Επιλεκτικό και… υπομονετικό «σκούπισμα» χαρτιών στη λεωφόρο Αθηνών

Μπορεί η σημερινή (σ.σ. Τετάρτη) συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να  ήταν κακή κυρίως για τις μετοχές του τραπεζικού τομέα οι οποίες τράβηξαν τον δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα των 770 μονάδων, ωστόσο η συνολική εικόνα της εγχώριας χρηματαγοράς δεν μοιάζει να είναι τόσο απογοητευτική.

Ίσως μάλιστα να συμβαίνει το αντίθετο μιας και οι οιωνοί δείχνουν ότι οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να «χτίζουν» θέσεις στη λεωφόρο Αθηνών αγοράζοντας υπομονετικά και επιλεκτικά φθηνές μετοχές (από τραπεζικούς τίτλους μέχρι «χαρτιά» εταιρειών τυχερών παιχνιδιών).

Ο λόγος; Αναμένουν μεγάλες αποδόσεις όταν και εφόσον ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Θεσμών για το χρέος.

Σε σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο επικεφαλής του ελβετικού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) RBR Capital, Ρούντολφ Μπόλι, δήλωσε ότι πολλοί κοιτούν την Ελλάδα και όλοι αναμένουν μια πολιτική λύση, και εκτίμησε ότι «σίγουρα θα εισρεύσουν χρήματα εάν υπάρξει μία λύση».

Από την πλευρά του ο Κρίστοφερ Κολούνγκα (σ.σ. βοηθά στη διαχείριση του Emerging Europe Fund της BlackRock) λέει ότι «με την Ελλάδα, μάθαμε να είμαστε υπομονετικοί αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη» και πρόσθεσε:

«Στις περισσότερες διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, η συμφωνία πάντα επιτυγχάνεται στο και ένα. Όλοι περιμένουν, όχι μόνο οι Έλληνες».

Το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ κλείνει με τις εκτιμήσεις  του επικεφαλής ανάλυσης στην Eurobank Χρηματιστηριακή στην Αθήνα, Νίκου Κοσκολέτου, που εξηγεί ότι:

«Η Ελλάδα είναι ακόμα κάτι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων. Πρόκειται για hedge funds (ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου) που αναζητούν ειδικές καταστάσεις προκειμένου να έχουν ασυνήθιστες αποδόσεις για το χαρτοφυλάκιό τους»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα