ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Συζητήθηκε οι αιτήσεις αναίρεσης για το Ελληνικό

Συζητήθηκαν στην αυξημένη επταμελή συνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αιτήσεις αναίρεσεις που κατεθεσαν η Πειφερεια Αττικής και ο δικηγόρος Γ. Κόκκας ατομικά αλλά και ως εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» και της Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια», κατά της απόφασης του 6ου Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που έκρινε νόμιμο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία LAMDA.

Κατά την ακροαματική διαδικασία η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμφωνα με την οποίαη αξία της έκτασης ειναι πολύ υψηλότερη από τα 915 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν ως τιμημα. Η Περιφέρεια υποστήριξε ότι είναι «εξευτελιστική η τιμή πώλησης», καθώς και οτι η μεταβίβαση είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού, αφού επήλθε νόθευση των κανόνων αυτών, λόγω της δωρεάν χορήγησης άδειας καζίνου, της απαλλαγής από το φόρο, κ.λ.π.

Η Περιφέρεια ζήτησε να προχωρήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έλεγχο προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και να μην αρκεστεί μόνο στο διαγνωστικό σκέλος. Από την πλευρά του ο κ. Κόκκας υποστηριξε ότι υπήρξε τροποποίηση των όρων της σύμβασης, ενώ τόνισε ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας. Η εταιρεία LAMDA ανέφερε ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο κ. Κόκκας δεν έχουν έννομο συμφέρον να ασκήσουν τις αιτήσεις αναίρεσης, ενώ τόνισε ότι η μελέτη του ΤΕΕ που επικαλείται η Περιφέρεια δεν αποτελεί δημόσιο έγγραφο, απλώς το Επιμελητήριο εκφράζει μια επιστημονική κρίση. Το ΤΑΥΠΕΔ και το Ελληνικό δημόσιο ζήτησαν την απόρριψη των όλων των αναιρέσεων.

Ο επίτροπος του Ε.Σ. Μιχαήλ Ζημής πρότεινε στο δικαστήριο να απορριφθούν όλες οι αιτήσεις ως απαράδεκτες. Και αυτό γιατί τόσο η Περιφέρεια όσο και ο κ. Κόκκας δεν έχουν την ιδιότητα του διαδίκου. Και δεν έχουν την ιδιότητα αυτή, καθώς μετά την απόφαση του 6ου Τμήματος έπρεπε να επικαλεστούν ειδικούς λόγους και όχι απλούς τυπικούς λόγους, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Όμως δεν έλειψε και η ένσταση κατά την συνεδρίαση καθώς μια συνεργάτιδα του κ. Κόκκα έγινε αντιληπτή από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Νικολάου Αγγελάρα να βιντεοσκοπεί με κινητό τηλέφωνο την ακροαματική διαδικασία, χωρίς προηγουμένως να έχει ζητηθεί η άδεια του δικαστηρίου.

Ο κ. Αγγελάρας με το που αντελήφθη την βιντεοσκόπηση διέταξε την αποβολή από την δικαστική αίθουσα της συνεργάτιδας του δικηγόρου και έδωσε εντολή το κινητό τηλέφωνο να μην εξέλθει της δικαστικής αιθούσης. Ο κ. Κόκκας επικαλέστηκε ότι είναι δημόσια η συνεδρίαση και έχει δικαίωμα βιντεοσκοπήσεως και ότι ανάλογες βιντεοσκοπήσεις έχει κάνει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακόμα, επικαλέστηκε ο κ. Κόκκας ότι παραποιηθήκαν τα πρακτικά της προηγούμενης συζήτησης στο 6ου Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ίδια υπόθεση και έχει υποβάλλει αίτηση διόρθωσης των πρακτικών και για το λόγο αυτό προέβη στην βιντεοσκόπηση. Επίσης, ο κ. Κόκκας επισήμανε ότι εξαπατήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς δεν του δόθηκα τα έγγραφα τα οποία έχει ζητήσει από την προηγούμενη συζήτηση της υπόθεσης στο 6ο Τμήμα. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβε ότι το κινητό με το οποίο γινόταν η βιντεοσκόπηση να παραμείνει στην αίθουσα για να γίνει η διαγραφεί του επίμαχου βίντεο. Όμως ο κ. Κόκκας απάντησε ότι η διαγραφή του βίντεο θα γίνει όταν διορθωθούν τα πρακτικά της προηγούμενης ακροαματικής διαδικασίας. Τότε, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διέκοψε την ακροαματική διαδικασία προκειμένου να γίνει η διαγραφεί του επίμαχου βίντεο από το κινητό τηλέφωνο και στην συνέχεια προχώρησε στην περαιτέρω διαδικασία. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα