Ενίσχυσε το προφίλ της η Φώφη

Η εβδομάδα που ολοκληρώνεται θεωρείται στην Χαριλάου Τρικούπη ότι προσέθεσε πόντους στη Φώφη Γεννηματά. Αφενός, με την αντιπαράθεση στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου ενισχύθηκε το αρχηγικό της προφίλ, αφετέρου στο εσωκομματικό πεδίο τα ευχάριστα ήρθαν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ενημέρωσε πως θα μετάσχει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 30 Ιουνίου.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της κ. Γεννηματά, ενημερώνοντας με επιστολή την επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ.. Το μόνο που απομένει είναι να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το ποια ημέρα θα μιλήσει, καθώς ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει αμέσως μετά τον χαιρετισμό που θα απευθύνει ο Κώστας Σημίτης. Παρά τις όποιες ανησυχίες για πιθανές αιχμές εκ μέρους του κ. Βενιζέλου, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη αυτή που συμβάλει στον στόχο που έχουν θέσει, το συνέδριο να εκπέμψει μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας.

Εξάλλου στο επιτελείο της κ. Γεννηματά επισημαίνουν ότι στο συνέδριο θα παραβρεθούν και σημαντικές προσωπικότητες του χώρου όπως οι Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Σωτηρέλης, Πάνος Τσακλόγου, Γιώργος Βούλγαρης, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου το πιθανότερο είναι να ενταχθεί στην Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Ανοίγματα στους αντάρτες

Στο μεταξύ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου η κ. Γεννηματά θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να κλείσει την πληγή που έχει ανοίξει με τους διαφωνούντες. Κι αυτό διότι από την ημέρα που έγινε η ανταρσία στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από τους Ανδρουλάκη Ξεκαλάκη έχει περάσει μία εικόνα διχασμού στο κόμμα και υπάρχει μία δημοσκοπική καθήλωση.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος προς τους διαφωνούντες εξετάζεται και το ενδεχόμενο, ως δείγμα καλής πρόθεσης, να εκπροσωπηθεί στο κεντρικό συμβούλιο της ΔΗ.ΣΥ. ένα 50μελές όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 μέλη από το ΠΑΣΟΚ και η πλευρά Ανδρουλάκη. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν πριν από το συνέδριο να υπάρξει μια συνάντηση ΓεννηματάΑνδρουλάκη «εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει εκατέρωθεν καλή πρόθεση να υπάρξει αποτέλεσμα».

Ο κ. Ανδρουλάκης από την πλευρά του εκτιμά ότι το πρόβλημα του χώρου δεν είναι οργανωτικό αλλά πολιτικό. Επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει στον χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «ένας ενιαίος φορέας που θα προκύψει από ένα ιδρυτικό συνέδριο με ανοικτές διαδικασίες» και ο οποίος στη συνέχεια θα εκλέξει από τη βάση τον επικεφαλής του.

Ο ευρωβουλευτής αποκρούει, πάντως, τις πιέσεις που του ασκούνται για ρήξη με μια διαδικασία που οδηγεί σε έναν πολυκομματικό και δυσλειτουργικό φορέα και σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται εισηγήσεις, τις οποίες δεν απορρίπτει, να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου σχήματος, ανεξαρτήτως του αν συμμετέχουν σε αυτόν Ποτάμι και «Ώρα Αποφάσεων». Τη θέση για ενιαίο και όχι πολυκομματικό φορέα εκφράζει με επιμονή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και οι «Κινήσεις Πολιτών» που ζητούν, όπως και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, να συγκληθεί πριν από το συνέδριο το κεντρικό συντονιστικό συμβούλιο της ΔΗ.ΣΥ., το οποίο να σημειωθεί ότι έχει να συνεδριάσει από τον Μάρτιο.

 

Το κέρδος της αντιπαράθεσης

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου και όλα όσα διημείφθησαν μεταξύ τους ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων μάλλον την βγάζει κερδισμένη. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός μιλώντας για το Καστελόριζο και την έξοδο από το μνημόνιο τα έλεγε με ένα χαλαρό στυλ, που έμοιαζε περισσότερο σα να κάνει χιούμορ, ενώ η κ. Γεννηματά του απάντησε με έντονο ύφος για την θηλιά και την υπογραφή του για τα πρωτοφανή πρωτογενή πλεονάσματα του 2% μέχρι το 2060.

Εξάλλου και η δήλωση της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ήταν η πλέον σκληρή από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας μας κάλεσε κατόπιν εορτής. Την αναγκαία εθνική συνεννόηση την τορπίλισε όμως σε κάθε ευκαιρία. Τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας του. Η πραγματικότητα για την συμφωνία αυτή δεν κρύβεται. Το χρέος έμεινε στο ράφι, και μας έμεινε η πολύχρονη επιτροπεία που είναι θηλιά στον λαιμό μας για δεκαετίες. Και βέβαια νέα μέτρα λιτότητας 5 δισ. για συντάξεις, αφορολόγητο, εισφορές. Έκλεισε πράγματι ένας κύκλος. Αυτός των ψεύτικων υποσχέσεων με μεγάλη ζημιά για τον τόπο. Οι πολίτες απαιτούν πρώτα από όλα ειλικρίνεια. Το νέο αφήγημά του για “ανάπτυξη” δεν πείθει κανέναν. Ανάπτυξη με λόγια του αέρα, ιδεοληψίες, εμπόδια και φόρους δεν γίνεται».

Οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά ισχυρίζονται ότι με τα όσα έγιναν στο Μαξίμου ενισχύθηκε το ηγετικό προφίλ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία έτσι κι αλλιώς σε όλες τις ομιλίες της στο πλαίσιο των προσυνεδριακών ημερίδων ασκεί κριτική σε πολύ υψηλούς τόνους. «Ο,τι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη» τόνισε με αφορμή τη συμφωνία στο Eurogroup, επισημαίνοντας ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης αποδείχθηκε «πολύ κακό για το τίποτα» αφού «μετά τους ψευτοπαλικαρισμούς ακολούθησε η συνήθης, άνευ όρων, παράδοση».

Βέβαια στο ΠΑΣΟΚ έχουν αναλύσει εκτενώς τη συμφωνία και όπως υποστηρίζουν «το μέλλον με βάση τα όσα υπέγραψε η κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί δυσοίωνο». Λένε χαρακτηριστικά: «Για το χρέος θα ξανασυζητήσουμε στο τέλος του 2018 και αν χρειαστεί. Επιστρέψαμε δηλαδή στην ασάφεια του 2016. Και δεν αντιμετωπίστηκε ούτε καν η επικίνδυνη υποχρέωση να πληρώσουμε για το 2021 το τεράστιο ποσό των 18,5 δισ. ευρώ. Για τοκοχρεολύσια.

»Παραμένει λοιπόν η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον. Για την ποσοτική χαλάρωση παραμένει η αμφισβήτηση. Άρα και τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ούτε λέξη για τα 6 δισ. ευρώ που μας χρωστούν οι ευρωπαίοι τραπεζίτες ως επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

»Αφήσαμε στο ταμείο του κ. Ρέγκλινγκ λόγω των καθυστερήσεων της αξιολόγησης 14 δισ. ευρώ περίπου, φθηνό χρήμα που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της ρευστότητας στην αγορά, στην δημιουργία θέσεων εργασίας».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα