Επένδυση εμπιστοσύνης €31,1 εκατ. στα ΕΛ.ΠΕ.

Στην υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) σε Ελλάδα και Βουλγαρία προχωρά η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνια”), επενδύοντας 31,1 εκατ. ευρώ σε ομολογιακό δάνειο του μεγάλου ελληνικού ενεργειακού ομίλου.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει επέκταση, εκσυγχρονισμό και περιβαλλοντικές βελτιώσεις του δικτύου λιανικής της εταιρείας, η οποία επεκτείνεται συντονισμένα και προγραμματικά και καταλαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο και στην αγορά της Βουλγαρίας.

Η έκδοση του ομολογιακού δανείου είναι η πρώτη συναλλαγή που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς ενημερωτικών δελτίων της ΕΕ.

Το συνολικό ύψος του ομολόγου δύο δόσεων ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, με την Παρευξείνια Τράπεζα να συμμετέχει στη δεύτερη δόση, ύψους 74,5 εκατ. ευρώ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και άλλους επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές.

Θυμίζεται ότι από την έναρξη των εργασιών της στην Ελλάδα, η Παρευξείνια Τράπεζα, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει εγκρίνει περισσότερα από €470.000.000 για πάνω από 20 έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Παρευξείνια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η τράπεζα αύξησε σημαντικά τη χρηματοδότησή της στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια σε 6 επιχειρήσεις, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του εκσυγχρονισμού των περιφερειακών αερολιμένων, της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων κλπ. Η Ελλάδα είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος δανειολήπτης της τράπεζας, μετά την Τουρκία και τη Ρωσία.

 

Περαιτέρω συνεργασία…

Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος των ΕΛ.ΠΕ. και τη συμβολή της τράπεζας στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας διύλισης πετρελαίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η συμβολή στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δυσχερούς περιόδου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα και είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε την επιστροφή της οικονομικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα. Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας στην ελληνική οικονομία».

Σχολιάζοντας από την πλευρά του την υπογραφή της συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Γρηγόρης Στεργιούλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών που δραστηριοποιείται και η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη που συνεργάστηκε με την Παρευξείνια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας προσβλέποντας όπως είπε σε περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον.

 

Κ2————-

 

«Σήκωσε» 375 εκατ. ευρώ το νέο ομόλογο

 

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα του Ιουλίου η έκδοση του νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας των ΕΛ.ΠΕ.. Όπως έγινε γνωστό, συνολικά αντλήθηκαν 375 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 4,875%, ενώ οι προσφορές από νέους επενδυτές υπερκάλυψαν σημαντικά το ζητούμενο ποσό, με το βιβλίο προσφορών να ανέρχεται στα €700.000.000.

Τα κεφάλαια της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν, μερικώς, για την εξαγορά των ομολογιών λήξης 2017 και, εν μέρει, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου. Σύμφωνα με τη διοίκηση ΤσοτσορούΣτεργιούλη η έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου, καθώς αυξάνει τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης και αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, μειώνοντας παράλληλα το χρηματοοικονομικό κόστος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα