«Εμπρηστής» ο Τόσκας

«Το Πυροσβεστικό Σώμα ίσως αποτελεί τον πιο στρεβλό μηχανισμό του Ελληνικού Δημοσίου. Χρησιμοποιήθηκε για χρόνια περισσότερο σαν κομματικός μηχανισμός, παρά σαν κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, που θα έπρεπε να είχε την αποτελεσματικότητα, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό που έχουν σύγχρονα πυροσβεστικά σώματα». Τάδε έφη Νίκος Τόσκας…

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πριν καλά-καλά σβήσουν οι μεγάλες φωτιές που έκαψαν και φέτος την Ελλάδα, έριξε λάδι στην φωτιά των σχέσεών του με τους συνδικαλιστές του ΠΣ, σε μία προσπάθεια να κρυφτούν κάτω από το χαλί οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας για τον κακό σχεδιασμό, τις ελλείψεις σε προσωπικό – μέσα, και τους τραγικούς χειρισμούς όπως στην περίπτωση της ενοικίασης ελικοπτέρων. Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: «Σοβαρή εκπαίδευση των στελεχών δεν είχε γίνει. Η σχολή υπαξιωματικών άρχισε φέτος στην Πτολεμαΐδα παρά τις προσπάθειες συνδικαλιστών για να γίνει η σχολή στην Αθήνα». Ο ίδιος υποστήριξε –από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής– πως τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος «έμπαιναν από τα παράθυρα», έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως «όλοι αυτοί δεν μπορούν να βρεθούν στον δρόμο. Στηρίζονται από εμάς».

«Το 2009 ο προϋπολογισμός του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν 371 εκατ. ευρώ για αποδοχές και συντάξεις και 81 εκατ. ευρώ για καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες. Σήμερα είναι 301 εκατ. για αποδοχές και συντάξεις και 53 εκατ. καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες», παραδέχτηκε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επιρρίπτοντας όμως ευθύνες στους προκατόχους του για σπατάλες και κακοδιαχείριση. «Τότε που είχαμε πολλά λεφτά πήγαιναν σε μισθώσεις αεροσκαφών για 12 μήνες τον χρόνο, ενώ μισθώναμε και για περιόδους που δεν είχαμε φωτιές. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι της δεκαετίας του 1970. Σοβαρή εκπαίδευση δεν γινόταν. Δείτε τα προηγούμενα χρόνια που οι πυροσβέστες πήγαιναν με κοντομάνικα στις φωτιές και δείτε πώς πηγαίνουν τώρα», πρόσθεσε.

Σφοδρές αντιδράσεις
Τα όσα υποστήριξε ο Νίκος Τόσκας προκάλεσαν έντονη αντίδραση απ’ όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε: «Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει την στάση της απέναντι στο Πυροσβεστικό Σώμα. Λέτε ότι είναι ο πιο στρεβλός μηχανισμός του Δημοσίου. Πείτε μας, πού είναι αυτή η στρέβλωση». Πρόσθεσε δε πως «δεν μπορούμε να λέμε στρεβλό μηχανισμό του δημοσίου ένα Σώμα το οποίο ρίχνεται πραγματικά στην φωτιά με όλες αυτές τις μεγάλες ελλείψεις, που και εσείς επιβεβαιώνετε μέσα από την τοποθέτησή σας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, που έκανε λόγο για ανάξια συμπεριφορά τού αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Για έναν υπουργό ο οποίος απέτυχε τόσο τραγικά στην Πολιτική Προστασία, είναι να μεταβιβάζει τις ευθύνες της δικής του αποτυχίας στο προσωπικό και στα στελέχη του υπουργείου, του οποίου προΐσταται. Είναι προσβλητικοί οι χαρακτηρισμοί του κ. Τόσκα για τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που με αυταπάρνηση έκαναν το καθήκον τους όλο το καλοκαίρι στη μάχη με τις φωτιές», ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου. Υπογράμμισε ότι «το ιταμό ύφος ενός υπουργού που κατόπιν εορτής λοιδορεί τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και τα κατηγορεί ότι είναι ο πιο στρεβλός μηχανισμός του Δημοσίου και ότι έμπαιναν από το παράθυρο στο Σώμα».

ΕΑΠΣ: «Τον αγαπάμε…»
Με ειρωνική διάθεση σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης, τις δηλώσεις του αν. υπουργού. «Τον κ. Τόσκα τον αγαπάμε, είναι ένας αυθόρμητος άνθρωπος, ο οποίος νομίζω καμιά φορά παρασύρεται από το θυμικό του, όπως μας έχει πει και ο ίδιος. Προφανώς και με τη δήλωσή του που είδα και χθες το βράδυ δεν είχε λόγους να μας θίξει. Πιστεύω ότι κατάλαβε ότι κάτι δεν είπε καλά», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Σταμούλης.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο κ. Τόσκας, δύο χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πλέον, έχει δει εάν είμαστε εκπαιδευμένοι ή όχι, εάν έχουμε επιχειρησιακούς σχεδιασμούς ή όχι, και το σημαντικό εάν είμαστε αποτελεσματικοί ή όχι παρά τα προβλήματα που δεν έλυσε ο ίδιος… Οι άνθρωποι που είναι αυτήν την στιγμή στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι κατάταξης από το 1982-83, από το 1983 και μετά όλοι οι συνάδελφοι μπήκαν με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφιζαν οι εκλεγμένες νόμιμες κυβερνήσεις της ελληνικής Δημοκρατίας. Από το 1996 και μετά τα στελέχη που λέει ο κ. Τόσκας μπαίνουν μέσω των Πανελληνίων και από το 2014 το σύνολο πλέον του προσωπικού μπαίνει μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων». Ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ, τέλος, ξεκαθάρισε πως «εάν ο κ. Τόσκας τα είχε διαπιστώσει αυτά θα έπρεπε να έχει κάνει τομές, να τα έχει αλλάξει».

Πάντως, στην Κατεχάκη ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι κρίσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος θα επισπευτούν, καθώς κάποιος πρέπει να… πληρώσει το μάρμαρο!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα