ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: «Ρόλος μας δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ»

Στην «Α» που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο υπάρχει ένα διορατικό -ας μας επιτραπεί ο όρος– ρεπορτάζ με επίκεντρο τα όσα είπε πριν από μερικά 24ωρα ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ., Στάθης Τσοτσορός, από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πετρελαίου.

Η… ενόραση έγκειται στο γεγονός ότι «οσμιστήκαμε» το τι θα επακολουθούσε της αποστροφής του επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ. περί στόχευσης του ομίλου να συμβάλει, μεταξύ άλλων, όπως είπε «στον σχεδιασμό και την προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες, για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων».

Η “οπτική” της Καθημερινής…

Ήδη με πρωτοσέλιδό της η Καθημερινή βγήκε χθες Παρασκευή (9/6) να προαναγγείλει ότι τα ΕΛ.ΠΕ. ζητούν οριοθέτηση ΑΟΖ και έρευνες πέραν των 6 μιλίων. Μάλιστα στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας το πλήρες ρεπορτάζ ψέγει εν πολλοίς τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. ότι θίγει ένα ζήτημα που για την Τουρκία αποτελεί αιτία πολέμου, πληροφορώντας παράλληλα τους αναγνώστες της ότι οι επίμαχες τοποθετήσεις του Στ. Τσοτσορού «σχολιάστηκαν αρνητικά από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επεσήμαναν τη σοβαρότητα των θεμάτων και τον χειρισμό τους εξ αυτού αποκλειστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

…και η απάντηση των ΕΛ.ΠΕ.

Στο νούμερο 8Α της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι όπου εδρεύει το «στρατηγείο» των ΕΛ.ΠΕ. η πρώτη αντίδραση που προκλήθηκε από το παραπάνω ρεπορτάζ ήταν χαμογελαστή μεν απορημένη δε, κυρίως για την εξόφθαλμα άστοχη «μετάφραση» των δηλώσεων του προέδρου του Ομίλου.

Επειδή ωστόσο δεν μπορούσε να αφεθεί αναπάντητο να δημιουργεί εντυπώσεις, τα ΕΛ.ΠΕ. εξέδωσαν αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ανακοίνωση στην οποία διευκρίνιζαν κατά απόλυτο τρόπο ότι ρόλος της εταιρείας δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και πως τα ΕΛ.ΠΕ. δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

 Αναλυτικά η απάντηση των ΕΛ.ΠΕ. στην «Καθημερινή» έχει ως εξής:

«Η ακριβής διατύπωση, το ύφος και το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιου Τσοτσορού στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου ΠΣΕΕΠ και ΕΕΤΙ, δεν επιδέχονται παρερμηνείες.

»Ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Ομίλου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες.

»Τον εάν, με ποιο σχεδιασμό και σε ποια χρονική συγκυρία θα δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, εναπόκειται στην Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει.

»Ο ρόλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, είναι σαφώς οριοθετημένος, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά του στον τομέα της Έρευνας Υδρογονανθράκων επικεντρώνεται, όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, αποκλειστικά στη Δυτική Ελλάδα και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, καθώς και νότια και δυτικά της Κρήτης.

»Ρόλος της ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος στα όρια των “οικοπέδων” που προκηρύσσονται από το αρμόδιο Υπουργείο. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε Κυβερνητικής πολιτικής.

»Κατόπιν αυτών, οι εστιασμένες αναφορές δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας στα γνωστά προβλήματα με τη Τουρκία, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ για την Έρευνα και Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Και μόνο η παράθεση των γεγονότων αποδεικνύει το πόσο εύστοχος ήταν ο τίτλος της «Α» που λέει ότι στις δηλώσεις Τσοτσορού πολλοί «είδαν» μόνο την… ΑΟΖ -κι αυτή διαστρεβλωμένη-, αλλά έχασαν το «δάσος» των υπολοίπων σημαντικών παρεμβάσεων τόσο του προέδρου όσο και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ. Γρ. Στεργιούλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η «Α»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα