Εμβάθυνση των σχέσεων με την Σλοβενία ο στόχος Ερντογάν

Στη Σλοβενία βρέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  συνοδευόμενος από υπουργούς και μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία και είχε μπαράζ επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος  είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ, στη Λιουμπλιάνα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την επιτάχυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Μοράτσα, στο Μαυροβούνιο.

Παράλληλα, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τόνισαν ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω βελτίωσή τους, ιδίως των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Ερντογάν εκδήλωσε ενδιαφέρον και για τα σχέδια αναβάθμισης των σιδηροδρόμων της Σλοβενίας, τονίζεται -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση του γραφείου του Σλοβένου πρωθυπουργού που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Από τη μεριά του, ο κ. Τσέραρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ελπίζει ότι η προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία, το β’ εξάμηνο του 2015, θα είναι μια ευκαιρία για πιο συγκεκριμένες συνομιλίες για την οικονομική συνεργασία.

Στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου αναφέρθηκε και ο Σλοβένος ομόλογός του Μπορούτ Παχόρ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν, εκφράζοντας την ελπίδα η Σλοβενία να καταστεί ένας ελκυστικός εταίρος για νέες επενδύσεις από την Τουρκία.

«Η σλοβενική κυβέρνηση εργάζεται για την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» είπε ο κ. Παχόρ, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελούν ευκαιρία για τις τουρκικές εταιρείες.

Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι το 2012 ο ίδιος και ο κ. Παχόρ (ως πρωθυπουργοί) είχαν υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία -όπως είπε- έδωσε ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες να συνεχίσουν στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης των οικονομικών τους σχέσεων.

Στο μεταξύ, στην ενίσχυση της συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών προσανατολίζονται επιχειρήσεις της Σλοβενίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια του επιχειρηματικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη Σλοβενία.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, ευκαιρίες συνεργασίας υπάρχουν σε διάφορους τομείς, όπως τα γεωργικά μηχανήματα, ο τομέας της τεχνολογίας, της πληροφορικής, αλλά και στην κοινή είσοδό τους σε τρίτες αγορές.

Μάλιστα, οι σλοβενικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις τουρκικές να εισέλθουν στις αγορές των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ρωσίας και των Βαλκανίων, τονίζεται σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων STA.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Σλοβενίας και την τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές προς αυτήν, αλλά και οι εισαγωγές κατέγραφαν άνοδο. Το 2014, η αξία των εμπορικών ανταλλαγών διαμορφώθηκε σε 511,4 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,6% σε σχέση με το 2013.

Οι εξαγωγές προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 5,2% και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 202,9 εκατ. ευρώ το 2014. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 16,1% και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 308,5 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα