ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΟ: Αποκάλυψη τώρα!

«Έκανα μία κίνηση με την προσφυγή μου για να επανέλθει η νομιμότητα στο ποδόσφαιρο», δήλωσε μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, ο οποίος με την προσφυγή του άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Το Διαιτητικό Δικαστήριο ανέβαλε τις εκλογές της ομοσπονδίας, που ήταν προγραμματισμένες για τις 26 Οκτωβρίου, διόρισε προσωρινή διοίκηση, αλλά τζίφος τελικά η υπόθεση καθώς με παράκληση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, η FIFA και η UEFA έθεσαν σε επιτροπεία το ελληνικό ποδόσφαιρο, ακυρώνοντας με το έτσι θέλω την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Κάτι που μόνο με προσφυγή στο CAS μπορούν να το κάνουν.

Ως γνωστόν η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αποδέχθηκε με ψήφους 5-2 την προσφυγή του Μητρόπουλου. Υπέρ της προσφυγής ψήφισαν οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι δύο επιδιαιτητές που όρισε η ΕΠΟ, η οποία ήταν αντίδικος ζητώντας την απόρριψη της προσφυγής. Αντίθετα οι επιδιαιτητές που διόρισε η πλευρά Μητρόπουλου ψήφισαν κατά της προσφυγής. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό προκαλεί τεράστια ερωτηματικά και δημιουργεί σύγχυση στο φίλαθλο κοινό. Πώς, δηλαδή, οι διορισμένοι από εσένα επιδιαιτητές ψηφίζουν εναντίον σου και οι αντίπαλοι υπέρ σου;

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η πλευρά της ΕΠΟ ενδιαφερόταν σφόδρα να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, καθώς τα στελέχη της συμπολίτευσης είχαν λάβει ήδη το μήνυμα από τις ενώσεις ότι οι εκλογές ήταν χαμένες. Οι επιδιαιτητές που όρισε η πλευρά Μητρόπουλου προέρχονταν υποχρεωτικά από Ενώσεις και συγκεκριμένα από τις Ενώσεις Αθηνών και Αιτωλοακαρνανίας που στηρίζουν την παράταξη Γραμμένου και φυσικά εκπροσωπώντας τις ενώσεις δεν ήθελαν καμία αλλαγή στο εκλεκτορικό σώμα. Ήταν βολεμένοι με τις τρεις ψήφους ανά ένωση, καθώς μπορούν να τους ελέγξουν, ενώ εάν το εκλεκτορικό σώμα άνοιγε σε 450-500 πρόσωπα, τότε τα πράγματα περιπλέκονταν. Και το σημαντικότερο, οι ενώσεις που έχουν περισσότερα σωματεία στη δύναμή τους θα εξέλεγαν περισσότερους εκλέκτορες.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο επέβαλε μία διαδικασία με χρωματισμένους επιδιαιτητές, κάτι για το οποίο δεν ενημέρωσε τους προσφεύγοντες. Και αναμφίβολα δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά για ποιο λόγο έχουν το ίδιο δικαίωμα ψήφου δικαστές και δικηγόροι σε μία ιδιωτική δικαστική επιτροπή, σε αντίθεση με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία αναφέρει ρητώς πως δεν δύναται να επιδικάζουν μαζί δικαστές και δικηγόροι.

Ένα άλλο ερωτηματικό που προκύπτει από τη διαδικασία είναι για ποιο λόγο από τη στιγμή που δικαίωσαν τον προσφεύγοντα Βίκτωρα Μητρόπουλο δεν τον όρισαν ως είθισται μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Έχουν το δικαίωμα να μην τον διορίσουν. Όμως μέχρι τώρα σε όλα τα δικαιοδοτικά όργανα και φυσικά στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, όταν κάποιος προσφεύγει ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, τότε διορίζεται μεταξύ των μελών. Για ποιο λόγο τα Πρωτοδικεία ακολουθούν αυτή την τακτική και το Διαιτητικό Δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη; Προφανώς οι φήμες περί παρέμβασης υψηλόβαθμου κυβερνητικού προσώπου για το θέμα αυτό δεν είναι απλώς φήμη, αλλά πραγματικό γεγονός. Ακόμη και η επιλογή από το Διαιτητικό Δικαστήριο 10 συμβούλων από τη διοίκηση της ΕΠΟ και μάλιστα τοποθετήθηκαν άλλα πέντε στις δύο παρατάξεις δείχνει ότι υπήρχε «υπόδειξη» στους τακτικούς δικαστές για τα ονόματα που όρισαν…

 

Ένα άλλο αναπάντητο ερωτηματικό από πλευράς των δικαστών είναι το εξής: Στις αρχές Σεπτεμβρίου εκδίκασαν προσφυγή της παράταξης Γραμμένου, την οποία κι έκαναν δεκτή, και μετέφεραν τις εκλογές από την 1η Οκτωβρίου στις 26 Οκτωβρίου. Οι δικαστές είχαν στα χέρια τους την προκήρυξη και διάβασαν ότι με βάση τον νόμο Κοντονή ενεργοποιείτο ο νόμος Ορφανού που προβλέπει εκλεκτορικό σώμα 450 περίπου εκλεκτόρων. Δεν είδαν ότι ήταν παράνομη η διεξαγωγή των εκλογών με τρεις ψήφους ανά ένωση; Ή το είδαν και απλά έκλεισαν τα μάτια;  Ό,τι από τα δύο κι εάν ισχύει, είναι αναμφίβολα εκτεθειμένοι.

Όπως επίσης οι δικαστές γνώριζαν ότι ο χαμένος των εκλογών θα μπορούσε να προσβάλει τις εκλογές. Επίσης προκαλεί εντύπωση το  πώς οι νομικοί των δύο παρατάξεων δεν ασχολήθηκαν με το θέμα. Δεν ήξεραν; Ή γνώριζαν και απλά το έκρυβαν διότι έτσι τους βόλευε; Για παράδειγμα, ο κ. Γραμμένος, εκτός του ότι είναι νομικός, στο καταστατικό της ένωσης τους έχει συμπεριλάβει τη διάταξη για τους εκλέκτορες, όπως αποκάλυψε η «Α».

 

Καμία απάντηση

Σε όλη την υπόθεση το εντυπωσιακό είναι ότι Βίκτωρ Μητρόπουλος είχε ενημερώσει τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, οι οποίοι ασχολούνται νυχθημερόν με τις εκλογές της ομοσπονδίας. Οι κ.κ. Σαββίδης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος έχουν ταχθεί υπέρ του Βαγγέλη Γραμμένου και ο κ. Μαρινάκης είναι η «κολόνα» του Δημήτρη Ελευθεριάδη.

Εξάλλου ο κ. Μητρόπουλος το δήλωσε ξεκάθαρα σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα: «Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι και στις δύο παρατάξεις, κυρίως νομικοί, είναι απόλυτα εκτεθειμένοι στους εντολείς τους και στους εργοδότες τους. Τι θα πει ο Γραμμένος στον Σαββίδη; Με έβαλες στην ΕΠΣΜ και προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις, αλλά αυτό που λέει ο Μητρόπουλος δεν είναι σωστό αλλά εμείς λέμε το σωστό; Ούτε ο ίδιος ο κ. Γραμμένος λέει ότι δεν είναι σωστό αυτό που είπε. Λέει μόνο ότι γιατί έγινε τώρα. Μου κάνει εντύπωση που το έχει στο καταστατικό του για την αναλογική ψήφο, ας ανοίξει το καταστατικό του να δει τι γράφει. Εντάξει, τον επέλεξε ο κ. Σαββίδης για να είναι επικεφαλής της παράταξης, αλλά μη βγάζει και γλώσσα. Κατηγορεί εμένα που ζήτησα την επαναφορά της νομιμότητας.

»Προφανώς οι μεγαλοϊδιοκτήτες ρώτησαν τους δικηγόρους τους. Τι θα έλεγαν οι δικηγόροι τους; Ότι έξι μήνες κάνουμε σαχλαμάρες και πετάμε τα λεφτά στον αέρα και τάζουμε στις Ενώσεις φανέλες και παπούτσια τα οποία δεν ισχύουν γιατί δεν ξέρουμε το γράμμα του νόμου; Από εκεί και πέρα σε αυτή τη διαδικασία δεν έχω τίποτα να δηλώσω, είναι κωμικό να λέει ότι βρίσκεται κάποιος από πίσω μου. Έχω πολεμήσει αυτή τη διοίκηση της ΕΠΟ που στηρίζει και ο κ. Ελευθεριάδης που είναι παγκοσμίως άγνωστος».

 

Κερδισμένοι και χαμένοι από την επιτροπεία

 

Άλλη μία… πρωτιά για την Ελλάδα, καθώς έγινε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία εισέρχεται και σε ποδοσφαιρικό μνημόνιο με διορισμό επιτροπής εξομάλυνσης. Μέχρι σήμερα το… προνόμιο αυτό είχαν δύο κρατίδια της Αφρικής και το Κουβέιτ, όπου ο εκεί Εμίρης ήθελε να διορίζει αυτός τους συμβούλους και… διαιτητές αγώνων!!! Παραθέτουμε το σχετικό πίνακα:

 

Βασίλειο της Σουαζιλάνδης: Ένα μικρό κράτος της Νότιας Αφρικής, από τα φτωχότερα κράτη επί της υφηλίου με προσδόκιμο ζωής τα 52 χρόνια για τους άνδρες και τα 48 για τις γυναίκες, καθώς τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό του AIDS είναι ίσως το υψηλότερο στον κόσμο.

Δημοκρατία του Κονγκό: Άλλο ένα κράτος της Αφρικής που προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα ενός εμφυλίου πολέμου το 1997, που ήταν η συνέπεια του εκλεγμένου προέδρου Πασκάλ Λισουμπά. Με 4.000.000 κατοίκους οι μισοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς αυτό έχει τοποθετηθεί στο 1,25 δολάρια την ημέρα. Γίνεται αντιληπτό πως ένας άνθρωπος στο Κονγκό που εισπράττει 3 δολάρια την ημέρα θεωρείται πλούσιος.

 ΚΟΥΒΕΙΤ: Το εμιράτο του Περσικού κόλπου δεν έχει καμία σχέση με τις δύο προαναφερθείσες χώρες της Αφρικής. Στο Εμιράτο το κατά κεφαλή εισόδημα είναι 38.500 δολάρια το έτος. Όμως ο Εμίρης και οι σύμβουλοι του θέλουν να κάνουν το κουμάντο ακόμη και γι’ αυτά που δεν γνωρίζουν.

Αυτές οι τρεις προαναφερθείσες χώρες έχουν τεθεί στο παρελθόν υπό επιτροπεία της ΦΙΦΑ!  Τώρα πλέον το καρέ το συμπληρώνει η Ελλάδα, η οποία ταλανίζεται από τα μνημόνια λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής της.

 

Η περίπτωση της Βοσνίας: Το 2011 επικρατούσε πολιτικο-θρησκευτικό στη Βοσνία, αλλά και στην ποδοσφαιρική της ομοσπονδία. Τρεις άνδρες διεκδικούσαν την καρέκλα, ο ένας σερβικής καταγωγής, ο άλλος κροατικής και ο τρίτος… μουσουλμάνος. Η FIFA αναγκάστηκε να επέμβει και όρισε προσωρινή (με προοπτικού διμήνου) διοίκηση με στελέχη όπως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Ίβιτσα Όσιμ. Φυσικά, οι δύο αυτοί γνωστοί μας και τα υπόλοιπα μέλη που όρισε η FIFA δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τα χάσματα, οι εκλογές αναβάλλονταν διαρκώς και μόνο όταν η FIFA επέβαλε τελεσίγραφο μετά από 1,5 χρόνο, έγιναν εκλογές και τις κέρδισε ο Ελβεντίν Μπέγκιτς. Αυτή ήταν η πρώτη επέμβαση σε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά όχι με ορισμό «διοίκησης ομαλοποίησης», αλλά προσωρινής! Η δε περίπτωση της Αργεντινής όπου συγκροτήθηκε τετραμελής επιτροπή εξομάλυνσης είναι ξεχωριστή και συνέβη για συγκεκριμένους λόγους, καθώς όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι κατηγορούσαν τους άλλους για διαφθορά και είχαν μείνει στο προσκήνιο του αργεντίνικου ποδοσφαίρου ελάχιστοι μη στοχοποιημένοι παράγοντες.

 

Σε καθεστώς μνημονίου το ποδόσφαιρο

Όπως φαίνεται για τουλάχιστον οκτώ μήνες το ελληνικό ποδόσφαιρο εισέρχεται σε καθεστώς μνημονίου. Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστή στις εξαγγελίες της “θα σκίσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο κι ένα άρθρο” όχι μόνο προχώρησε στην υπογραφή του 3ου μνημονίου, αλλά προχώρησε και σε μνημόνιο στο ποδόσφαιρο. Και μάλιστα το πανηγύρισε, καθώς στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός θεώρησε να αναφερθεί και στην διάλυση της παράγκας, όπως ανέφερε στο ποδόσφαιρο προσφέροντας μία υψηλή θέση στον Κοντονή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα ότι κι εάν λέει στις συνεντεύξεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού. Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο η επιτροπεία από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ τον έβγαλε από την δύσκολη θέση. Διότι ήταν πολλαπλά εκτεθειμένος, καθώς με το νόμο του 2015 ενεργοποίησε το νόμο Ορφανού που προέβλεπε 450 και πλέον εκλέκτορες στις εκλογές της ΕΠΟ. Ήταν κάτι που οι περισσότεροι νομομαθείς ομιλούν για γκάφα εκ μέρους του υπουργείου, αλλά η επιτροπεία της ΦΙΦΑ του δίνει μία θαυμάσια δικαιολογία, ώστε να σταματήσουν οι γκρίνιες για μη κάθαρση που προέρχονταν κύρια από την Αυλωνίτου και τον Κωνσταντινέα.

Μόνο στο CAS

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να ακυρωθεί από την ΦΙΦΑ. Παρά μόνο με προσφυγή στο CAS. Κι όμως ο Κοντονής τα δέχθηκε όλα αμάσητα, αφού προηγουμένως είχε συγχαρεί τα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Και βέβαια η ΦΙΦΑ που θα διορίσει την διοίκηση εξομάλυνσης όπως την αποκαλεί υπό τον Κωστάκη Κοτσοκούμνη το πιθανότερο είναι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Μάλιστα ακούγεται ότι είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν οι τρεις ψήφοι ανά ένωση και να ισχύσει το μία ένωση μία ψήφος. Κάτι που σημαίνει ότι ο νόμος Κοντονή πάει στα συρτάρια. Αλλά ο υπουργός θα συνεχίσει να επιχαίρει ότι πέτυχε την κάθαρση.

Ο κ. υφυπουργός ως συνταγματικός επόπτης του αθλητισμού καλό είναι να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων:

1ον.  Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου εξεδόθη την Τετάρτη, 12/10. Ποιος και με ποια δικαιοδοσία από την ΕΠΟ ενημέρωσε την FIFA υπογράφοντας το σχετικό έγγραφο, αφού η θητεία του Δ.Σ. είχε περατωθεί στις 5/10; Βεβαίως, η FIFA θα μάθαινε εύκολα το περιεχόμενο της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά θεωρητικά θα έπρεπε να γίνει διά νομίμου οδού.

2ον. Το Διαιτητικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από τακτικούς δικαστές, είχε δημιουργηθεί κατ’ εικόνα του Καταστατικού της FIFA. Πέραν των συγχαρητηρίων του κ. Κοντονή για την εφαρμογή του νόμου, πώς γίνεται η FIFA να ακυρώνει μια απόφαση οργάνου που η ίδια έχει θεσπίσει ως ανεξάρτητη αρχή, και μάλιστα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κοντονή;

3ον.  Όταν ο Σταύρος Κοντονής συγχαίρει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την εφαρμογή του νόμου, και η FIFA την ακυρώνει, ποια θα είναι η θέση του υφυπουργού μετά τις πομπώδεις δηλώσεις του για «εφαρμογή του νόμου και όχι του Καταστατικού της ΕΠΟ» και γενικότερα για το «φτύσιμο» της FIFA στις αποφάσεις οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, που συγκροτήθηκαν και στελεχώθηκαν με υποδείξεις της ίδιας της FIFA;

4ον.  Αφού ο Σταύρος Κοντονής συνεχάρη το Διαιτητικό Δικαστήριο για την εφαρμογή του νόμου, γιατί στη συνέχεια ζήτησε την επιτροπεία της FIFA για το ποδόσφαιρο; Ο ίδιος ως υφυπουργός με τους υπάρχοντες νόμους δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία του, η ακόμη κι αν χρειαζόταν βελτίωση ο νόμος γιατί δεν παρενέβη νομοθετικά; H προτροπή του να καλέσει τη FIFA δεν υποδηλώνει αδυναμία διοίκησης και πλήγμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του σε κάθε εξωτερική παρέμβαση;

5ον. Τα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εξέδωσαν απόφαση με βάση το Καταστατικό της FIFA και  την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, θα δεχθούν την απόφαση αυτή ή θα τα βροντήξουν και θα φύγουν;

 

Οι παρατάξεις

Στους χαμένους από την όλη εξέλιξη είναι η παράταξη Γραμμένου, η οποία είχε στο τσεπάκι τις εκλογές ένα γίνονταν στις 26 Οκτωβρίου και με μεγάλη διαφορά. Τώρα θα πρέπει η αντιπολίτευση να κρατήσει στο άρμα της όλες τις ενώσεις.

Στους κερδισμένους είναι η συμπολίτευση που είχε ως υποψήφιο πρόεδρο τον Ελευθεριάδη, καθώς έχει πλέον τον χρόνο μέχρι το τέλος Μαΐου να ξαναπλησιάσει τις ενώσεις και να τις πείσει. Ήδη την Τετάρτη ο Ολυμπιακός προσέφερε δύο κοντέινερ στην ΕΠΣ Αχαΐας για αποδυτήρια σε δύο γήπεδα. Ας μην λησμονούμε ότι η εν λόγω ένωση “αλλαξοπίστησε” λίγες ημέρες νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα