Εκτοξεύει τα αεροδρόμια η Fraport παρά τα κρατικά εμπόδια

Συνεργασίες, ανάπτυξη και χιλιάδες ταξιδιώτες στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Χαρακτηριστικό είναι πως η εταιρεία εξασφάλισε νέες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης φέρνοντας για αρχή πιο κοντά τη Βιέννη με τρία νέα δρομολόγια εβδομαδιαίως Η συμφωνία με την Wizz Air ήδη ανακοινώθηκε και η ουγγρική αεροπορική έφτασε έτσι τα 18 δρομολόγια από έξι ελληνικά αεροδρόμια προς εννέα διαφορετικές χώρες. Σε δυόμισι μήνες ξεκινούν και τα νέα απευθείας δρομολόγια της Qatar Airways. Με συχνότητα τέσσερις πτήσεις κάθε εβδομάδα, η αεροπορική θα συνδέει την Ντόχα με τη Θεσσαλονίκη, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, εκτός από τη Wizz Αir και την Qatar, το αεροδρόμιο Μακεδονία θα υποδεχθεί ακόμα 13 νέα δρομολόγια και δύο νέες αεροπορικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία Jet2 θα ξεκινήσει πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία και τέσσερις σημαντικούς προορισμούς στη Βρετανία: Μπέρμιγχαμ, Γλασκώβη, Νιούκασλ και το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου. Την ίδια ώρα, η αεροπορική εταιρεία Germania ετοιμάζεται και αυτή να συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τέσσερις νέους προορισμούς από και προς τη Γερμανία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται απευθείας πτήσεις από και προς τη Δρέσδη, την Ερφούρτη, το Μίνστερ και τη Νυρεμβέργη. Παράλληλα, ο παλιός γνώριμος του Μακεδονία, η Ryanair, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία νέων δρομολογίων που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Μπρατισλάβα στη Σλοβακία και τη Νυρεμβέργη. Επίσης, αποφάσισε να διατηρήσει για πρώτη φορά τα χειμερινά δρομολόγια από και προς τη Θεσσαλονίκη με Αϊντχόβεν, Νάπολη και Μέμιγκεν της Γερμανίας και για τη θερινή περίοδο του 2018.
British Airways, Jet2, Eurowings, Volotea, Germania και SAS είναι μεταξύ εκείνων των αεροπορικών εταιρειών που σκοπεύουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια φέτος. Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον Απρίλιο του 2017, οπότε και ανέλαβε τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων η παραχωρησιούχος, έχουν ήδη ξεκινήσει από και προς αυτά είκοσι νέα διεθνή δρομολόγια, ενώ καταγράφηκε αύξηση συχνότητας ή επέκταση δρομολογίων, καθώς η ζήτηση για τη χώρα αυξάνεται με ισχυρούς ρυθμούς.
Στα σκαριά είναι και οι απευθείας συνδέσεις Μυκόνου με Ιμπιζα.
Εν τω μεταξύ, Ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια οι επιβάτες που διακινήθηκαν το 2017 από το αεροδρόμιο της Ρόδου “Διαγόρας”, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα εξυπηρετήθηκαν περίπου 37.000 πτήσεις, αριθμοί ρεκόρ όλων των εποχών, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Fraport Greece που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο.
Ειδικότερα, συνολικά με τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, διακινήθηκαν από το “Διαγόρας” 5.301.517 άτομα, έναντι 4.972.229 το έτος 2016, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 6,6%.
Και ενώ η αναπτυξιακή τροχιά των περιφερειακών αεροδρομίων ενισχύεται, όπως έγινε γνωστό, σε διαιτησία παραπέμπει την Fraport Greece το ελληνικό δημόσιο, απορρίπτοντας την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, στην οποία είχε παραπεμφθεί η υπόθεση για την κατάσταση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η Επιτροπή είχε επιδικάσει πρόσφατα στην Ελληνογερμανική κοινοπραξία αποζημίωση ύψους 25 έως 30 εκατ. ευρώ.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Θάνου Βούρδα που αναρτήθηκε στην Διαύγεια την προηγούμενη εβδομάδα, δεσμεύεται κονδύλι 9.000 ευρώ, ως προκαταβολή για την κατάθεση αιτήσεως υπαγωγής στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC).
Η Fraport είχε στραφεί τους προηγούμενους μήνες κατά του ελληνικού δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι παραμέλησε και δεν συντηρούσε τα αεροδρόμια την τελευταία διετία, με αποτελέσματα, να φορτωθεί με πρόσθετα κόστη η διαχείριση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα