Ελληνο-ιταλικό «σωσίβιο» στη Hellenic Steel;

Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η ηλεκτρονική όσο και η έντυπη «Α» φιλοξένησαν αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης, η οποία κινδυνεύει με «λουκέτο» μετά από 50 χρόνια συνεχούς δραστηριοποίησης.

Φαίνεται ότι οι φωνές για τη διάσωση της βιομηχανίας κινητοποίησαν το κυβερνητικό επιτελείο και όπως έγινε σήμερα γνωστό έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες να παραμείνει η εν λόγω βιομηχανία στα… πάτρια εδάφη και να συνεχίσει το παραγωγικό έργο της. Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Μακεδονίας– Θράκης Γιώργος Ορφανός είχαν σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης της Hellenic Steel της Θεσσαλονίκης και του μητρικού ομίλου Ilva, καθώς και με εκπροσώπους των εργαζομένων στην επιχείρησης.
Μεταξύ αυτών ήταν ο επίτροπος της ιταλικής κυβέρνησης για την Ilva, Giuseppe Parrelo, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Steel, Sergio Spadavecchia, ο οικονομικός διευθυντής, Egildo Derchi, ο νομικός σύμβουλος της Hellenic Steel, Κώστας Λουκόπουλος. Από πλευρά εργαζομένων στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Γιάννης Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Hellenic Steel, Παναγιώτης Χατζάκος, και ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της Hellenic Steel, Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου.
Στο επίκεντρο της συζήτησης των εμπλεκόμενων πλευρών βρέθηκε η δεδηλωμένη πρόθεση του ομίλου Ilva (σ.σ. εποπτεύεται από το ιταλικό Δημόσιο), να αποχωρήσει από τη μετοχική σύνθεση της Hellenic Steel, της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος με ποσοστό 77,12%, ως συνέπεια των σοβαρών διαχειριστικών ζημιών που κατέγραψε στην Ιταλία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι θα εξετασθούν διεξοδικά οι δυνατές λύσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ιταλίας και ότι θα διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή εργασιών της Hellenic Steel.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την πραγματική οικονομία της Βορείου Ελλάδος με σαφή εξαγώγιμο προσανατολισμό (πάνω από 50% της παραγωγής) και συγκεκριμένη τεχνογνωσία ως η μοναδική στην χώρα μας που παράγει πλατέα προϊόντα χάλυβα (λαμαρίνα).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα