Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βγαίνει ένας στους πέντε οφειλέτες

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βγαίνει σχεδόν ένας στους πέντε οφειλέτες του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών Ταμείων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει ανείσπρακτο περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ενταχθεί από τα τέλη Μαρτίου 133.300 οφειλέτες με χρέη που διαχειρίζεται το ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και οι οποίοι χρωστούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ.

Από αυτούς, όπως γράφει το Έθνος, οι 25.500 με συνολικό ύψος χρεών 1,062 δισ. ευρώ είχαν χάσει τη ρύθμισή τους μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που είχε δοθεί για την τακτοποίηση των δόσεων.

Πρόκειται για οφειλέτες που δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο δόσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός ρύθμισης. Όσον αφορά το ύψος των χρεών τους, σημειώνεται πως τα 936,7 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και τα 126 εκατ. ευρώ μικρότερες.

«Το πλήγμα στα οικονομικά των Ταμείων είναι μεγάλο, αφού 1 δισ. θα παραμείνει ανείσπρακτο. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναφέρει στους θεσμούς το ζήτημα της επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων που λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των δυσμενών συνθηκών από τα capital controls απώλεσαν την πραγματικά ευνοϊκή ρύθμιση», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος.

Υψηλός αριθμός απωλειών σημειώθηκε τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, όταν δηλαδή επιβλήθηκε η τραπεζική αργία. Γι’ αυτό και στα τέλη Αυγούστου το ΙΚΑ έδωσε χρονικό παράθυρο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τακτοποίηση των δόσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 4/9 οι απωλεσθείσες ρυθμίσεις είχαν φτάσει τις 26.948, με 1,114 δισ. να μένει εκτός. Τις ημέρες που ακολούθησαν έγινε μια μικρή «διόρθωση». Στελέχη του ΚΕΑΟ εκτιμούν πως η «διόρθωση» αυτή ήταν μεγαλύτερη τις δύο τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή έληγε η προθεσμία και παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση στα υποκαταστήματα, ενώ δεν αποκλείουν το «απωλεσθέν» ποσό να πέσει τελικά κάτω από 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα