«Εκρηκτικό» ντεμπούτο Παπαγγελόπουλου στη Βουλή

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ

 

«Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στον χώρο της Δικαιοσύνης, και γνωρίζω νομοθετικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι (…).Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά δεν πρέπει να είναι κουφή. Να θυμούνται ότι δεν δικάζουν δικογραφίες, αλλά ανθρώπους. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην έχει εξαρτήσεις, εξαρτήσεις ιδεολογικές, ιδεοληπτικές, ιεραρχικές και άλλες».

Με τα παραπάνω λόγια έκανε ντεμπούτο –και αίσθηση– στο κοινοβούλιο ο νέος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπεύθυνος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ένα ντεμπούτο που, όμως, δεν ήταν ανέφελο καθώς συνοδεύτηκε από την έντονη κόντρα του κ. Παπαγγελόπουλου με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Αθανασίου πήρε τον λόγο και εν είδη προειδοποίησης απευθύνθηκε στον κ. Παπαγγελόπουλο λέγοντάς του να μην τολμήσει να καταργήσει την αυτοδιοίκηση των δικαστηριών και της Εισαγγελίας, «επειδή κάποιοι Εισαγγελείς δεν είναι αρεστοί». Τότε, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανταπάντησε ότι ο κ. Αθανασίου τον προκαλεί όταν κάνει λόγο για τους αρεστούς. «Δεν έχουμε αρεστούς – απλώς θεωρούμε ότι η ανεξαρτησία θα πρέπει να είναι πραγματική» είπε χαρακτηριστικά ο νέος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Η εκλογή Θάνου
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Αθανασίου είχε κάνει αναφορά σε παρασκήνιο που αφορούσε την εκλογή της κ. Βασιλικής Θάνου στην προεδρία του Αρείου Πάγου, το βράδυ της προκήρυξης του δημοψηφίσματος.
«Μου κάνει εντύπωση πώς εδώ στη Βουλή αναπτύσσονται θεωρίες συνωμοσίας» είπε επί του θέματος ο κ. Παπαγγελόπουλος και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Η εκλογή της κ. Θάνου δεν έγινε μεταμεσονύκτιες ώρες. Έγινε σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο που ξεκίνησε 8 η ώρα και η μόνη δυνατότητα που είχαμε να εκλέξουμε ηγεσία ήταν του Προέδρου του Αρείου Πάγου, γιατί μόνο αυτή είχε περάσει από τη Διάσκεψη της Βουλής. Αυτό δεν αφορά εμένα, ούτε τον κ. Παρασκευόπουλο, ούτε την κυβέρνηση. Επομένως το να δημιουργούμε εντυπώσεις ότι δήθεν προτιμήσαμε να κάνουμε αυτό και μάλιστα μεταμεσονύκτιες ώρες, νομίζω ότι δεν είναι σοβαρό πράγμα».
Κόντρα των δύο αντρών υπήρξε, τέλος, και για το θέμα των αποφυλακίσεων κρατουμένων (βλ. Σάββα Ξηρό) αλλά ο ο κ. Παπαγγελόπουλος επικαλέστηκε τις σχετικές απαντήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα πω περισσότερα».

47 στόχοι και 123 δράσεις σε βάθος τριετίας
Σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων, τώρα, οι οποίες αφορούν το χαρτοφυλάκιό του, ο κ. Παπαγγελόπουλος εξήγγειλε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κατά της Διαφθοράς με 47 στόχους, 123 δράσεις σε βάθος τριετίας, με αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων ελεγκτικών μηχανισμών, αλλαγές σε επίπεδο οργανογραμμάτων με συγχωνεύσεις, βέλτιστο συντονισμό, υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, πλήρη αναμόρφωση του συστήματος συμβάσεων στο Δημόσιο και των συμβάσεων υγείας, πάταξη του λαθρεμπορίου (σε καύσιμα καπνικά και αλκοόλ), καθώς και την εξαγγελία του νέου νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων το πόθεν έσψες και το πολιτικό χρήμα εν γένει.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και συγχώνευση αυτών για καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικό. Ακόμη μίλησε για υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, πλήρης αναμόρφωση του συστήματος συμβάσεων στο Δημόσιο και των συμβάσεων υγείας, πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά και αλκοόλ.

Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς προανήγγειλε νέο νόμο για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών και η χρηματοδότηση για αναβάθμιση υποδομών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα