Εξωγήινοι στο Σινέ «ΕΛΛΑΣ»

Αυτή την εβδομάδα έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Η άφιξη». Σύμφωνα με το σενάριο, 12 διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες φτάνουν στη Γη και σταθμεύουν σε 12 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη. Μπροστά στην «εισβολή», η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια μιας γλωσσολόγου σε μια προσπάθεια επικοινωνίας με τους εξωγήινους και κατανόησης του σκοπού της άφιξής τους.

Για όσους μπερδεύτηκαν, δεν αποφασίσαμε να γίνουμε σινε-κριτικοί αλλά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα –όχι αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια, για να είμαστε δίκαιοι– δεν απέχουν πολύ από σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ίσως χρειάζεται η συνδρομή… γλωσσολόγων να (μας) τα εξηγήσουν.

Έχουμε και λέμε λοιπόν… Η εβδομάδα ξεκίνησε με το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τα αποτελέσματα του οποίου δεν είναι μαύρα κι άραχλα, αλλά ούτε δικαιολογούν γιορτές και πανηγύρια. Μάλιστα, όσο περνούν οι μέρες και κάθεται η αρχική σκόνη, τόσο «αποφλοιώνονται» τα θετικά σημεία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και εμφανίζονται οι μακροπρόθεσμες σκληρές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν.

Όσο, λοιπόν, μας εξηγείται αρμοδίως πόσο ωραία θα περάσουμε σε 24 χρόνια (από το 2040 έως το 2060) επειδή θα απομειωθεί το χρέος, ήρθαν οι… εξωγήινες ασυναρτησίες του ΔΝΤ που φέρεται να ζήτησε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους! Πιθανόν κάποιος να τους είπε ότι από τους Έλληνες λείπουν ελεύθερες ώρες για ψώνια, και όχι εισοδήματα, και μάλιστα πρέπει να είναι ο ίδιος άνθρωπος που είπε στον Έλληνα υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων δεν επηρεάζει(;;) την ανταγωνιστικότητά τους!

Ευτυχώς που υπάρχει και το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε τόσο καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες «να δώσουν δυναμικό “παρών” στις εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, το ΔΝΤ και την “τρόικα εσωτερικού”». Το ότι αυτές τις πολιτικές τις ασκεί το ίδιο το κόμμα, και ότι επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνάει ας μην το αναλύσουμε, καθώς πρόκειται για μία άλλη σουρεαλιστική ταινία.

Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης χριστουγεννιάτικο ρεγάλο στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Την παραπάνω κίνηση οι συμπολιτευόμενοι τη μεταφράζουν ως επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις αριστερές του ρίζες, οι αντιπολιτευόμενοι ως προεκλογικό μποναμά, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι πρόκειται για μία κίνηση που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αν οι τελευταίοι δεν έχουν συναινέσει με την έκτακτη παροχολογία.

Ας μην αναρωτιόμαστε, όμως. Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται στα λόγια ενός Γάλλου ιστορικού του 19ου αιώνα που υποστήριζε ότι «πολιτική είναι η τέχνη να αρπάζεις τα λεφτά των πλουσίων και τις ψήφους των φτωχών, με το πρόσχημα ότι προστατεύεις τους μεν από τους δε».

Αν, λοιπόν, δεν έχει δίκιο ο ιστορικός Jules Michelet, τότε ίσως οι εξωγήινοι να έχουν προσγειωθεί στο ΣΙΝΕ «ΕΛΛΑΣ» και να μην το έχουμε καταλάβει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα