Επιμένει ο Φίλης για «διαζύγιο» κράτους – εκκλησίας

Με ένα άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο βουλευτής και τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επιμένει στις απόψεις του περί διαχωρισμού των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, σημειώνοντας ότι το σχετικό αίτημα έχει ωριμάσει. Η αλήθεια είναι ότι στο εν λόγω άρθρο ο τέως υπουργός υπήρξε αρκετά καυστικός.

Για παράδειγμα άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς «θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας», θεωρώντας αναγκαίο όπως έγραψε να προσδιοριστούν «τα βήματα μιας καθυστερούμενης εδώ και δεκαετίες αλλαγής στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας» μέσω της συνταγματικής αναθεώρηση που επίκειται.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι «από την κρίση στην οποία έχουμε πέσει δεν θα βγούμε μόνο με οικονομικά πράγματα» ισχυριζόμενος ότι «θεσμοί όπως η Εκκλησία, με τον τρόπο τους, συνετέλεσαν στη σημερινή κρίση. Να θυμηθούμε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που αποκαλύφθηκε λίγο πριν και επισήμως ξεσπάσει η οικονομική κρίση».

Στη συνέχεια του άρθρου του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ως «αναχρονιστικές επιβιώσεις» τη διδασκαλία των Θρησκευτικών ή τον θρησκευτικό όρκο του ανωτάτου άρχοντα λέγοντας:

«Για το μάθημα των Θρησκευτικών σημειώνω την απαίτηση της Ιεραρχίας για “συναπόφαση”, κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία (και όχι βέβαια συναπόφαση) με την Πολιτεία (άρθρο 2).

»Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, με τους “φακέλους των μαθητών” που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα στα Θρησκευτικά από ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών.

»Επίσης έχει καθυστερήσει η ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων, ώστε να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις και να υλοποιηθεί η νομοθεσία για την καύση των νεκρών».

Ο Ν. Φίλης άφησε για το τέλος του άρθρου του τις αιτιάσεις του για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών, λέγοντας ότι χρίζουν σχεδίου άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων.

«Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 ιατρών του ΕΣΥ. Και κάθε χρόνο να ασκείται πίεση για νέους διορισμούς κληρικών που ικανοποιείται από την Πολιτεία παρά τη γενικότερη κατάσταση ουσιαστικού παγώματος διορισμών στο Δημόσιο και ειδικότερα στην εκπαίδευση» γράφει ο τέως υπουργός Παιδείας και συνεχίζει:

«Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει;

»Τουλάχιστον η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα