ΕΛ.ΠΕ.: Κι άλλο τρίμηνο ρεκόρ με απογείωση κερδών

Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας και ταμειακών ροών εννεαμήνου, σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων και δανεισμού, αλλά και διανομή προμερίσματος

Σε… συνήθεια τείνουν να εξελιχθούν για τα ΕΛ.ΠΕ. και τη διοίκηση Τσοτσορού – Στεργιούλη οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις καθώς κάθε φορά τα αποτελέσματα του ενός τριμήνου είναι σημαντικά καλύτερα από τα προηγούμενα. Οπότε μόνο έκπληξη δεν αποτελούν τα καλά χρηματοοικονομικά στοιχεία γ΄ τριμήνου και εννεαμήνου που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Τι έδειξαν αυτά; Καταρχάς ότι για ακόμη ένα τρίμηνο τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA «έγραψαν» σημαντικό ποσοστό αύξησης (+8%) έχοντας ανέλθει στα 206 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου ο ίδιος δείκτης εκτοξεύτηκε στο +28% και σε απόλυτα νούμερα στα 663 εκατ. ευρώ. Ακόμη ισχυρότερη δυναμική παρουσίασαν στο εξεταζόμενο διάστημα τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη των ΕΛ.ΠΕ. που διαμορφώθηκαν το γ’ τρίμηνο στα €89 εκατ. (+19%) και το εννεάμηνο σε €313 εκατ. (+71%).

Όπως εξηγείται από την οδό Χειμμάρας τα ισχυρά αποτελέσματα ήταν απόρροια τεσσάρων παραγόντων: α) Των πολύ καλών επιδόσεων που είχαν τα διυλιστήρια του ομίλου στον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκη, εξισορροπώντας σε κάποιο βαθμό τη μειωμένη παραγωγή (σ.σ. λόγω συντήρησης) του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, β) τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, δ) το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα αργών και δ) οι αυξημένες εντός Ελλάδος πωλήσεις. Ειδικά για το τελευταίο είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων σημείωσαν νέα αύξηση –κατά 16% και 14% αντίστοιχα–, ενώ οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα 3,8 εκατ. τόνους.

Θετική συνεισφορά είχαν και οι άλλες βασικές δραστηριότητες του Ομίλου. Ο κλάδος Εμπορίας στην Ελλάδα βελτίωσε τα αποτελέσματα του λόγω αυξημένων πωλήσεων, ενώ βελτίωση στις επιδόσεις τους παρουσίασαν και οι θυγατρικές του εξωτερικού, με Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA της Εμπορίας συνολικά στα 46 εκατ. ευρώ (+5%), ενώ ο κλάδος Πετροχημικών διατήρησε τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα επίπεδα των 24 εκατ. ευρώ.

Και μείωση δανεισμού
και προμέρισμα

Σε ότι αφορά στα δημοσιευμένα αποτελέσματα, η ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου είχε θετική επίπτωση στην αποτίμηση αποθεμάτων, με τα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. στο γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους να έχουν ανέλθει στα 105 εκατ. ευρώ (+32%), ενώ τα Καθαρά Κέρδη εννεάμηνου «απογειώθηκαν» και αυτά στα 273 εκατ. ευρώ (+49%). Σημαντική βελτίωση καταγράφεται και στη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να είναι μειωμένα κατά 22% στο τρίμηνο, λόγω χαμηλότερου δανεισμού και επιτοκίων. Ο συνολικός δανεισμός είναι κατά €260.000.000 χαμηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο καθαρός δανεισμός διατηρήθηκε στα €1,8 δισ. στο γ’ τρίμηνο 2017, σταθερός σε σχέση με τα τελευταία τρίμηνα. Επιπρόσθετα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές (Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) για το εννεάμηνο 2017 ανήλθαν στα 525 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21% σε σχέση με πέρυσι.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω αποτελέσματα και τις προοπτικές του έτους, το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος €0,15 ανά μετοχή για την χρήση 2017.


Οι άλλες δραστηριότητες

Για τις επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΕΛ.ΠΕ., τα κύρια σημεία των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου / εννεάμηνου 2017 είχαν ως εξής:

 

* Διύλιση, εφοδιασμός και πωλήσεις: Το γ’ τρίμ. 2017, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου ανήλθαν στα 138 εκατ. ευρώ (+12%), με τα αντίστοιχα του εννεαμήνου 2017 στα 509 εκατ. ευρώ (+38%). Όπως προαναφέρθηκε, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας στο διυλιστήριο Ελευσίνας για συντήρηση, η συνολική παραγωγή και τις πωλήσεις είναι μειωμένες στα 3,4 (από 3,9 εκατ. τόνους το γ’ τριμ. 2016) και 3,9 (από 4,3 εκατ. τόνους το γ’ τριμ. 2016) εκατ. τόνους αντίστοιχα. Αντίστοιχα, στο εννεάμηνο 2017 οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 12,1 εκατ. τόνους (+3%).

* Πετροχημικά: Η διατήρηση των διεθνών περιθωρίων πολυπροπυλενίου σε ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι και η ενδυνάμωση του ευρώ οδήγησαν τη λειτουργική κερδοφορία των Πετροχημικών σε μικρή μείωση, με τα Συγκρίσιμα EBITDA να διαμορφώνονται στα 24 εκατ. ευρώ (-6%).

* Εμπορία: Το Συγκρίσιμο EBITDA της εμπορίας για το εννεάμηνο 2017 ανήλθε σε 85 εκατ. ευρώ (+6%). Στην εγχώρια εμπορία συνεχίστηκε η αύξηση πωλήσεων, με τους συνολικούς όγκους για το γ’ τρίμηνο στα 1,2 εκατ. τόνους (+15%) και το Συγκρίσιμο EBITDA στα 27 εκατ. ευρώ (+5%). Αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας σημείωσε και η διεθνής εμπορία, παρά τη μείωση όγκων, με το Συγκρίσιμο EBITDA γ’ τριμήνου να διαμορφώνεται στα 19 εκατ. ευρώ (+6%).

* Συμμετοχές: Η συμμετοχή της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ, καθώς η αύξηση της κερδοφορίας του ΔΕΣΦΑ αντιστάθμισε την επίδραση της μειωμένης συνεισφοράς της ΔΕΠΑ. Η καθυστέρηση στην επαναφορά του μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας για τις μονάδες φυσικού αερίου συνέχισε να επηρεάζει τα αποτελέσματα της Elpedison για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Τρέχουν οι εξελίξεις
για υδρογονάνθρακες,
ΔΕΣΦΑ και ΑΠΕ

Πέρα από το επίπεδο των οικονομικών αποτελεσμάτων, το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα ήταν –και θα συνεχίσει να είναι– σημαντικό για τα ΕΛ.ΠΕ. σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο. Για παράδειγμα, στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων συνεχίζονται οι προγραμματισμένες έρευνες στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου, ενώ στις 31 Οκτωβρίου υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης με την κοινοπραξία TOTAL – EDISON – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για τη θαλάσσια Περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας. Σημειώνεται, δε, ότι εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η κύρωση από την ελληνική βουλή των συμβάσεων μίσθωσης, τόσο για τη θαλάσσια Περιοχή 2, καθώς και για τις χερσαίες περιοχές Άρτας – Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι προγραμματισμένες ερευνητικές εργασίες.

Εξάλλου, σε σχέση με τη συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ. στον ΔΕΣΦΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης για το 66% του Διαχειριστή, που αφορά το 35% της συμμετοχής του Ομίλου και το 31% του ελληνικού Δημοσίου. Για την ώρα «τρέχει» ο οικονομικός και νομικός έλεγχος από τα δύο διεθνή επιχειρηματικά σχήματα που έχουν προκριθεί για συμμετοχή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Ο Όμιλος ΔΕΠΑ εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΠΕ, σαν συμμετοχή σε συνδεδεμένη επιχείρηση με καθαρή αξία €659 εκατ., ενώ η συμμετοχή του στα αποτελέσματα Εννεάμηνου ανήλθε στα €47 εκατ., με το ΔΕΣΦΑ να σημειώνει σημαντική αύξηση στη κερδοφορία του.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου ολοκληρώθηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες για 3 φωτοβολταϊκά πάρκα (σ.σ. τα δυο είναι λειτουργούν ήδη, το τρίτο αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επομένων ημερών) συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 8,6 MW.


ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΤΣΟΡΟΣ (ΕΚΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛ.ΠΕ.)

«Δεν είμαστε παρατηρητές, συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις»

 

Στις δηλώσεις του για τα οικονομικού αποτελέσματα ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ., Στάθης Τσοτσορός αναφέρθηκε επιγραμματικά στις αριθμητικές επιδόσεις του ομίλου, εξηγώντας ότι «τα θετικά αποτελέσματα Γ΄ Τριμήνου σε συνδυασμό με το ρεκόρ παραγωγής 11,13 εκατ. Μ.Τ. και όγκου πωλήσεων 12,1 εκατ. Μ.Τ. για το εννεάμηνο, οδήγησαν σε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας και ταμειακών ροών εννεαμήνου, αποτυπώνοντας με σαφήνεια την προσήλωσή μας στην υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού 2015 – 2017, για σταθεροποίηση της υψηλής κερδοφορίας του Ομίλου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χρηματοοικονομική εξυγίανση, εξωστρέφεια, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην εγχώρια αγορά».

Ο κ. Τσοτσορός έκανε, εξάλλου, ιδιαίτερη μνεία τόσο στη διαρκή προσπάθεια της διοίκησης για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγικής εκμετάλλευσης όσο και στην σταθερή επένδυσή της στους τομείς της Ασφάλειας και της Υγείας του προσωπικού, ενισχύοντας την τεχνογνωσία, αλλά και διατηρώντας τις υψηλότερες προδιαγραφές σε τεχνολογικό επίπεδο.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2017-2021 και των στόχων ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού και της συμβολής των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, ο Όμιλος δρομολόγησε τη σταδιακή ψηφιοποίηση διαδικασιών και λειτουργίας, την περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας. «Επανασχεδιάζει επίσης τη θέση του στο Φυσικό Αέριο και τον Ηλεκτρισμό και αυξάνει σταθερά το χαρτοφυλάκιό του σε έργα ΑΠΕ, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ενσωμάτωση των Αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας» είπε ο κ. Τσοτσορός και κατέληξε:

«Στις ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις που συντελούνται στην Ελλάδα και στις άλλες περιοχές ενδιαφέροντός του, ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ. δεν στέκεται παρατηρητής, αλλά συνδιαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις εξελίξεις. Ο διαφαινόμενος εντοπισμός Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο είναι μια εξέλιξη, η οποία με την αναμενόμενη επιβεβαίωσή της αναβαθμίζει ενεργειακά και γεωστρατηγικά τον ρόλο της χώρας. Σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα τόσο για τον Όμιλο όσο και για το μέλλον της χώρας, η συμμετοχή εταιρειών εγνωσμένου κύρους όπως είναι η Total, η ExxonMobil και η Edison, φέρει τη σφραγίδα του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, που συνεργάζεται μαζί τους ως αξιόπιστος εταίρος».

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΛ.ΠΕ.)

«Τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας»

 

Στη σταθεροποίηση του Ομίλου σε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα και στο γ’ τρίμηνο του 2017, στάθηκε στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Γρηγόρης Στεργιούλης, εκτιμώντας ότι τα νέα ρεκόρ που καταγράφει ο Όμιλος –με ιστορικό υψηλό παραγωγής και εκτόξευση των καθαρών κερδών κατά 71%– θα οδηγήσουν τα ΕΛ.ΠΕ. σε νέα ιστορικά ισχυρά αποτελέσματα για ολόκληρη τη χρήση της τρέχουσας χρονιάς.

Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Στεργιούλη, σημαντικοί παράγοντες στη διαμόρφωση των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων ήταν, η υπεραπόδοση των διυλιστηρίων σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στην αγορά αργών, η αριστοποίηση του εφοδιασμού εξαιτίας των διεθνών εμπορικών συμφωνιών που πέτυχε ο Όμιλος, η διατήρηση των εξαγωγών σε υψηλά επίπεδα, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των ΕΛ.ΠΕ. στην εγχώρια αγορά.

«Ταυτόχρονα, η απρόσκοπτη και εντός χρονοδιαγράμματος υλοποίηση του σύνθετου έργου αποκατάστασης, αναβάθμισης και επανεκκίνησης των εγκαταστάσεών μας στην Ελευσίνα – με το διυλιστήριο να βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία και να ενισχύει ουσιαστικά τα θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου – καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ» δήλωσε ο κ. Στεργιούλης για να κλείσει τον σχολιασμό του λέγοντας:

«Ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ. διαθέτει τους ανθρώπους, τη τεχνογνωσία, τα οικονομικά μεγέθη και, παράλληλα, έχει όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό για να διαμορφώσει – από θέση ισχύος – τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας, στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Η συνεργασία μας με κολοσσούς όπως η TOTAL, η ExxonMobil και η EDISON για τον εντοπισμό Υ/Α στον ελλαδικό χώρο, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το διεθνές κύρος των ΕΛ.ΠΕ., ενώ ο πιθανός εντοπισμός αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων είναι βέβαιο πως θα αναδείξει νέες προοπτικές για τον Όμιλο, τον τόπο και την εθνική οικονομία.

Τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα