Ελένη Ανδρεάδη: «Τα παιδιά σωτήρες του πλανήτη…»

«Γίνε πράκτορας του πλανήτη». Όχι, η πρόσκληση δεν απευθύνεται σε σκληρούς και καλογυμνασμένους κατασκόπους. Τουναντίον η Ελένη Ανδρεάδη καλεί τα παιδιά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της και με διαδραστικές περιπέτειες να κάνουν αυτό που δεν έκαναν οι μεγάλοι: να σώσουν τον πλανήτη.

04879_03-proxeiroΤο βιβλίο της με τίτλο «Η εκδίκηση του Πουφ» (σε εικονογράφηση Στέφανου Κολτσιδόπουλου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) πραγματικά προκαλεί τους λιλιπούτειους φίλους μας με έξυπνους τρόπους να γίνουν «πρωταγωνιστές της ιστορίας μας και σωτήρες του πλανήτη», όπως η ίδια η συγγραφέας του μας εξηγεί στην υπέροχη συνέντευξη που τόσο ευγενικά μας παραχώρησε.

Iχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

_vds3536ok

Παρουσιάστε μας με λίγα λόγια το νέο σας βιβλίο «Η εκδίκηση του Πουφ», το πρώτο της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη»…

«Όπως και στο πρώτο μου βιβλίο, “Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη”, καλώ τον αναγνώστη να γίνει μυστικός πράκτορας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και να σώσει τον κόσμο. Στην “Εκδίκηση του Πουφ” έχει 24 ώρες να σταματήσει το ύπουλο πλάνο ενός κακού που ονομάζεται Πουφ και να βρει τρία υπερόπλαγια να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Είναι μια οικολογική, χιουμοριστική και διαδραστική περιπέτεια».

Πώς εμπνευστήκατε τη σειρά «Πράκτορες του πλανήτη»;

«Ήθελα να βρω έναν τρόπο να παρουσιάσω τα περιβαλλοντικά θέματα στα παιδιά που να τους προκαλεί το ενδιαφέρον και να έχει την ίδια θελκτικότητα που έχει και ένα αντίστοιχο βιβλίο χωρίς εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έτσι σκέφτηκα τους μυστικούς πράκτορες και μου άρεσε η ιδέα ότι πραγματικά τα παιδιά μπορούν να πάρουν τα εργαλεία μέσα από ένα παιχνίδι και να δράσουν και εκτός βιβλίου σχετικά με ένα υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα που τα αφορά».

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου παιδικού βιβλίου;

«Υπάρχουν πολλά συστατικά, αλλά θα έλεγα πρωτίστως είναι ένας συνδυασμός καλής ιστορίας και τρόπου αφήγησης. Και τα δύο πρέπει να είναι εξίσου συναρπαστικά, όπως και σε ένα καλό βιβλίο για ενήλικες».

_vds1105ok_52

Πώς μπορεί ένα παιδί να γίνει πράκτορας του πλανήτη; 

«Μπορεί να διαβάσει ένα από τα βιβλία, να μπει στην ιστοσελίδα μας www.planetagents.org, ή να έρθει σε μία από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε».

Τι θα θέλατε να βιώσουν οι μικροί αναγνώστες του βιβλίου; 

«Θα ήθελα να καταλάβουν ότι μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές της ιστορίας τους και της σωτηρίας του πλανήτη. Το ότι κάθε πρωτοβουλία και καθημερινή δράση μας έχει σημασία. Το ότι ο ρόλος του καθενός μας είναι πολύ σημαντικός».

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του πλανήτη και πώς μπορούν μικροί-μεγάλοι να τους κατατροπώσουν;

«Οι εχθροί που απειλούν τον πλανήτη μας είναι εχθροί όπως βαμπίρ ενέργειας και νερού, ο κ. Πουφ και η κα Πιφ (γνωστοί και ως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο), δύο αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και κάνουν τον πλανήτη μας ολοένα και πιο ζεστό, και άλλοι περίεργοι, όπως η Σουπάρα και η Χωματερή. Ίσως από τους πιο σημαντικούς εχθρούς είναι η οικογένεια Τεμπελχανά, αλλά και ο μικρός Τεμπελχανάς που κρύβουμε όλοι μέσα μας…»

Πρόσφατα οι «Πράκτορες του Πλανήτη» βγήκαν από τις σελίδες. Το animation παρουσιάστηκε στην Τουλούζη. Θα τους δούμε στο άμεσο διάστημα στη μεγάλη οθόνη;

«Έχουμε κάνει μια πρόταση για προσαρμογή των βιβλίων στην τηλεόραση. Επιλέχτηκε ώστε να παρουσιαστεί στο Cartoon Forum στην Τουλούζη μέσα από εκατοντάδες προτάσεις. Έχουμε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις με κανάλια που ελπίζω να προχωρήσουν καλά».

 

_vds1086ok2_61

«Στόχος η δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος»

Πέρα από τη μεγάλη επιτυχία των βιβλίων, έχετε ιδρύσει και τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», μέσω της οποία εκπαιδεύετε κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικούς ως νέους πράκτορες. Μιλήστε μας γι’ αυτή σας την πρωτοβουλία.

«Οι “Πράκτορες του Πλανήτη” είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος μέσα από τη βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράση των παιδιών. Ακολουθώντας την ίδια λογική και με τα βιβλία, μέσα από τις δράσεις μας, τα παιδιά γίνονται μυστικοί πράκτορες και αναλαμβάνουν αποστολές ώστε να πρασινίσουν το σπίτι, σχολείο και τη γειτονιά τους. Δραστηριοποιούμαστε σε σχολεία και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και στο διαδίκτυο, καλώντας τα παιδιά να γίνουν Πράκτορες του Πλανήτη, και να φέρουν σε πέρας άκρως απόρρητες αποστολές. Στο διαδίκτυο, στο www.planetagents.org, τα παιδιά μπορούν να ολοκληρώσουν εκπαιδευτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες, να συμπληρώσουν την πρακτορική τους ταυτότητα, να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα θέματα, αλλά και να γραφτούν στο newsletter μας ώστε να λαμβάνουν τα νέα μας παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα