Επιλογή ρήξης υψηλού ρίσκου

«Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα», «Όσο για μια νέα διάσκεψη για το χρέος, αυτό υπάρχει και λέγεται Eurogroup». Δύο φράσεις, η πρώτη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και η δεύτερη από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εκρηκτικής περιόδου.

Με ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλες παύσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέλεγε μία-μία τις λέξεις που χρησιμοποίησε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup. Για να καταλήξει στο ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους ομολόγους της και όχι με τους υπαλλήλους της τρόικας, την οποία δεν αναγνωρίζει.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, το κλίμα που κυριάρχησε στις συναντήσεις Ντάισελμπλουμ – Βίζερ με στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζεται από «κακό» έως «πολύ κακό». Ο πρόεδρος του Eurogroup διαπίστωσε πως η προειδοποίηση που απηύθυνε στην Αθήνα μια μέρα πριν από την επίσκεψή του είχε φτάσει σε ώτα μη ακουόντων. Αντίθετα, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια νέα κατάσταση, που καμία συνέχεια δεν έχει σχέση με τα όσα έως την 24η Ιανουαρίου ίσχυαν!
Τα νέα έφτασαν άμεσα στις Βρυξέλλες από όπου κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος διατύπωνε την άποψη ότι «είμαστε σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις με την ελληνική κυβέρνηση», όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης. Και την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα να εφαρμόσει τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, αν θέλει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.
Πίσω στην Αθήνα, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν μιλά για οριστική ρήξη. Μάλλον για το αντίθετο, καθώς κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως όλα τώρα ξεκίνησαν και οι δύο πλευρές θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να διαπραγματευθούν.
«Εμείς δεσμευόμαστε όσον αφορά τα ελλείμματα και τον προϋπολογισμό. Και με αυτή τη δέσμευση προχωράμε. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος που κάποιοι δεν θέλουν να ακολουθήσουμε», σημειώνουν.

Πρώτο σοκ στο Μαξίμου

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να προετοιμάσει τον υψηλό προσκεκλημένο για τα όσα θα αντιμετώπιζε στις συναντήσεις του με το οικονομικό επιτελείο.
Αφού τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Αθήνα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» σημείωσε με νόημα περιγράφοντας μάλιστα και τις επόμενες ενέργειές του όπως τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά».
Η συζήτηση των δύο είχε εντάσεις, με τον Γ. Ντάισελμπλουμ να επιχειρεί να υπερασπιστεί το πρόγραμμα για να του απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας: «Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%. 1,5 εκατομμύρια άνεργοι, 2,5 εκατομμύρια φτωχοί».
«Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδη αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αντιδρά ο Νότος
Μηνύματα σε πολύ αυστηρό τόνο έστειλαν στη νέα ελληνική κυβέρνηση δύο από τις «χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», Πορτογαλία και Ισπανία, καλώντας τη χώρα μας να ξεχάσει κάθε πιθανότητα για ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για το χρέος, καθώς και να μην έλθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο χώρας δήλωσε κατηγορηματικά πως η Πορτογαλία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για αναδιάρθρωση των χρεών.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεν επιστρέφει στην Αθήνα η τριμερής των δανειστών

Η Ελλάδα θα αρνηθεί την προγραμματισμένη επιστροφή των επιθεωρητών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στη χώρα, από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση απορρίπτει το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω ανέφερε την Παρασκευή στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να εξασφαλίσει την παράταση του προγράμματος βοήθειας που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται πως τα στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η τελική επιθεώρηση στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης και να δοθούν τα 7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν.
Σε κάθε περίπτωση, η σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος και τη λιτότητα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το Γιούρογκρουπ της 16ης του μηνός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα