Εξεταστική και για τα σκάνδαλα του ΕΚΑΠΤΥ ζητούν Χριστοφιλοπούλου και Μπαργιώτας

Για «πρωτοφανή σκάνδαλα» στο «Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία» που απαιτούν άμεση διερεύνηση με επέκταση των αρμοδιοτήτων της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που έρευνα υποθέσεις στον χώρο της Υγείας κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου και Κώστας Μπαργιώτας σε ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό επισημαίνουν πως «Μηνυτήρια αναφορά στην οποία υποδεικνύονται ως υπαίτιοι βαρύτατων εγκληματικών ενεργειών η Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Κατερίνα Αντωνίου, και εσείς προσωπικά, φέρεται -σύμφωνα με δημοσιεύματα- να κατέθεσε ο πρώην Πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ κ. Χάρης Παπαδάκης.
Σύμφωνα με την καταγγελία η Πρόεδρος του ΕΟΦ φέρεται να επεδίωξε, και εσείς να ανεχθήκατε εν γνώσει σας παράνομες και ζημιογόνες για το Δημόσιο ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατάχρηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, η χορήγηση ατεκμηρίωτων και πλαστών γνωμοδοτήσεων για τιμές ιατροτεχνολογικών προϊόντων, και η έκδοση πλαστών και παραποιημένων πιστοποιητικών προς τουρκικές εταιρείες».
«Ο πρώην Πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ αναφέρει ότι έστειλε σε εσάς προσωπικά πολλές σχετικές επιστολές – δύο εκ των οποίων υπήρχαν αναρτημένες (από 26/9 και 29/09/2017) μέχρι πριν από μερικές ημέρες στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΠΤΥ (ekapty.gr<http://ekapty.gr>), αλλά παραδόξως τώρα έχουν αφαιρεθεί. Εάν αυτό ευσταθεί είναι πρόδηλο ότι δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι αγνοούσατε τα καταγγελλόμενα» συνεχίζουν οι βουλευτές και προσθέτουν:
«Ήδη το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), ως αποτέλεσμα ενεργειών του πρώην Προέδρου του ΕΚΑΠΤΥ –και όχι δικών σας-, διερευνά πλήθος φακέλων από τον Απολογισμό 2015 του ΕΚΑΠΤΥ, που άπτονται έκνομων ενεργειών κατά το 2015».
Υπογραμμίζουν δε πως «Κατά «σύμπτωση», την τρέχουσα εβδομάδα, που αποκαλύπτονται τα παραπάνω πρωτοφανή και σκανδαλώδη, δεν προγραμματίστηκε συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Γίνεται ολοένα και πιο φανερό, ότι η πρότασή μας για επέκταση της εξεταζόμενης περιόδου κατά τη διετία 2015 – 2016 ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Και αντίστοιχα η απόρριψή της από την Κυβέρνηση πέρα για πέρα εσκεμμένη. Δεν επιθυμείτε κάθαρση, αλλά συγκάλυψη. Είναι προφανές ότι όταν ο Πρωθυπουργός λέγει ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στην Εξεταστική, προφανώς εξαιρεί τον εαυτό του και την Κυβέρνησή του». Τονίζουν τέλος πως «όσα καταγγέλλονται είναι σοβαρότατα, και αφορούν τόσο στην οικονομική ζημία του Δημοσίου, όσο και στην ανεύθυνη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας» και ρωτούν τον υπουργό:

1.Πότε λάβατε γνώση των καταγγελιών που αφορούν το ΕΚΑΠΤΥ;

2. Ποιος αποφάσισε την αφαίρεση των επίμαχων επιστολών από την ιστοσελίδα του ΕΚΑΠΤΥ;

3. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για την διασφάλιση της σύννομης και ορθής λειτουργίας του φορέα μέχρι σήμερα;

4. Σε ποια προγράμματα ΕΣΠΑ έχει συμμετάσχει ο φορέας και με τι φυσικό και οικονομικό αντικείμενο;

5. Προτίθεστε να προκαλέσετε τον έλεγχο της διαχειριστικής αρχής σε ό,τι αφορά την διάθεση των κονδυλίων ΕΣΠΑ από το ΕΚΑΠΤΥ, προκειμένου να αποτραπεί έγκαιρα το ενδεχόμενο ανακτήσεων από τις αρχές της ΕΕ, και αντίστοιχης απώλειας πόρων για τη χώρα;

6. Ποιες πιστοποιήσεις και γνωμοδοτήσεις για ιατροτεχνολογικά προϊόντα έχει εκδώσει το ΕΚΑΠΤΥ από το 2015 μέχρι σήμερα; Σε ποιες περιπτώσεις αρνήθηκε την ικανοποίηση υποβληθέντος αιτήματος και με ποια αιτιολογία;

7. Ποια διαδικασία προβλέπεται και ποια διαδικασία τηρήθηκε για την έκδοση των ως άνω πιστοποιήσεων και γνωμοδοτήσεων από το ΕΚΑΠΤΥ;

8.Ποιοι οι λόγοι αντικατάστασης του κ. Παπαδάκη από την θέση του Προέδρου του ΕΚΑΠΤΥ;”

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα