«Επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης ζητά ο Ερντογάν

Μία δήλωση που ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις έκανε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα, με τον Τούρκο Πρόεδρο να ζητά «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω.» σημειώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τ/σ ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά. «Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάννης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάννη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση» σημείωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με το τι εννοεί όταν μιλά για ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης. Πρόσθεσε ακόμα πως «μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».

Στη συνέντευξή του ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Όπως μάλιστα υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε άμεση έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία. Αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα σχεδόν αμέσως μόλις οι τούρκοι στρατιωτικοί έφτασαν στην Ελλάδα.

Μετέφερε, τέλος, ότι ο κ. Τσίπρας του είχε πει πως θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε 10 – 15 μέρες οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα επέστρεφαν στην Τουρκία. «Δυστυχώς ακόμη βρίσκονται στην Ελλάδα» είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα