Επίθεση και πρεσάρισμα με Άρσεναλ!

Στο Λίβερπουλ χάθηκε πριν από εννέα χρόνια μία μεγάλη πρόκριση. Ο Ριβάλντο είχε σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο και ο Ολυμπιακός ήταν κοντά σε έναν άθλο. Κάμφθηκε, όμως, στο τελευταίο δεκάλεπτο και το 0-1 κατέληξε στο εφιαλτικό 1-3. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι αυτό που χρειάζεται και η Άρσεναλ για να περάσει το εμπόδιο της ελληνικής ομάδας και να «πετάξει» τους Πειραιώτες στο Europa League.

Αυτό το παιχνίδι, ωστόσο, έχει μία μεγάλη, πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το φετινό της 9ης του Δεκέμβρη για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Εκείνο το παιχνίδι διεξήχθη εκτός έδρας! Τώρα, ο Ολυμπιακός δίνει αυτό το σπουδαίο παιχνίδι στο σπίτι του, εκεί που τέτοια ματς δεν τα χάνει ποτέ. Δεν τα έχανε ούτε τις παλιές εποχές που δεν είχε «ευρωπαϊκή αύρα» (βλέπε με Άντερλεχτ ή με Άγιαξ ή με Μονακό), ενώ τις φορές που ήπιε πικρό φαρμάκι (με τη Σεβίλλη ή την Τενερίφη), το διεκδίκησε μέχρι τέλους!

Δεν υπάρχει τίποτα πριν από την Άρσεναλ

Συνήθως πριν από τέτοια παιχνίδια είθισται ο προπονητής να λέει πως θα ασχοληθούμε όταν θα έρθει ο καιρός, τώρα κοιτάμε τα ματς του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου και τα λοιπά. Παραμύθια! Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει τίποτα. Με τον Αστέρα Τρίπολης ο Ολυμπιακός θα παίξει κομπλέ, διότι ο αντίπαλος είναι δυνατός, αλλά τα δύο ματς που ακολουθούν με τον Παναιγιάλειο στο Κύπελλο και τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή θα έχουν χαρακτήρα δυνατής προπόνησης και οι επιλογές των παικτών θα είναι συγκεκριμένες. Όσοι πρέπει να αναπαυτούν δεν θα ταξιδέψουν καθόλου, όσο πρέπει να έχουν ρυθμό θα παίξουν και αυτό δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν γίνει γκέλα με τον Αστέρα. Το ματς με την Άρσεναλ είναι πάνω απ’ όλα, κι ας λένε ότι θέλουν στον Πειραιά.

Με δύο αμυντικά χαφ και όχι τρία!

Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει ήδη στο μυαλό του το παιχνίδι και αναρωτιέται με τι σχήμα θα παρατάξει την ομάδα ο Μάρκο Σίλβα. Μέχρι στιγμής, έχει μεταβάλει το 4-2-3-1 σε 4-3-2-1 μόνο σε δύο αναμετρήσεις με την Μπάγερν, ωστόσο η Άρσεναλ έρχεται φορμαρισμένη και αναγκαστικά με επιθετική διάθεση, αφού χρειάζεται τουλάχιστον δύο γκολ στο Φάληρο. Αυτό, άραγε, να σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός θα χρησιμοποιήσει πάλι το αμυντικό του κουστούμι; Ο κόσμος το έχει αυτό το άγχος, αλλά μάλλον θα πρέπει να το αποβάλει, διότι ο Πορτογάλος προπονητής δεν δείχνει καμία διάθεση να θυσιάσει αυτή τη φορά τον Φορτούνη. Όχι μόνο επειδή στο πρώτο ματς έβγαλε μάτια, αλλά επειδή το σύστημα με τα τρία αμυντικά χαφ το θεώρησε απαραίτητο μόνο κόντρα στην υπερμηχανή που λέγεται Μπάγερν Μονάχου. Μπορεί το ματς να είναι ειδικών συνθηκών, αλλά τέτοια διάθεση δεν έχει, αφού και τις δύο φορές με αντίπαλο τη βαυαρική ομάδα είχε εξηγήσει στους παίκτες του πως το κάνει μόνο λόγω του συγκεκριμένου αντιπάλου.

Σημαντικό να κυνηγήσει τη νίκη!

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το σύστημα που παρατάσσει ένας προπονητής που διαμορφώνει την τακτική, αλλά και η φιλοσοφία αντιμετώπισης του αγώνα. Εκεί είναι που πρέπει να δείξει τη μεγαλύτερη προσοχή ο Ολυμπιακός, διότι περνά ακόμη και με ήττα. Τέτοιο ματς δεν έχει δώσει ποτέ στην ιστορία του εντός έδρας και πρέπει να το διαχειριστεί. Και απέναντί του είναι μία ομάδα που έχει πανηγυρίσει το πιο μαγικό πρωτάθλημα στην ιστορία του (το 1990) με το ίδιο ακριβώς σενάριο. Έπαιζε στο Άνφιλντ με τη Λίβερπουλ και έπαιρνε το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια των «κόκκινων» μόνο αν νικούσε με δύο γκολ διαφορά. Στο ημίχρονο ήταν 0-0. Τελικά πήρε τη νίκη με 0-2 με γκολ στο 90’! Ακόμη τοη συζητάνε στο Λίβερπουλ εκείνη την κηδεία. Αντί να πάει για τη νίκη, είχε καθίσει πάνω στο 0-0 που τη βόλευε. Κάτι που δεν πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός. Κανόνας!

Συμπεράσματα:

α) Κακή ιδέα να παίζει ταμπουρωμένος ο Ολυμπιακός, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη ποιότητα οι οπισθοφύλακές του.  Μετριότατοι για τον μεγάλο Ολυμπιακό οι Σιόβας, Ντα Κόστα, Μποτία. Χρειάζεται άλλα ονόματα για το κέντρο της άμυνας

β) Κορυφαίοι σε επιθετικό ρόλο οι Μαζουακού και Ελαμπντελαουί, άλλα άτεχνοι αμυντικοί

γ) Φορτούνης και Ντομίνγκεζ κυριαρχούν στο χώρο με τη φαντασία και τη δύναμή τους, δεν έχουν την απαραίτητη αμυντικοί προσήλωση

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα