Επιμένει στη συλλογική ευθύνη ο Άιντε

Στη Διάσκεψη για το Κυπριακό και ειδικά στο πολύωρο δείπνο της 6ης Ιουλίου, που συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, υπήρχε κρίση εμπιστοσύνης που οδήγησε τελικά στο ναυάγιο, υποστηρίζει ο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Άιντε.

«Όλοι στο δωμάτιο καταλάβαιναν ότι αυτό δεν οδηγούσε κάπου. Υπήρχε επιδείνωση της εμπιστοσύνης. Το κλίμα, ο τόνος, ο τρόπος, που μιλούσαν οι άνθρωποι μεταξύ τους και για τους άλλους, δεν ταίριαζε σε ανθρώπους που επρόκειτο να ενωθούν», αναφέρει ο κ. Άιντε σε συνέντευξή του στο Κυπρακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προβάλει επίσης την εκδοχή ότι αυτό που εμπόδισε τη λύση στις συνομιλίες του Κυπριακού «δεν είναι το τι θα μπορούσε να είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η αδυναμία να φτάσουμε σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα».

Τέλος επαναλαμβάνει τη αρχική του εκτίμηση για «μια συλλογική αποτυχία», η οποία – υποστηρίζει – «συμπεριλαμβάνει όλους όσοι ήταν εκεί».

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, τη Δευτέρα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα