Επικρίσεις μετά τους πανηγυρισμούς στη Γερμανία

Γκρίνιες και επικρίσεις ακολούθησαν τους πανηγυρισμούς στο Βερολίνο για την επίτευξη συμφωνίας Μεγάλου Συνασπισμού.

Οι επικρίσεις επικεντρώνονται στο αν η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη. Το συμβούλιο των Γερμανών «σοφών» δεν πιστεύει ότι η χρηματοδότηση των μέτρων -το βασικότερο αγκάθι στις συνομιλίες των τριών κομμάτων- έχει διασφαλιστεί πέραν του 2017.

«Μέχρι το 2017 ίσως να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επιπλέον δαπάνες που προβλέπονται χωρίς αυξήσεις φόρων ή νέο δανεισμό. Αλλά μετά, όχι» τόνισε ο επικεφαλής των «Γερμανών Σοφών»,  Κρίστοφ Σμίτ.

Ο Σμιτ επέκρινε ουσιαστικά ως λανθασμένη αφετηρία της συμφωνίας ότι βασίστηκε στις σημερινές, «εκτάκτως ευνοϊκές» συνθήκες για τη γερμανική οικονομία. Ο Σμιτ βλέπει τρεις παράγοντες που ευνοούν τη γερμανική οικονομία αλλά δεν θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα: Το πολύ χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, την ευνοϊκή κατάσταση του δημογραφικού (μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στη συμφωνία αφορά το δημογραφικό) και την προσωρινή αναντιστοιχία τιμών με τη φορολογία, που φέρνει περισσότερα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία.

«Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για επαρχή χρηματοδότηση των σχεδιασμών» είπε χαρακτηριστικά ο Σμιτ μιλώντας στη Welt. Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις άλλων οικονομολόγων, όπως εκείνες του προέδρου του ZEW Κλεμενς Φουστ -πέραν των αντιδράσεων για τον κατώτατο μισθό.

H αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας ήταν άμεση, υπερασπιζόμενη τον σχεδιασμό της προγραμματικής συμφωνίας.

«Έχουμε κάνει πραγματικά πολύ ενδελεχείς υπολογισμούς» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο γερμανικό ραδιόφωνο. Ο σχεδιασμός που προβλέπεται είναι «πολύ προσεκτικός, φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός» είπε.

Ο ίδιος είπε ότι στους σχεδιασμούς συνυπολογίστηκε περιθώριο κάμψης των φορολογικών εσόδων το 2016 και το 2017 -αλλά άφησε ανοικτό το τι θα γίνει μετά τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου το 2017 (ο χρονικός ορίζοντας που έθεσε ο Σμιτ).

«Η προγραμματική συμφωνία είναι για το 2014 μέχρι το 2017, όχι από το 2018 μέχρι το 3000» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα