Εκτοξεύτηκαν σε έναν μήνα τα φέσια του Δημοσίου

Αύξηση – σοκ που αγγίζει σχεδόν τα 600 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα σημείωσαν τα κρατικά φέσια, παρά το ζεστό χρήμα από την εκταμίευση της δόσης τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, στην εκπνοή της διαθέσιμης αρχικά προθεσμίας φαίνεται ότι θα παιχτεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM, καθώς τα νεότερα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τον Αύγουστο, κόντρα στον στόχο μείωσης του στοκ κατά 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτέμβρη.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν οριακή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου από τα 3,917 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με παράλληλη όμως εκρηκτική αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων με βασικό τροφοδότη τους άμεσους φόρους έκαναν άλμα από το 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, διαμορφώνοντας το συνολικό «φέσι» σε 6,026 δισ. ευρώ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ΑΑΔΕ ανέφερε ένα εντυπωσιακό ράλι επιστροφών φόρου τον Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, σε μια προφανή προσπάθεια να μειωθεί το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και να μην τεθεί σε κίνδυνο η δόση.

Ti έλεγε προ ημερών ο Ρέγκλινγκ

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς σχετικά, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Υποθέτω ότι θα έχουμε τα στοιχεία Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του μήνα, προκειμένου να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τη δόση στο τέλος Οκτωβρίου».

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EwG είναι στις 26 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Κατά την έγκριση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ο ESM είχε ανακοινώσει ότι η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου θα είχε μειωθεί συνολικά κατά 1,2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι υπήρχε η υποχρέωση για κάθε ένα ευρώ δανειακών κεφαλαίων, το Δημόσιο να εισφέρει μισό ευρώ ίδιων πόρων για τον σκοπό αυτό.

Από τους φορείς του δημόσιου τομέα, τα μεγαλύτερα «φέσια» στην αγορά εξακολουθούν να βάζουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, με συνολικές οφειλές 2,309 δισ. ευρώ (έξι εκατομμύρια περισσότερα από τον Ιούλιο). Εξ αυτών ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1,109 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 558 εκατ. ευρώ. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χρέη 335 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα