Επιδοτούμενο φλερτ ΣΥΡΙΖΑ με τους αγρότες

Συνεχίζει τις προεκλογικές (άλλο αν ο ίδιος δεν το παραδέχεται) επισκέψεις στην περιφέρεια ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να πείσει πως είναι άλλος και όχι εκείνος που ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Κύριος στόχος παραμένει ο αγροτικός χώρος τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει χάσει εντελώς.

«Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές; Δεν υπάρχει λόγος. Δεν είναι χόμπι μας οι εκλογές», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους την Τετάρτη στην Αθήνα για τις καθιερωμένες ευχές.

Ο πρωθυπουργός όμως είπε μόνο τη μισή αλήθεια στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Απέφυγε να εξηγήσει ότι οι εκλογές παραμένουν στο τραπέζι ως ένα όπλο άσκησης πίεσης κυρίως προς τους δανειστές.

Οι κινήσεις του άλλωστε το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν πως, μολονότι ο ίδιος θα ήθελε να αποφύγει τις κάλπες ώστε να μην αποχωρήσει ως ηττημένος, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή εντολή.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για το 2017, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και πάλι στους δημοσιογράφους της Βουλής.

Η αναφορά του αυτή είναι διόλου τυχαία καθώς η κυβέρνησή του είναι αυτή που εφάρμοσε στο απόλυτο τις μνημονιακές ρυθμίσεις για τον αγροτικό κόσμο. Τόσο σε φορολογικό όσο και σε ασφαλιστικό επίπεδο. Κατάφερε μάλιστα να συσπειρώσει τους αγρότες και να οδηγήσει στις μεγάλες κινητοποιήσεις ακριβώς έναν χρόνο πριν.

Σε διαχειριστικό ρόλο ο Αποστόλου
Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο της οδού Αχαρνών περιορίζεται σε διαχειριστικό ρόλο, χωρίς ο Βαγγέλης Αποστόλου να έχει να επιδείξει σημαντικό έργο μέχρι σήμερα. Ακόμα και μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό με την απομάκρυνση του Μάρκου Μπόλαρη και την τοποθέτηση εκτός του Γιάννη Τσιρώνη στη θέση του, ενός υφυπουργού από τους ΑΝ.ΕΛ. του Βασίλη Κόκκαλη (σ.σ. για να αποκτήσει πρόσβαση στον αγροτικό κόσμο και το κόμμα του Π. Καμμένου) προερχόμενου από τον (θεσσαλικό) κάμπο, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι, μολονότι είναι ίσως πρόωρο να αξιολογηθούν οι δύο νέοι πρωταγωνιστές.

Στο κτίριο πάντως του υπουργείου ως ανέκδοτο κυκλοφορεί η αμηχανία συνεργάτη ενός εκ των δύο, ο οποίος ομολογούσε παντελή άγνοια του αντικειμένου όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τον προϊστάμενό του.

Αν επιχειρήσει όμως κανείς έναν απολογισμό στο έργο Αποστόλου, στο μόνο που έχει να σταθεί είναι στις… πληρωμές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μπροστά στην Ε.Ε. στην καταβολή των ενισχύσεων (παντός είδους) στους αγρότες. Την προηγούμενη Παρασκευή έγιναν πληρωμές-μαμούθ, ενώ διαρρέεται πως θα έχουν εξοφληθεί αρκετά από τα χρεωστούμενα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για τους μη γνωρίζοντες πρόκειται για ευρωπαϊκό χρήμα σε μεγάλο βαθμό το οποίο διανέμεται στους ενεργούς αγρότες σύμφωνα με την ΚΑΠ. Η προσήλωση του υπουργού στις πληρωμές είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «εξαγοράσει» τη συνείδηση του αγροτικού κόσμου πριν αντιληφθεί στην ολότητά τους τα νέα μέτρα που συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά τους. Πέραν αυτού όμως μηδέν εις το πηλίκον για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΣΥΡΙΖΑ: «Κέρδισε τις εντυπώσεις στην Κρήτη ο Τσίπρας»

Το κενό φέρεται να γέμισε στο ελάχιστο τουλάχιστον ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον επικοινωνιακό μηχανισμό του κόμματος, ο πρωθυπουργός κέρδισε ως ένα σημείο τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας τις θέσεις του για μια εναλλακτική προσέγγιση στο αγροτικό ζήτημα που θα οδηγήσει σε αλλαγή του χάρτη.

«Κατάφερε να ηρεμήσει κάποιους αλλά μένει πολύς δρόμος μέχρι να τους πείσει ότι έχει σχέδιο εφικτό και κυρίως εκείνους που θα το κάνουν εφαρμόσιμο. Ο αγροτικός κόσμος έχει απαξιώσει εντελώς τον Βαγγέλη Αποστόλου και δεν θεωρείται σοβαρός συνομιλητής», σημειώνει στην «Α» τοπικός παράγοντας της Κρήτης που παρακολούθησε από κοντά την επίσκεψη Τσίπρα.

Η σημασία πάντως που δίνει ο Αλ. Τσίπρας στον αγροτικό κόσμο γίνεται αντιληπτή και από ένα ακόμα συμβάν. Σήμερα, Παρασκευή, εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μεσσηνία (Καλαμάτα) επικεφαλής κυβερνητικής ομάδας σε φιέστα εγκαινίων. Μόνο που μια αστοχία υπηρεσιακού παράγοντα με την απαραίτητη πολιτική κάλυψη φρόντισε τις προηγούμενες ημέρες να τινάξει στον αέρα το βασικό προϊόν της περιοχής, την ελιά Καλαμάτας.

Ως προϊόν ΠΟΠ, μπορεί να καλλιεργείται μόνο στον νομό Μεσσηνίας αλλά τη διεκδικούν και άλλες περιοχές. Μια υπουργική απόφαση λοιπόν «έσπασε» με πλάγιο τρόπο την αποκλειστικότητα της Μεσσηνίας, οπότε οποιοδήποτε εντός και εκτός Ελλάδας μπορούσε να παράγει την παγκοσμίως γνωστή ελιά. Μέχρι που αυτό έγινε αντιληπτό στην περιοχή και εμπλεκόμενοι φορείς ήταν έτοιμοι να δώσουν άλλη χροιά στην επίσκεψη Τσίπρα.

Έτσι, εν μία νυκτί, το ΥΠΑΑΤ πήρε πίσω την απόφαση επαναφέροντας το προηγούμενο καθεστώς, ενώ δεν αποκλείεται ο Αλ. Τσίπρας να έχει και σχετική συνάντηση κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα