Επίσκεψη Τόνι Μπλερ στη Σερβία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε την Τετάρτη το Βελιγράδι και έδωσε διάλεξη σε υπουργούς της σερβικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το σερβικό τηλεοπτικό σταθμό B92.

Ούτε η σερβική κυβέρνηση ούτε κάποιος υπουργός ή αξιωματούχος επιβεβαίωσαν τις επαφές του Τόνι Μπλερ στη σερβική πρωτεύουσα. “Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε υπό το πέπλο του μυστηρίου” μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, σημειώνοντας ότι κανένας από τους υπουργούς δεν θέλησε να αναφέρει ποιο ήταν το θέμα της διάλεξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Β92, τη διάλεξη στη Λέσχη των Αντιπροσώπων, στη συνοικία Ντέντινιε του Βελιγραδίου, παρακολούθησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ντούσαν Βούγιοβιτς, Πολιτισμού Ίβαν Τάσοβατς, Δικαιοσύνης Νίκολα Σελάκοβιτς, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς και ο δήμαρχος Βελιγραδίου Σίνισα Μάλι.

“Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ήθελε να περάσει απαρατήρητος στο Βελιγράδι και για αυτό αποχώρησε από την πίσω πόρτα της Λέσχης, πιθανότατα μέσω της κουζίνας, συνοδεία αλεξίσφαιρων οχημάτων” ανέφερε ο B92.

Ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με πηγές, εξήγησε στους υπουργούς της σερβικής κυβέρνησης “τη στρατηγική πολιτικής δράσης και τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, πώς πρέπει να επικοινωνούν με τα ΜΜΕ”.

“Τους είπε επίσης ότι πρέπει να επικεντρωθούν σε τρία ή τέσσερα θέματα κατά τη διάρκεια της θητείας τους” σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” δημοσίευσε πρόσφατα ότι η σερβική κυβέρνηση έχει κλείσει συμφωνία με την εταιρεία του Τόνι Μπλερ TAB.

“Αν και είχε σημαντικό ρόλο στην απόφαση να βομβαρδίσει το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία, το 1999, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αποδέχθηκε την πρόταση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να γίνει σύμβουλός του, δηλαδή σύμβουλος της σερβικής κυβέρνησης” τονίστηκε στο δημοσίευμα.

Η βρετανική εφημερίδα υπενθύμισε ότι την περίοδο των βομβαρδισμών της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν υπουργός Πληροφόρησης και σφοδρός επικριτής της βρετανικής πολιτικής, με επικεφαλής τον Τόνι Μπλερ.

Ο νυν πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν ένας από τους κριτικούς του βιβλίου, με ιδιαίτερα προσβλητικό τίτλο για τον Τόνι Μπλερ, που έγραψε ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι.

Το περασμένο καλοκαίρι, τα σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε υπό μυστικότητα το Βελιγράδι και συναντήθηκε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε, τότε, ότι σε δίωρη συνομιλία ζήτησε από τον κ. Μπλερ συγκεκριμένη βοήθεια στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας και ότι έλαβε διαβεβαίωση από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι “είναι έτοιμος με το κύρος και τις επαφές του να βοηθήσει τη σερβική κυβέρνηση”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η επαγγελματική συμφωνία Μπλερ – Βούτσιτς επιτεύχθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από τότε, τους τελευταίους μήνες, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας επισκέπτεται συχνά τη σερβική πρωτεύουσα.

Ο Τόνι Μπλερ, από το 2013, συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Αλβανίας, δηλαδή παρέχει συμβουλές σε θέμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα