Ενοποιείται το σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων

Προ των πυλών βρίσκεται το ενοποιημένο μοντέλο είσπραξης φόρων και εισφορών, σύμφωνα με κοινό σχέδιο δράσης  των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που υπέγραψαν την εγκύκλιο.  Τα δύο υπουργεία έθεσαν μάλιστα ήδη το χρονοδιάγραμμα προκειμένου η μεταρρύθμιση να έχει ολοκληρωθεί έως το 2017.

Το χρονοδιάγραμμα:

30/9/2014: Μελέτη Σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους στη φορολογική διοίκηση (ποσοτική και ποιοτική ανάλυση).

31/12/2015: Δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.

31/12/2016: Εναρμόνιση (πλήρης παραμετροποίηση) της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων.

01/07/2017: Συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη Φορολογική Διοίκηση (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων).

Τι είπε ο Βρούτσης

«Στόχος του προγράμματος», είπε ο Ι. Βρούτσης, «είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες διαδικασίες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα