Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών

Σημαντική επιτυχία για την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής αφού κατάφερε να εξαρθρώσει τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών, η οποία δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου αλλοδαπών προς και από την χώρα μας, με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Συνελήφθησαν,  μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, 12 αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για 9 Πακιστανούς, έναν Αιγύπτιο, έναν Ιρακινό και μία γυναίκα από τη Συρία.

Ειδικότερα, ύστερα από πολυήμερη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιοποιήθηκαν όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία του προανακριτικού υλικού, διακριβώθηκε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης – με τη μορφή εγκληματικού δικτύου συνεργαζόμενων υποομάδων -, τα μέλη της οποίας συγκροτήθηκαν τουλάχιστον από το Μάιο του 2015, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου, προς και από το ελληνικό έδαφος (δια θαλάσσης, στεριάς, και αέρος) αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, συγκρότησαν έξι συνεργαζόμενες υποομάδες, οι οποίες έχοντας ως επίκεντρο την ομάδα που αναλάμβανε τις πλαστογραφίες, οικοδόμησαν ένα πολύπλοκο μηχανισμό, μέσω του οποίου προέβαιναν στις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Ανάλογα με τον τρόπο που διακινούσαν τα άτομα, ακολουθούσαν διαφορετική μεθοδολογία ως ακολούθως:

1ος Τρόπος Δράσης: Διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών μέσω αεροδρομίων

Η προώθηση των αλλοδαπών σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μέσω διαφόρων αεροδρομίων, πραγματοποιούνταν με τη χρήση πλαστών εγγράφων τα οποία καταρτίζονταν εξ’ αρχής πλαστά, είτε προέρχονταν από νόθευση γνήσιων. Ο κάθε αλλοδαπός, για να ξεκινήσει η διαδικασία, όφειλε να καταθέσει σε κάποιο κατάστημα «εγγυητήριο», χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 2.200 έως 3.000 ευρώ.

2ος Τρόπος Δράσης: Διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών μέσω χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων

Η διακίνηση των αλλοδαπών γινόταν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή με τρένο. Πριν την μετάβαση τους ήταν απαραίτητο να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις κατάθεσης του απαιτούμενου χρηματικού ποσού σε κάποιο κατάστημα «εγγυητήριο» και η κατοχή εγγράφου που να δικαιολογεί την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια, έστω και προσωρινά. Σε περίπτωση απουσίας τέτοιου εγγράφου, οι πλαστογράφοι του δικτύου μεριμνούσαν για την κατάρτιση πλαστού. Στην περίπτωση της θαλάσσιας μετακίνησης, μεταφέρονταν με φουσκωτό σκάφος από τα παράλια της Δυτικής Ελλάδας, προς τα ανατολικά παράλια της Ιταλίας.

3ος Τρόπος Δράσης: Υποδοχή αλλοδαπών που εισέρχονταν παράνομα από την Τουρκία στην Κω

Στην περίπτωση αυτήν, ορισμένα μέλη του δικτύου, μετέβησαν στην Κω και συγκρότησαν μια υποομάδα, η οποία εντόπιζε διακινούμενους, που δεν είχαν ακόμη ταυτοποιηθεί από τις ελληνικές Αρχές και τους προμήθευε με πλαστά Υπηρεσιακά Σημειώματα ή πλαστά Δελτία Αιτήσαντος Ασύλου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονταν η αποχώρηση των διακινούμενων από το νησί.

4ος Τρόπος Δράσης: Διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης

Αντιστοίχως με τον προηγούμενο τρόπο δράσης, τα μέλη της ίδιας υποομάδας, τόσο κατά την παραμονή τους στην Κω, όσο και μετά την επάνοδο τους στην Αθήνα, δρώντας από κοινού με άγνωστους δράστες οι οποίοι διέμεναν στα τούρκικα παράλια, διευκόλυναν τη μετάβαση των υπό διακίνηση αλλοδαπών από την Κωνσταντινούπολη στην Αλικαρνασσό και από εκεί, με τη χρήση φουσκωτών σκαφών, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους, ήταν το γεγονός ότι εφοδίαζαν τα φουσκωτά σκάφη με μικρή ποσότητα καυσίμων, προκειμένου να ακινητοποιηθούν μεσοπέλαγα και να εντοπισθούν από τις Ελληνικές Λιμενικές Αρχές οι οποίες θα τα οδηγούσαν με ασφάλεια στην Κω.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους, ήταν το γεγονός ότι μετά την είσοδό των διακινούμενων στην Ελλάδα και μέχρι να συνεχιστεί το ταξίδι τους, παρέμεναν «φυλακισμένοι» για να αποτραπεί πιθανή επικοινωνία με μέλη άλλου δικτύου.

Όσον αφορά τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούσαν οι διακινούμενοι, οι πλαστογράφοι του δικτύου είτε νόθευαν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, με αντικατάσταση της φωτογραφίας του πραγματικού κατόχου με τη φωτογραφία του διακινούμενου αλλοδαπού, είτε κατάρτιζαν εξ υπαρχής πλαστά διαβατήρια τρίτων χωρών όπως Πακιστάν, Συρίας. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν ήταν τελευταίας τεχνολογίας και τα ταξιδιωτικά έγγραφα που κατάρτιζαν υψηλής πιστότητας.

Από έρευνες που ακολούθησαν, εντοπίσθηκαν εντός διαμερισμάτων τρία πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων και κατασχέθηκε ο όλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν εκατοντάδες πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα δημόσια έγγραφα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα