Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου η πρόταση της Πειραιώς

Σημαντική ανάσα για όσους έχουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο δίνει η Τράπεζα Πειραιώς. Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος, μετά την απότομη άνοδο του ελβετικού νομίσματος κατά 30% αρχικά και στη συνέχεια 15% περίπου, γεγονός που προκάλεσε σοκ σε όσους πήραν  στεγαστικό δάνειο σε ελβετικά φράγκα, «με δόλωμα» το πολύ χαμηλό επιτόκιο τους, επιστρατεύει εργαλεία, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, έτσι ώστε η δόση να προσαρμοστεί στο επίπεδο που μπορεί να αποπληρώσει ο πελάτης.

Ειδικότερα, τρόπους να μειωθούν οι δόσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο αναζητούν οι τράπεζες. Ηδη η Eurobank  και η Πειραιώς έθεσαν σε κίνηση τις ρυθμίσεις των δανείων ώστε οι δανειολήπτες (70.000 περίπου) να μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Η μεν Eurobank, με εγκύκλιο δίνει εντολή στα καταστήματα να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους προκειμένου να τους δώσουν εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση της δόσης τους στο επίπεδο που πλήρωναν πριν από το ξεκλείδωμα της ισοτιμίας ευρώ – φράγκου την περασμένη Πέμπτη.

Εκτός από τη βασική δυνατότητα προσαρμογής της δόσης στο επίπεδο πριν από τη 15η Ιανουαρίου, οι τράπεζες εξετάζουν και άλλα εργαλεία, όπως η αυξομείωση της δόσης ανάλογα με την ισοτιμία ή η δυνατότητα του του διαχωρισμού ενός μέρους του κεφαλαίου, το οποίο δεν θα αποπληρώνεται για ένα διάστημα (π.χ. 5ετία).

Στην περίπτωση της περαιτέρω επιμήκυνσης του δανείου, προκειμένου να μειωθεί η δόση που πληρώνει σήμερα ο οφειλέτης, το μέρος της οφειλής που μεταφέρεται, κεφαλαιοποιείται και εκτοκίζεται. Στα θετικά της ρύθμισης για τον πελάτη, εκτός από τη μείωση της δόσης, είναι και το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της οφειλής γίνεται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα