“Ελπίζω ο Τσίπρας να έμαθε από τα λάθη του”

Τη δική του τοποθέτηση έκανε ο Γκίκας Χαρδούβελης για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ισχυρότερο από ότι αναμενόταν αποδείχθηκε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Bloomberg.

Οι Ελληνες πολίτες φαίνεται ότι έχουν κουραστεί από το παλιό πολιτικό σύστημα, θέλουν μια αλλαγή και είναι πρόθυμοι να συγχωρέσουν όλα τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε εάν η δημοφιλία του κ. Τσίπρα θα διατηρηθεί και όταν οι Ελληνες θα αρχίσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και όταν θα δουν τις μειώσεις στις συντάξεις τους, υπογράμμισε.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι έχει αρθεί ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα. “Δεν υπάρχει πλέον πολιτικό ρίσκο. Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και καλείται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Το ρίσκο πλέον έγκειται στην υλοποίηση και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.”

Προτεραιότητες είναι η άρση των capital controls και η επιστροφή της ανάπτυξης, ευελπιστώντας ότι αυτό θα συμβεί πριν το τρίτο τρίμηνο του 2016, σημείωσε.

Η επιστροφή στην ομαλότητα θα λάβει χώρα όταν αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα, λόγω των «κόκκινων δανείων», οπότε περιμένουμε τα stress tests. Ελπίζουμε ότι δεν θα πλήξουν τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων και πρέπει να το κάνει γρήγορα. Πρέπει να συγκροτήσει μια ομάδα που θα δουλεύει σκληρά και θα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση άργησε πολύ, αποτελούταν από ιδεολόγους και τα έκανε “σαλάτα”. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία και ελπίζω ότι έμαθαν από τα λάθη τους.

Εάν ο ίδιος ο Τσίπρας καταλαβαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μια δημοκρατική διαδικασία, μπορεί να το “πουλήσει” στον κόσμο. Η μάχη κατά της διαφθοράς και των ολιγοπωλίων δίνει εξουσία στους πολίτες.

Επίσης πρέπει να καταλάβει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι απαραιτήτως κακές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα