Επί τάπητος όλα τα σενάρια

Σε ασκήσεις επί χάρτου αναλώνονται σχεδόν καθημερινά στην Συγγρού, στις κλειστές συσκέψεις υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Σε αυτές τις συσκέψεις μελετώνται όλα τα σενάρια που μπορούν να υπάρξουν στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες, από πρόωρες εκλογές και δημοψήφισμα μέχρι και τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Σε όλες τις συζητήσεις που κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ με τους συνεργάτες του, το μότο είναι ένα: «η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να μη χρεοκοπήσει».
Όμως περισσότερο οι επιτελείς της ΝΔ έχουν ανησυχήσει όσο με τις αντιφατικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, που αναζητούσε μέσω τηλεόρασης 400 εκατ. ευρώ, όσο με αυτή αξιωματούχου του ΔΝΤ, που ισχυριζόταν πως το Ταμείο διαθέτει έκτακτα σχέδια χρεοκοπίας της Ελλάδας, η οποία αν συμβεί προσδιορίζεται για Ιούνιο-Ιούλιο. Οι αξιολογήσεις των δηλώσεων αυτών οδηγούν σε ένα ερώτημα: «ετοιμάζονται στην κυβέρνηση να πηδήξουν από το καράβι;». Στο πλαίσιο αυτό, όλοι σχεδιασμοί της ηγεσίας της ΝΔ κινούνται καταρχάς γύρω από ένα βασικό άξονα: την αντιμετώπιση της εσωτερικής στάσης πληρωμών που ήρθε ως αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας και των παλινωδιών της κυβέρνησης, επί τρεις μήνες, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Σε δεύτερο επίπεδο, και με δεδομένο ότι η εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ, είναι πως δύσκολα θα υπάρξει άμεσα συμφωνία και εν τω μεταξύ η χώρα θα έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη, τα γαλάζια στελέχη ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Ένα μεγάλο κόμμα, όπως η ΝΔ πάντα είναι σε εκλογική ετοιμότητα υπό αυτές τις συνθήκες», έλεγε στέλεχος του κόμματος. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς, έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του ήδη να ξεκινήσουν να εργάζονται πάνω στο νέο μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμψει η ΝΔ από δω και πέρα, υπό τα καινούρια δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική σκηνή. Σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αυτό θα παίξουν οι Περιφερειακές Προσυνδιασκέψεις, που ξεκινούν το Σαββατοκύριακο από την Πάτρα, όπου σε αυτές θα καταγράφονται οι νέες ανάγκες και τα μηνύματα της κοινωνίας, προκειμένου να εκφραστούν σε επίπεδο πολιτικού λόγου από τη ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα