Ελένη Ανδρεάδη: «Όταν τα παιδιά νουθετούν τους γονείς»

Η συγγραφέας της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» μιλάει στην «Α»

«Πράκτορες του Πλανήτη»… Πρόκειται για την νέα σειρά βιβλίων για παιδιά, της Ελένης Ανδρεάδη, που κυκλοφορεί από τις «εκδόσεις Μεταίχμιο». Τα βιβλία αυτά εμπεριέχουν οικολογικό μήνυμα, δοκιμασμένο προηγουμένως στα σχολεία μέσα από δράσεις της ίδιας της συγγραφέως και της ομάδας της. Έξυπνα και αστεία κείμενα, καλή μυθοπλασία, πρωτοποριακό στήσιμο και μοντέρνα εικονογράφηση. Σήμερα η Ελένη Ανδρεάδη, αναφερόμενη στο τρίτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Τα τέρατα των Ωκεανών» –έχουν προηγηθεί τα «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» και «Η εκδίκηση του Πουφ»–, μας εξηγεί το πώς πήρε αυτή την απόφαση, να ασχοληθεί με βιβλία που θα ευαισθητοποιήσουν γονείς και παιδιά σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη μας.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Τα βιβλία σας απευθύνονται σε παιδιά, καθώς εμείς οι μεγάλοι τα κάναμε μαντάρα. Πού θεωρείτε ότι οφείλεται αυτή η καταστροφική ή παθητική στάση των ενηλίκων απέναντι στο περιβάλλον; 

«Είναι το γνωστό πρόβλημα που ονομάζεται και “Τραγωδία των Κοινών”. Οι περιβαλλοντικοί πόροι είναι συλλογικά αγαθά, όπως για παράδειγμα ο καθαρός αέρας ή η θάλασσα. Ο κάθε άνθρωπος τείνει να εκμεταλλεύεται αυτούς τους πόρους ιδιωτικά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις πάνω τους και το κοινό καλό. Περασμένες γενιές, επιπλέον, θεωρούσαν ότι αυτοί οι πόροι είναι ανεξάντλητοι. Πλέον, γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι. Ο πλανήτης πια είναι στο κόκκινο, σε tipping point». 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Greenpeace, το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες είναι τεράστιο. Τι θα συμβούλευαν οι Πράκτορες του Πλανήτη μικρούς και μεγάλους προκειμένου να μειωθεί το πρόβλημα; 

«Η χρήση του πλαστικού μιας χρήσης έχει εξελιχτεί σε τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το 2030 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στην θάλασσα από ό,τι ψάρια. Η λύση που προτείνουν οι πράκτορες είναι απλή: δεν χρησιμοποιούμε πλαστικό μιας χρήσης και μειώνουμε γενικότερα το πλαστικό. Λέμε “όχι” στα πλαστικά καλαμάκια, πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερό, προϊόντα με πολλή συσκευασία… Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε πλαστικό, το ανακυκλώνουμε, αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι η τελευταία λύση. Το σημαντικότερο είναι να το αποφύγουμε εξαρχής».

Η βύθιση του πετρελαιοφόρου στα ανοιχτά της Σαλαμίνας πιστεύετε πως ταρακούνησε τον κόσμο αρκετά ώστε ν’ αλλάξει η θεώρηση «ό,τι φαίνεται πως είναι μακριά από την πόρτα μου, δεν είναι και δικό μου πρόβλημα; 

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα κάνει κάποιους να σκεφτούν πόσο ευάλωτος είναι ο φυσικός μας κόσμος. Δεν είναι κάτι που θα ξεχαστεί εύκολα». 

Ποιοι είναι οι κυριότεροι εχθροί του καινούργιου σας βιβλίου «Τα Τέρατα των Ωκεανών» και τι καλείται να κάνει το παιδί-αναγνώστης για να τους αντιμετωπίσει; 

«Ο αναγνώστης και πρωταγωνιστής, στο καινούργιο βιβλίο “Τα Τέρατα των Ωκεανών”, καλείται να σταματήσει το ύπουλο πλάνο του Ιβάν Φον Βαμπάουερ, ο οποίος έχει εξαπολύσει τέσσερα τέρατα στους ωκεανούς για να καταστρέψει τις θάλασσες. Μέσα από αυτή την αποστολή, τα παιδιά θα μάθουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας και το πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στην σωτηρία τους».

Η επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη απαρτίζεται από παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων. Αυτό είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ των λαών; 

«Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι τεράστια, ενώ τα μεγαλύτερα, όπως η κλιματική αλλαγή ή η ρύπανση του πλαστικού, ξεπερνούν τα σύνορα μιας χώρας. Θέλω να δώσω ένα μήνυμα της ανάγκης συνεργασίας όλων μας για την επίλυσή τους».

Διαβάζοντας τα βιβλία σας ή παρακολουθώντας τις δράσεις της ΜΚΟ σας, οι μικροί Πράκτορες του Πλανήτη συνηθίζουν να νουθετούν τους γονείς;  

«Αυτό το ακούμε συχνά από γονείς. Τα παιδιά έχουν μεγάλη επιμονή και ιδεαλισμό – όσα μαθαίνουν μέσα από τα βιβλία ή τα προγράμματα της ομώνυμης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, τα εφαρμόζουν και στο σπίτι. Δείχνουν στους γονείς τους πώς να μαζεύουν τα σκουπίδια στην παραλία, να ανακυκλώνουν σωστά, να κάνουν κομποστοποίηση…» 

  Έχετε καταλήξει στην θεματική του επόμενου βιβλίου σας; Αν ναι, θέλετε να μας αποκαλύψετε ποια θα είναι;

«Το επόμενο βιβλίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018. Η επόμενη άκρως απόρρητη αποστολή –σσσςςς– θα έχει να κάνει με τα δάση και την βιοποικιλότητα». 

Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του «Μια Ενοχλητική Αλήθεια» με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία. Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν την χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου μεταξύ άλλων επιμελείται το πρόγραμμα Sani Green. Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη την χώρα. Το 2013 οι «Πράκτορες του Πλανήτη» βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της οργάνωσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.planetagents.org.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα