«Εμπρηστικές» δηλώσεις Τσαβούσογλου για Αιγαίο και Διεθνείς Συνθήκες

Τις έντονες αντιδράσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, ότι, δήθεν, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, ούτε διεθνείς συνθήκες σε ισχύ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Realfm τόνισε ότι «η  κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, ούτε των ελληνικών συνόρων» και χαρακτήρισε ακραίες τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού.

«Και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν και νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, αμφισβητεί νομικά κεκτημένα, όμως από την δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμία τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Γιώργος Κουμουτσάκος: «Αναξιόπιστη η Άγκυρα όταν επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο»

«Νομικά αίολους» χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι «η  επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από την τουρκική πλευρά είναι και θα παραμένει αναξιόπιστη όσο η Άγκυρα θα εμμένει στο “casus belli” κατά της Ελλάδας και για όσο θα αρνείται να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».  Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθυμίζει στον κ. Τσαβούσογλου ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών ζητά η Ένωση Κεντρώων

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων αναφέρει ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν την ανατροπή των συνθηκών και των συνόρων και είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουν ένα θερμό επεισόδιο» για τη δημιουργία τετελεσμένου και ζητά «να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου».

«Η απραξία  της κυβέρνησης μπορεί να μας φέρει ενώπιον δευτέρων Ιμίων», εκτιμά η Ένωση Κεντρώων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα