Εξόρυξη… θέσεων εργασίας στις Σκουριές

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.000 ΑΤΟΜΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ELDORADO GOLD

Την… εξόρυξη των θέσεων εργασίας περίπου 1.000 ατόμων στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ανακοίνωσε σήμερα η Eldorado Gold επικαλούμενη την αναστολή των εργασιών της στα εν λόγω ορυχεία. Μάλιστα η καναδική εταιρεία –θυγατρική της οποίας είναι η «Ελληνικός Χρυσός»– κατέστησε και επισήμως σαφές ότι η περεταίρω επενδυτική στάση της θα εξαρτηθεί από το πώς θα χειριστεί η ελληνική κυβέρνηση το (ακανθώδες όπως αποδεικνύεται) ζήτημα της χορήγησης των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργου.

Χαρακτηριστικά των διαθέσεων των Καναδών είναι τα όσα υποστήριξε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας» είπε ο κ. Ράιτ «και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 500 εργαζόμενοι, ενώ εξετάζεται και η αναστολή στην Ολυμπιάδα που θα επιφέρει άλλες 500 απολύσεις εργαζομένων».

Στη συνεχεία, ο CEO της Eldorado προειδοποίησε ότι «θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης».

Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι το υπουργείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις. Μόνο η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια!

Θυμίζεται ότι η κόντρα της Ελληνικός Χρυσός με την κυβέρνηση έφτασε στο απόγειό του πέρσι, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέστειλε τις τεχνικές μελέτες του έργου, γεγονός που είχε επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.

(με στοιχεία από το dikaiologitika.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα