Εκ νέου στα χαρακώματα

Όποιος πιστεύει ότι ο δρόμος προς τον νέο φορέα και την ενοποίηση των κομμάτων του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι εύκολη υπόθεση πλανάται πλάνην οικτρά. Οι δύο βασικοί συντελεστές, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν επιδοθεί σε μία νέα μάχη χαρακωμάτων σχετικά με το πως θα γίνει η ψηφοφορία στις 5 Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου ηγέτη.

Το ΠΑΣΟΚ ούτε που θέλει να ακούει για την εξ αποστάσεως ψήφο, ενώ το Ποτάμι θέτει βέτο ζητώντας να ισχύσει, όπως συμβαίνει παντού. Σύμμαχους το Ποτάμι έχει και όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους, ακόμη κι αυτούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Το δύσκολο παζλ θα κληθεί να λύσει την Τετάρτη η επιτροπή Αλιβιζάτου, όμως τα δύο κόμματα αντάλλαξαν αιχμές και προειδοποιήσεις.

Σε  άτυπη ενημέρωση του το απόγευμα της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ επιμένει  στην αυτοπρόσωπη παρουσία πριν από την ημέρα της εκλογής για την παραλαβή του προσωπικού κωδικού (pin). Δηλώνοντας ότι την επιθυμεί υπό προϋποθέσεις, επισημαίνει ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι η κυριότερη εγγύηση για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας και της εκλογής.  Επίσης, αναφέρει ότι σε καμία εκλογή σοσιαλιστικού ή σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πρόσφατα δεν ίσχυσε ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία την απέρριψε.

«Δεν εμπιστευόμαστε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων. Και αυτές παρά τις προσπάθειες του κ. Αλιβιζάτου δεν έχουν δοθεί. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Δρυμιώτη ενώπιον της Επιτροπής, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει και για αλλά πρόσωπα. Κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση είναι η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής και η παραλαβή του αποκλειστικού γι’ αυτόν κωδικού (pin)», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

«Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι πράξη υψίστης πολιτικής ευθύνης. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση και απόδειξη αυτής της ευθύνης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας: «Το χρονοδιάγραμμα δεν ανατρέπεται ή τροποποιείται. Η χώρα περνάει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η ανάγκη απαντήσεων στα προβλήματα είναι επιτακτική. Και είναι ανεπίτρεπτη κάθε παράταση της εσωστρέφειας».

Η θέση του Ποταμιού

Το Ποτάμι δεν διαφωνεί με την ταυτοποίηση αλλά με την υποχρεωτική προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα για να πάρουν το pin και αυτό διότι όπως εξηγεί αν η απόσταση είναι μεγάλη είναι πολύ πιθανό ο ενδιαφερόμενος να μην προσέλθει. Οι επιτελείς του Σταύρου Θεοδωράκη καθώς και άλλων υποψηφίων υποστηρίζουν ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί τεχνικά . Προτείνουν για παράδειγμα ο ψηφοφόρος να δίνει κάποιο προσωπικό του στοιχείο (πχ ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) σε μια τράπεζα δεδομένων ώστε να ταυτοποιείται.

Με γραπτή δήλωση του Δημήτρη Τσιόδρα το Ποτάμι απαντά στην άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ και αφήνει αιχμές για υπαναχώρηση απ’ όσα συμφωνήθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Νίκο Αλιβιζάτο, αφήνει το Ποτάμι.

«Τα μέλη της Επιτροπής και των υποεπιτροπών καθώς και όσα στελέχη του χώρου έχουν ακόμη δισταγμούς και επιφυλάξεις, οφείλουν να αποδεχθούν τα συμφωνηθέντα και να συνταχθούν με την πλειοψηφία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενος τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο, με τίτλο «Βασικοί κανόνες της εκλογικής διαδικασίας» το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τον Ν. Αλιβιζάτο το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού ισχυρίζεται: «Ιδιαιτέρως για το θέμα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επισημαίνεται ότι οι ειδικοί που κλήθηκαν από την Επιτροπή εγγυήθηκαν πλήρως τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας. Ας δώσουμε λοιπόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους προοδευτικούς πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να εκφραστούν. Η πορεία για τη δημιουργία του “νέου” και “ενιαίου” προοδευτικού κινήματος έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν μπορεί να την ανακόψει. Πουθενά δεν έχει διατυπωθεί ως προϋπόθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία να έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου. Αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

«Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία» διαμηνύει ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας με νεότερη ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, τονίζει πως «περιμένουμε τις απόψεις και των άλλων υποψηφίων για την αρχηγία του νέου φορέα» και σημειώνει πως όπως αποφάνθηκαν οι επαΐοντες, το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως. Ας μιλήσουμε όλοι ξεκάθαρα, υπογραμμίζει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσιόδρας.

Τα οικονομικά

Ένα τελευταίο, αλλά καθόλου ήσσονος σημασίας πρακτικό ζήτημα που έχει προκύψει, είναι και… το κόστος της όλης επιχείρησης. Η Vodafone,  η οποία είχε αναλάβει την online εκλογή αρχηγού στην Ν.Δ. και θεωρείται ότι πιθανότητα θα αναλάβει και αυτή της Κεντροαριστεράς, λόγω αδιαφορίας των άλλων εταιριών κινητής που δεν έχουν παρόμοια εμπειρία, είχε πάρει ως αμοιβή 800.000 ευρώ, το οποίο είχε σχεδόν καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το «παράβολο» που κατέβαλαν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι όμως ήταν πολλοί!

Στην περίπτωση της Κεντροαριστεράς, θα θεωρηθεί επιτυχία αν τελικώς ψηφίσουν 150.000 άνθρωποι. Η κ. Γεννηματά έχει προτείνει όσοι ψηφίσουν να καταβάλουν 4 ευρώ, ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί το ποσό μεγάλο, που θα αποθαρρύνει την προσέλευση ιδίως ψηφοφόρων νεαρής ηλικίας. Θα επιχειρηθεί, λένε οι περί την επιτροπή Αλιβιζάτου, να μειώσει το συγκεκριμένο ποσό, αφού η Vodafone έχει ήδη έτοιμο το λογισμικό, δεν θα δημιουργήσει εξαρχής νέο, και απλώς θα το ξαναχρησιμοποιήσει, αλλά θεωρείται μάλλον δύσκολο για την εταιρεία να μειώσει αισθητά την αμοιβή της…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα