Επενδυτική κινητικότητα “βλέπει”  ο Παπαδημητρίου  – Oι τέσσερις πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής

Επενδυτική κινητικότητα “βλέπει”  ο Δημήτρης Παπαδημητρίου  σε εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για την επιχειρηματικότητα, λίγες ώρες μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.

Μετά από επτά χρόνια σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας και άνισων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν βαθιά ύφεση, Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης μετά από επτά χρόνια σκληρής λιτότητας, εκτίμησε o υπουργός Οικονομίας.

Επικαλέστηκε προς τούτο τα μηνύματα της οικονομίας τους πρώτους μήνες του έτους σημειώνοντας ότι «το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί, και το σημαντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει πριν ακόμη κλείσει τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση».

Ο υπουργός Οικονομίας ανέλυσε την εθνική “αναπτυξιακή στρατηγική” που όπως είπε είναι βασισμένη σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής το οποίο αξιοποιεί το εξαιρετικά εκπαιδευμένο και προικισμένο εργατικό δυναμικό και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας. Το νέο μοντέλο παραγωγής βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Α) Προσανατολισμός προς την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και γνώσης που υποστηρίζονται από:

• Ενίσχυση του τεχνολογικού περιεχομένου των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων διαδικασιών,

• μετατόπιση της παραγωγής σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, και

• αποτελεσματική απασχόληση του καλά μορφωμένου και υψηλότερης εξειδίκευσης τμήματος του εργατικού δυναμικού που θα μειώσει συλλογικά το χάσμα παραγωγικότητας.

Β) Εντατικοποίηση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιστραφεί το συνεχιζόμενο εμπορικό έλλειμμα.

Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από τις βελτιωμένες και καλύτερα συντονισμένες κυβερνητικές δραστηριότητες των ελληνικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συμβούλων των πρεσβειών μας.

Γ) Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής σε συμφωνία με το πλαίσιο ανταγωνισμού της ΕΕ και

Δ) Ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων για τη δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων (clusters), υπερβαίνοντας έτσι το εμπόδιο του μικρού τους μεγέθους όσον αφορά τη διείσδυση των αγαθών και υπηρεσιών τους στις διεθνείς αγορές.

Υπάρχουν επενδυτές
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου «οι πρόσφατες ανακοινώσεις σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, όπως της TEMES AE, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ και άλλες επιβεβαιώνουν ένα επενδυτικό momentum. Ένα momentum πίσω από το οποίο βρίσκεται η υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας και η προώθηση ενός φιλικότερου επιχειρηματικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Σηματοδοτούν επίσης τη δυνατότητα η Ελλάδα να αναγορευτεί σε χώρα προορισμού επενδύσεων και δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης».

Όπως είπε υπάρχουν σήμερα πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα τις οποίες πολλοί εγχώριοι και ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αδράξει. «Το συγκριτικά βαρύ φορολογικό σύστημα, σε κάποιο βαθμό, αντισταθμίζεται: Αφενός από το συγκριτικά υψηλής εξειδίκευσης και ανταγωνιστικού κόστους εργατικό δυναμικό -που λειτουργεί σε ένα πλαίσιο ευελιξίας της αγοράς. Αφετέρου από το μεγάλο απόθεμα αναξιοποίητων πόρων σε φυσικό κεφάλαιο, την πολιτική σταθερότητα και τη θεσμική νομισματική ασφάλεια του ευρώ».

Στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής (ΠΑ), ο στρατηγικός προσανατολισμός που επιλέγεται με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, δήλωσε ο υπουργός. «Βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της: τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιότητα. Ο προσανατολισμός αυτός αποτελεί καταλύτη για όλη την εθνική οικονομία λόγω του υψηλού ειδικού βάρους της στο σύνολο της χώρας και του κεντρικού και κομβικού ρόλου που διαδραματίζει. Η γεωπολιτική θέση της ΠΑ την καθιστά κόμβο δικτύων μεταφορών, εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα