«Εμείς τους στείλαμε να τον φοβίσουν, όχι να τον σκοτώσουν»

Συμβόλαιο εκφοβισμού, με προκαταβολή 3.000 ευρώ, που πήγε στραβά κρύβεται πίσω από την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Αυτό προκύπτει μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης από την Ασφάλεια Αττικής, με την σύλληψη του 32χρονου φυσικού αυτουργού και την ταυτοποίηση των τριών –έγκλειστων στις φυλακές Κορυδαλλού– ηθικών αυτουργών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Οι δύο Αλβανοί ποινικοί μπήκαν, περί της 18:45 το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου, στο δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Οι δύο Αλβανοί ποινικοί μπήκαν, περί της 18:45 το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου, στο δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Προηγουμένως είχαν επικοινωνήσει με τον 52χρονο ποινικολόγο ζητώντας του ραντεβού με το πρόσχημα της ανάληψης υπεράσπισης συγγενικού τους προσώπου, που κρατείτο για απροσδιόριστο λόγο στην ΓΑΔΑ. Αφού κατόπτευσαν τον χώρο, ο ένας μάλιστα από τους δράστες εξήλθε του γραφείου με το πρόσχημα να φέρει από το αυτοκίνητο χρήματα για προκαταβολή και επανήλθε μετά την πάροδο λίγων λεπτών, στη συνέχεια έβγαλαν πιστόλια, με τα οποία απείλησαν και ακινητοποίησαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και τον συνεργάτη του.

Στην συνέχεια, αφού προηγουμένως τους αφαίρεσαν τα χρήματα που είχαν επάνω τους, τους απομόνωσαν σε διαφορετικά γραφεία, όπου ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον 52χρονο δικηγόρο μία φορά στην θωρακική χώρα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Το άτομο που τράβηξε την σκανδάλη είναι –όπως ομολόγησε στις Αρχές– ο 32χρονος που συνελήφθη το Σάββατο 28 Οκτωβρίου σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή της Αχαΐας, ενώ ο έτερος δράστης –ηλικίας 30 ετών, Αλβανός και αυτός– διέφυγε στην πατρίδα του.

“Συμβόλαιο εκφοβισμού” από έγκλειστους Αλβανούς ποινικούς
Οι Μπάκο και Όλντι είχαν καταθέσει στην Δικαιοσύνη ότι είχαν συνάψει με τον Φλώρο «συμβόλαιο θανάτου» ύψους 100.000 ευρώ, για την δολοφονία του τότε δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου, τον οποίο πυροβόλησαν τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεύκη αλλά δεν κατάφεραν να τον σκοτώσουν

Από τις έρευνες της Ασφάλειας προέκυψε ότι τρεις έγκλειστοι ποινικοί (Κλόντι, Μπάκο, Όλντι) έδωσαν εντολή στους ομοεθνείς τους προκειμένου να εκβιάσουν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο για να αποσπάσουν 5 εκατ. ευρώ από πελάτη του και πιο συγκεκριμένα τον Αριστείδη Φλώρο, πρώην στέλεχος της Energa. Να σημειώσουμε ότι οι Μπάκο και Όλντι είχαν καταθέσει στην Δικαιοσύνη ότι είχαν συνάψει με τον Φλώρο «συμβόλαιο θανάτου» ύψους 100.000 ευρώ, για την δολοφονία του τότε δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου, τον οποίο πυροβόλησαν τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεύκη αλλά δεν κατάφεραν να τον σκοτώσουν. Οι φυσικοί αυτουργοί επέμεναν ότι ο Φλώρος πρέπει να δώσει στους εντολείς του – ηθικούς αυτουργούς το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για να αλλάξουν την κατάθεσή τους, ενώ υπό την απειλή όπλων παρέλαβαν κλητήριο θέσπισμα του επίσης έγκλειστου στις φυλακές πρώην στελέχους της Energa, για να μάθουν την διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας του.

Από καταγραφές των «κοριών» ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ, προέκυψε ότι ένας εκ τριών ηθικών αυτουργών λίγο μετά την δολοφονία επικοινώνησε με τρίτο πρόσωπο (σ.σ. άγνωστο στις Αρχές) και ανέφερε: «Εμείς τους στείλαμε να τον φοβίσουν κι αυτοί τον σκότωσαν», ενώ στη συνέχεια κατέστρεψε το κινητό του τηλέφωνο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρ’ ότι οι τρεις έγκλειστοι μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΑ για ανάκριση, δεν έγινε έρευνα στα κελιά που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού. Όσον αφορά τους δύο δράστες, από την ομολογία του 32χρονου προέκυψε πως είχαν εντολή να πυροβολήσουν για εκφοβισμό τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, προκειμένου να «πάρουν το μήνυμα ότι δεν παίζουμε», ωστόσο αυτός αστόχησε και του κατάφερε θανάσιμο πλήγμα. Ο συνεργάτης του 52χρονου ποινικολόγου κατέθεσε στις Αρχές ότι ο 30χρονος που διέφυγε είπε στον 32χρονο που πάτησε την σκανδάλη: «Πυροβόλησέ τον στα πόδια να πάρει το μήνυμα και φεύγουμε». Ο συλληφθείς, κατά την προανάκριση, κατέθεσε στους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ: «Δεν έχω καταλάβει πώς έγινε αυτό. Πρόθεσή μου ήταν να τον εκφοβίσω».

Όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά και 2 αστυνομικές στολές

Ο συλληφθείς δράστης είναι δραπέτης των Φυλακών Κασσάνδρας, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε παραβιάσει τακτική άδεια που είχε λάβει, ενώ μαζί με τον 30χρονο που διέφυγε στην Αλβανία έμεναν στο διαμέρισμα στην Καλλιθέα που η ΕΛ.ΑΣ. έκανε έφοδο την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, αλλά το εγκατέλειψαν μετά την δολοφονία Ζαφειρόπουλου. Εκεί συνελήφθη ένας ομοεθνής τους, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, χωρίς από τα στοιχεία που διαθέτει μέχρι στιγμής η Ασφάλεια Αττικής να προκύπτει εμπλοκή του στην ανθρωποκτονία. Όσον αφορά τους δύο δράστες, είχαν συμφωνήσει να πάρουν 20.000 ευρώ για τον εκφοβισμό του Ζαφειρόπουλου, ενώ μία γυναίκα –κατ’ εντολή των ηθικών αυτουργών– τους είχε δώσει την προκαταβολή των 3.000 ευρώ.

Ο 32χρονος που συνελήφθη κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για βιασμό, ληστεία, παράνομη κατακράτηση, κλοπές, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απειλή, αντίσταση, καθώς και παράβαση των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς, ενώ ο 30χρονος που διέφυγε στην Αλβανία και αναζητείται, έχει κατηγορηθεί για σωρεία ληστειών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, στο διαμέρισμα της Καλλιθέας βρέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο:
πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια,
πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 30 φυσίγγια,
118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
3 γεμιστήρες διαφόρων όπλων,
χειροβομβίδα,
καθώς και δύο πλήρεις αστυνομικές στολές, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής κ.λπ. αντικείμενα.

Από την Φυλή στην Πάτρα, μέσω καταυλισμών Ρομά

Οι δύο Αλβανοί δράστες, στην προσπάθεια τους να διαφύγουν στην πατρίδα τους, χρησιμοποίησαν ένα οργανωμένο δίκτυο τσιγγάνων μέσω καταυλισμών (Φυλή, Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Κόρινθος, Ξυλόκαστρο, Αίγιο και Πάτρα), που κατά καιρούς χρησιμοποιείται από το οργανωμένο έγκλημα. Όπως ανέφερε –κατά την παρουσίαση της υπόθεσης– αξιωματικός της ΓΑΔΑ, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις και σε άλλους καταυλισμούς πριν από την σύλληψη του 32χρονου στον Ριγανόκαμπο, στην περιοχή Εγλυκάδα Πατρών.

Τέλος, από την εργαστηριακή εξέταση της βολίδας, προέκυψε ότι προέρχεται από το ίδιο πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο υπηκόων Αλβανίας, που έλαβε χώρα την 19η Σεπτεμβρίου 2017 στην Καλλιθέα, για ασήμαντη αφορμή. Όπως προέκυψε από την έρευνα, δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας είναι ο συλληφθείς δραπέτης, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τα θύματα και ομολόγησε την πράξη του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα