ΕΛ.ΠΕ.: «Κόκκινη γραμμή» τα €400 εκατ. για τον ΔΕΣΦΑ

Την ώρα που η διαδικασία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ μπαίνει στην τελική ευθεία, τα ΕΛ.ΠΕ. ως μέτοχος του 35% του Διαχειριστή, διαμηνύουν ότι το τίμημα του επερχόμενου deal θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και η προσφορά των 400 εκατ. ευρώ που δεν προχώρησε.

Η παραπάνω «κόκκινη γραμμή» προέκυψε από τα λεγόμενα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέα Σιάμισιη, στην προ ημερών συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Πρέπει να εκτιμήσουμε τις κυρίαρχες τάσεις στην αγορά σήμερα και θα περιμέναμε να πετύχουμε τίμημα αντίστοιχο της προηγούμενης συμφωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, υπογραμμίζοντας ότι τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν αποφασίσει να εμπλακούν στη διαδικασία πώλησης του 35%, αλλά η απόφαση δεν είναι οριστική και θα εξαρτηθεί από το τελικό τίμημα.

Προφανώς και το τελικό ύψος του πλειοδοτικού «χτυπήματος» δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ωστόσο υπάρχουν δύο asset που μπορεί να εκτινάξουν την τιμή πώλησης του ΔΕΣΦΑ σε διπλάσια επίπεδα από αυτά των €400.000.00 που τίθενται ως «τιμή εκκίνησης» από τα ΕΛ.ΠΕ. Ποια είναι τα δύο σημεία-«κλειδιά» που μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις; Αφενός η κερδοφορία και αφετέρου η ρευστότητα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ο ΔΕΣΦΑ.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την εγχώρια ενεργειακή αγορά λένε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν «χρυσό» για τον Διαχειριστή από άποψη κερδοφορίας, με τον συγκεκριμένο δείκτη να εκτιμάται ότι έχει εκτοξευτεί στο +87%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και ως αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης της ζήτησης για φυσικό αέριο.

Από την άλλη, σε μία εποχή που το ρευστό είναι βασιλιάς, τα ταμειακά διαθέσιμα των 145 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΦΑ (σ.σ. βλ. ισολογισμός 31/12/2016) είναι για… Όσκαρ, γεγονός που κάνουν τον Διαχειριστή πολύφερνη νύφη για κάθε επίδοξο αγοραστή.

Σαφώς και αυτό που δυσχεραίνει διαπραγματευτικά την ελληνική πλευρά –το Δημόσιο καλείται να πουλήσει ποσοστό 31% και τα ΕΛ.ΠΕ. ποσοστό 35%– είναι το σφιχτό χρονοδιάγραμμα πώλησης και η μνημονιακή δέσμευση για ολοκλήρωση της διαδικασίας ως το τέλος του τρέχοντος έτους, με τα ΕΛ.ΠΕ. να απαντούν ότι στόχος είναι να επισπευστούν οι κινήσεις και να ληφθούν δεσμευτικές προσφορές τον Δεκέμβριο.

Όπως και να ‘χει η υπόθεση, με αυτή την προίκα που έχει ο ΔΕΣΦΑ οποιοδήποτε τίμημα κάτω από την κόκκινη γραμμή που έχουν θέσει τα ΕΛ.ΠΕ. θεωρείται «σκότωμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα