Ενιαία σύνταξη 700 ευρώ και αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ προτείνει ο Μάνος

Γενική σύνταξη 700 ευρώ και αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Στέφανος Μάνος με ανάρτησή του στο Facebook. Zητά ακόμα την ολική ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος, με κατάργηση των εργοδοτικών και εργασιακών εισφορών.

H ανάρτηση του Στέφανου Μάνου

«Ερωτούν και ξαναρωτούν οι δημοσιογράφοι….”και σεις τι θα κάνατε;” Για το “αφορολόγητο” και τις συντάξεις. Αλλά απάντηση δεν παίρνουν και ξαναρωτούν.

Και για τα δύο θέματα “αφορολόγητο” και συντάξεις έχω γράψει επανειλημμένως. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ούτε γνωρίζω τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και των δανειστών. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να λειτουργεί στο σκοτάδι μακριά από τα μάτια τρίτων που ίσως θα την επέκριναν.

Πάντως στο ερώτημα “και σεις τι θα κάνατε;” θα απαντούσα ως εξής:

1. Αφορολόγητο. Το αφορολόγητο είναι σήμερα 9.000€. Αν κερδίζεις περισσότερα φορολογείσαι με κλίμακα που αρχίζει με 22%. Δηλαδή αν το εισόδημα σου είναι 11.000€, αφαιρείς το αφορολόγητο των 9.000€ και φορολογείσαι με 22% για 2.000€. Πληρώνεις δηλαδή 440€ για εισόδημα 11.000€. Το αφορολόγητο των 9.000€ επιτρέπει σε περισσότερο από τα μισά Ελληνικά νοικοκυριά να μη πληρώνουν φόρο εισοδήματος διότι το εισόδημα τους είναι μικρότερο.

Στην Ελλάδα ο φόρος εισοδήματος βαρύνει το 40-45% του πληθυσμού. Κόντρα στο Σύνταγμα, κόντρα στην Ευρωπαϊκή πρακτική. Σε καμιά άλλη χώρα δεν υπάρχει αυτή η μονομέρεια της επιβάρυνσης. Υποστηρίζω λοιπόν ως κίνηση σωστή, ως κίνηση δικαιοσύνης, ως κίνηση ορθολογισμού, τον περιορισμό του αφορολόγητου στις 5.000€ ή και χαμηλότερα έτσι ώστε να συμμετέχει στο φόρο εισοδήματος τουλάχιστον το 80% των νοικοκυριών. Παράλληλα όμως με τη μείωση του αφορολόγητου υποστηρίζω την καθιέρωση μειωμένου συντελεστή φορολογίας 7% αντί για 22% για τα χαμηλά εισοδήματα μέχρι 10.000€. Στο αρχικό παράδειγμα εισοδήματος 11.000€ ο φόρος εισοδήματος που θα αντιστοιχούσε σύμφωνα με την πρόταση είναι: 5.000€ προς 7% δηλαδή 350€ συν 1.000€ προς 22% 220€. Σύνολο 570€ αντί για 440€.

2. Συντάξεις. Ότι και αν λέει ο κ. Κατρούγκαλος και οι όμοιοι του, αντιλαμβάνομαι και ελπίζω να αντιλαμβάνονται όλοι ότι το ασφαλιστικό δεν “βγαίνει”. Έχει αναλάβει υποχρεώσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει. Ούτε με μαγικά.

Τι πρέπει να γίνει; Λογικά; Να μην αναλαμβάνονται νέες υποχρεώσεις που δεν μπορούν να εκπληρωθούν. Σκεφτείτε! Κάθε φορά που η κυβέρνηση συνταξιοδοτεί πρόωρα κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος για να μη το απολύσει, αναλαμβάνει (με τα δικά μας λεφτά) να πληρώνει μια ακριβή σύνταξη για 30 ή περισσότερα χρόνια!

Εδώ που φθάσαμε μια είναι η λύση: Η εφαρμογή της πρότασης μου για μια σύνταξη 700€ για όποιον/α συμπληρώσει το 67 έτος. Η σύνταξη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό και δεν θα προϋποθέτει εισφορές. Ούτε του εργαζόμενου, ούτε του εργοδότη. Όποιος επιθυμεί μεγαλύτερη ή καλύτερη συνταξιοδοτική κάλυψη θα μπορεί να καταφύγει σε εξειδικευμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές. Η κατάργηση των εισφορών θα προκαλέσει αναπτυξιακό σοκ στην αγορά. Η πρόταση είναι απλή και σε αντίθεση με τις πολύπλοκες άλλες, ΒΓΑΙΝΕΙ. Βγαίνει το 2017 και κάθε χρόνο μετά. Πολλοί θα στενοχωρηθούν με την προτεινόμενη λύση, κυρίως διότι δεν μπορούν να δουν τι θα υποστούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ένα τελικό σχόλιο και για τις δύο παρεμβάσεις. Λέγεται ότι προορίζονται για το 2018 και μετά. Εγώ θα τις εφάρμοζα αμέσως. Από το 2017.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα