει ζημιώσει τους φτωχούς και έχει αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι Εργατικοί προτείνουν την οικοδόμηση μιάς δικαιότερης κοινωνίας μέσω πολιτικών όπως η αύξηση φόρων για το πλουσιότερο 5% των φορολογούμενων, η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και η επένδυση 250 δισ. λιρών (288 δισ. ευρώ) σε υποδομές.

«Η επιλογή είναι πολύ απλή. Άλλα πέντε χρόνια μιας κυβέρνησης Τόρυ (Συντηρητικών), άλλα πέντε χρόνια λιτότητας, άλλα πέντε χρόνια μειώσεων. Ή κάτι διαφορετικό» τόνισε ο Κόρμπιν από στο Κόλγουιν Μπέι της βόρειας Ουαλίας, εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων.

Για την Μέι, η δυσκολία δεν είναι απλώς να κερδίσει, αλλά να ξεπεράσει κατά πολύ την πλειοψηφία των 12 βουλευτικών εδρών που είχε ο Συντηρητικός προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, όταν κέρδισε τις εκλογές το 2015.Μια μικρότερη μειοψηφία θα υπονομεύσει το κύρος της ενδοκομματικά καθώς και στις συνομιλίες με τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

Oι φτωχές περιοχές της Β. Αγγλίας καθορίζουν το αποτέλεσμα

Στις εκλογές της Βρετανίας επικεντρώνεται  η Deutsche Welle όπου αναφέρει τι θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κάθε Παρασκευή στην κοινότητα Άρμουρθορνε της πόλης Σέφιλντ στη βόρεια Αγγλία, εθελοντές προετοιμάζουν ένα δωρεάν ζεστό γεύμα για όσους το επιθυμούν. Για πολλούς είναι το μόνο ζεστό γεύμα της εβδομάδας.

Παρά την ανέχεια που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα ως προς την πορεία της οικονομίαςΗ συνοικία Άρμουρθορνε είναι μια από τις πιο φτωχές της βόρειας Αγγλίας. Περίπου το 50% των παιδιών εδώ μεγαλώνει στην ανέχεια. Στο Σέφιλντ, μια πόλη με 500.000 κατοίκους, λειτουργούν συνολικά 18 συσσίτια.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών παροχών του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά τρόφιμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Trussel Trust, το μεγαλύτερο δίκτυο συσσιτίων στη Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι προσέφερε μόνο πέρυσι γεύματα για συνολικά μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Παρά την ανέχεια που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα ως προς την πορεία της οικονομίας. Από το 2013 μέχρι σήμερα ο δείκτης ανάπτυξης βρίσκεται στο 2% ετησίως και η ανεργία στη Βρετανία ανήκει στις χαμηλότερες της Ε.Ε. Συνήθως, όμως, οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αφορούν στη χαμηλόμισθη απασχόληση. Επιπλέον, από την οικονομική ανάπτυξη δεν ωφελήθηκαν όλες οι περιοχές της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι το ίδρυμα Resolution διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη αύξηση ανισοτήτων από τη δεκαετία του ΄80. Ήδη τότε οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποβιομηχανοποίηση που προώθησε η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έπληξαν κυρίως το βόρεια τμήμα της Αγγλίας.

Μειώσεις στο εισόδημα μέχρι και 5% λόγω Brexit

Στον προεκλογικό τους αγώνα και τα δύο κόμματα υποσχέθηκαν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μάθιου Φλίντερς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, εκτιμά ότι η συζήτηση για το Brexit, αλλά και ζητήματα ασφαλείας, μονοπώλησαν την προεκλογική περίοδο. Κατά την άποψη του Βρετανού καθηγητή, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αισθάνεται ολοένα και πιο έντονα στην καθημερινότητά του τις εντεινόμενες ανισότητες.

Κυρίως εκείνοι που ψήφισαν πέρυσι τον Ιούνιο υπέρ του Brexit, στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών, βρίσκονται σήμερα σε δίλημμα για το τι θα ψηφίσουν. Διότι η Τερέζα Μέι κατάφερε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να κάνει το σκληρό Brexit σημαία των συντηρητικών. Από τη μεριά τους, οι Εργατικοί είχαν δυσκολίες να πείσουν τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους με μια νέα εκδοχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκτιμά ο Φλίντερς.

Ας σημειωθεί ότι οι Συντηρητικοί έχουν παγώσει τις περισσότερες κοινωνικές παροχές μέχρι το 2019. Την ίδια στιγμή στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit, το κόστος ζωής αυξάνεται και λόγω της χαμηλότερης ισοτιμίας της λίρας από το περασμένο καλοκαίρι. Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών προειδοποιεί, μάλιστα, για πραγματικές μειώσεις στο εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών κατά περίπου 5%.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα