Παγώνει την ποσοτική χαλάρωση ο Ντράγκι

Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν είναι αρκετές ώστε η ΕΚΤ να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, κάτι που είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με απάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Ν. Χουντή.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι παρόλο που η απόφαση του Eurogroup της 15 Ιουνίου 2017 αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, παραμένει ωστόσο ανεπαρκής προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η ποσοτική της επίπτωση στο Δημόσιο Χρέος, καθώς και στη δυναμική του.

Ο κ. Ντράγκι αναφέρει επίσης ότι μέχρι να προσδιοριστούν λεπτομερώς και με επάρκεια τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, παραμένουν σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος. Μάλιστα αποσαφήνισε ότι η Τράπεζα στην παρούσα φάση δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μία ολοκληρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού Δημοσίου Χρέους.

Τέλος σε ότι αφορά το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Ντράγκι αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει ανεξάρτητα για το αν και πώς θα πραγματοποιήσει αγορές ελληνικών ομολόγων, με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και άλλων ασκήσεων ρίσκου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα